Народният театър контра на Морфов: Режисьорът е премълчал за неуредени авторски права на "Хъшове"

Творецът три пъти отказал да постави нов спектакъл

Култура
14:50 - 03 Август 2021
4271
Народният театър контра на Морфов: Режисьорът е премълчал за неуредени авторски права на "Хъшове"

Народният театър излезе със становище във връзка с писмото на режисьора Александър Морфов, който обяви, че неговият спектакъл "Хъшове" няма да се играе, докато директор на трупата е някогашният кандидат за общински съветник от ДПС Мариус Донкин.

Ето позицията на Народния театър:

Уважаеми зрители,

В разгара на подготовката на четвъртото издание на „Театър пред театъра“, посветено през тази година на Вазов, в публичното пространство за пореден път се повдига тема, която засяга дейността на театъра и измества фокуса в полето на полемиката.

Народният театър „Иван Вазов“ е национален културен институт, чиято значимост е по-голяма от всеки отделен индивид. Именно затова в името на истината е важно да бъдат казани ясно и категорично някои факти. Защото нашите зрители имат право да достигнат до истината сами.

В програмата на „Театър пред театъра“ включихме всички спектакли на театъра, свързани с юбилея на народния поет – „Хъшове“, „Нова земя“, „О, ти, която и да си...“, „Двубой“, както и гостуващите „Под игото – 1894-та“ на Габровския театър и „Урок по български“ на Театър Българска армия.

За да не останат нашите зрители излъгани в очакванията си, сме длъжни да уточним, че спектакълът „Хъшове“ режисиран от Александър Морфов, няма да се играе на 13 септември поради следните причини:

Преди време в театъра се получи писмо от организацията „Профон“, защитаваща правата на музиканти и изпълнители, в което бяхме уведомени за неизвестен за нас досега факт, а именно - че повече от 17 години авторските права на музиканти, изпълняващи  музиката в „Хъшове“, не са уредени. Авторските права на режисьора още от самото създаване на спектакъла през 2004 г. са уредени.

Тъй като от формална гледна точка продуцент на спектакъла е театърът, ние бяхме готови, с оглед на това едно знаково представление, свързано с Вазов, да бъде включено в програмата на „Театър пред театъра“, да заплатим необходимата финансова санкция за правата, за да може спектакълът да се изиграе законно и безпроблемно на 13 септември.

Остава открит въпросът, морално ли е този проблем, който очевидно датира отдавна, и за който и режисьорът е уведомен, да бъде премълчан и пред хората от „обществения натиск“?

Тук е моментът да поднесем извинения на нашите зрители, закупили билети за „Хъшове“, които ще очакваме на другите ни спектакли и на които ще предоставим традиционните възможности за компенсация.

В допълнение, надявахме се с г-н Морфов да постигнем разумно споразумение относно репетиционното време за възстановяване на спектакъла на 13-ти септември, чиито график е съобразен с изключителната натовареност на сцени и екипи, свързана с предстоящите премиери и цялостен репетиционен процес в театъра. Поисканият от режисьора срок за репетиции и настояването му (изявено след като програмата на „Театър пред театъра“  бе обявена) да въведе още актьори в масовите сцени обаче, са финансово и организационно неосъществими, особено с оглед на факта, че програмата на театъра се планира четири месеца напред.

Ето и още някои важни факти, които смятаме, че е добре да се знаят:

- През м. юни театърът организира национално турне, посветено на Вазов, в което спектакълът „Хъшове“ не е включен поради следните финансови и организационни причини:

- ограничение на публиката до 50%

- голям брой участващи на хонорар

- разходи за транспорт и нощувки на състав, наброяващ повече от 40   души, както и разходи за транспорт на мащабен декор.

- Спектаклите, режисирани от Александър Морфов, не са свалени от репертоара на Народния театър. Свалянето на едно представление от репертоара на театъра се извършва със заповед, а за тези заглавия няма такава.

- Спекулация е, че режисьорът Александър Морфов е бил изгонен от Народния театър. Както може да се провери, той сам подава молба за напускане през 2017 г. (молбата не е парафирана от директора), след като е отсъствал цял сезон, получавайки заплатата си, а после е поискал и 8-месечен неплатен отпуск.

- В този период Александър Морфов три пъти отказва в последния момент предложенията на ръководството на театъра да постави нов спектакъл на сцената на Националния театър.

- От м. март 2020 г., когато в България бе обявено извънредно положение заради пандемията не се играят, но са в репертоара, още много други заглавия, без от това да се прави публичен скандал: „Калигула“, „Танцът Делхи“, „Идеалният мъж“, „Мнимият болен“, „Опит за летене“, „Братя Карамазови“, „Един безумен ден“ и други. През този период театърът играе своите спектакли при капацитет на залите от 30% до 50%, което означава, че получава  30% или  50% от субсидията, определена по закон.

- Няколко пъти Народният театър премина през критични ситуации, в които планирани репетиции и представления с продадени, макар и с рестрикции, салони, бяха отменени. А това доведе до връщане на суми за продадени билети на стойност около 250 000 лв. 

След всичко казано дотук, вярваме, че обществото ще съумее да направи своите изводи за истината, държейки сметка, че Народният театър „Иван Вазов“ винаги е бил и ще бъде общонационална културна институция. В последните пет години на сцената на Народния театър поставят режисьори от световна величина  - Галин Стоев и Иван Пантелеев, които се завърнаха след дълго отсъствие на българската театрална сцена, предстои премиера на световноизвестния Робърт Уилсън, предстоят режисьорски гостувания на Йерней Лоренци, Валерий Фокин, Ерик-Еманюел Шмит, разменни гостувания с Александринския театър и гостуване в Олимпийския театър в Санкт Петербург, размяна на режисьори  творчески екипи и престижни международния участия...

Вярваме, че няма да останат на заден план усилията на артисти, екипи, служители и ръководство да съхранят и развият мисията на националния културен институт да бъде духовен водач. Че няма да потънат в забрава над 50  премиери, много от които в условията на пандемия, над 70 номинации и повече от 30 награди, кампаниите „Препрочитаме Вазов“, „Театърът ви аплодира“, „По стъпките на Вазов“ и много други стойностни и дългосрочни проекти, за които сме готови да говорим, че  няма да останат излъгани всички онези, които идват на нашите спектакли и няма да забравим думите на Вазов „... да работим в братски сговор, със съединени сили“...

Много бихме искали да вярваме, че всички безпочвени нападки и инсинуации ще останат в периферията на общественото внимание за сметка на това, което Народният театър „Иван Вазов“ е направил през последните години и онова, което предстои да направи за своите верни зрители.