Огнеборец пред Lupa.bg: Гасим пожарите с облекло с изтекла гаранция

МВР не може да ни осигури здравословни условия на труд, обясни инж. Венцислав Станков

Актуално интервю
17:30 - 16 Юли 2024
1451
Огнеборец пред Lupa.bg: Гасим пожарите с облекло с изтекла гаранция

"Облеклата, с които огнеборците гасят пожарите в момента, са закупени преди 8 г. и гаранционният им срок отдавна е изтекъл. Има подготвена обществена поръчка за 200 облекла за гасене на горски пожари, които са крайно недостатъчни". Това заяви в интервю за Lupa.bg президентът на синдикат "Огнеборец" инж. Венцислав Станков. 

- Какво прави МВР по въпроса?

- За съжаление вътрешното министерство като работодател не може да осигури здравословни условия на труд, въпреки че постоянно говорим за това. Въпросът се неглижира от страна на политическото ръководство на министерството.Трябваха ни години да променим наредбата за осигуряване на дрехи за служителите. Това вече е задължение на МВР и респективно на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности". Преди това не се знаеше на кой е задължение да осигури облеклата - дали на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", дали на министерството. 

- Защо се намериха пари за чисто нови БМВ-та за полицията, а за дрехи за Пожарната нямаше?

- Пари има, всичко е въпрос на организация. Като синдикат винаги сме настоявали първо да се осигурят безопасни условия на труд, а след това всичко останало, защото здравето на служителите е най-важно. Автомобилите на полицията са купени от фонд "Пътна безопасност", в което няма нищо лошо. С тях се решават до известна степен определени въпроси.  А що се отнася до Пожарната нещата не са добре откъм оборудване със защитни средства. 

- Колко още пожари трябва да избухнат, за да ви осигурят каквото е нужно?

- Пожарите са повече в сравнение с миналата година. Тенденцията е за увеличаването им. На наводненията също.

- Има недостиг на пожарникари. Причината за това лошите условия на труд ли са?

- Можем да се похвалим, че Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е една от водещите структури относно желаещи да постъпват на работа в нея. Когато влязат в редиците на Пожарната кандидатите започват да се замислят дали са направили правилния избор. В момента работим под критичния минимум особено в районните служби II и III степен. Успяхме да убедим МВР да увеличи щата с 202 пожарникари. Това вече е факт, но е необходимо технологично време да се обявят конкурси, след това служителите да минат през обучение. До 7-8 месеца се надявам да има нови попълнения. Има промени в закона за МВР и от 1 януари 2025 г. отпада законовото право екипите в населени места до 5 000 жители да са от двама човека. Служителите вече ще бъдат минимум от трима. Ще има командироване на колеги от по-големите служби в по-малките, за да се изпълни изискването на закона.

- Защо се получи това закъснение? 

- Закъсня приемането на Закона в парламента. Трябваше това да се случи септември - октомври миналата година, но го отложиха. Прие се февруари т.г. и ето го резултата.

- Проблемите в Дирекцията ли доведоха до търсене на помощ отвън при гасеното на пожарите?

- Не. България е член на Механизма за гражданска защита с още 31 държави. Имаме право при по-големи произшествия да изискваме такава помощ. Замисълът на този механизъм е точно такъв. През последните години не сме имали толкова мащабни произшествия и  заради това се налага да търсим помощ от съседни държави, които разполагат с летателна техника. Ние нямаме такава, а разчитаме на Министерство на отбраната.

- Какво свърши досега новият директор на Пожарната Александър Джартов? 

- Продължава превъоръжаването на структурите и усвояването на средства от еврофондовете. Въпросът е, че отново изпитваме трудности относно финансирането на структурата и относно законодателните  инициативи.          

- Отношението на вътрешния министър Калин Стоянов към вашите проблеми същото ли е като на неговите предшественици? 

 - Комуникацията с него върви добре. Просто за нашите проблеми е необходимо време и постоянство. 

- Може да нямате нови дрехи, но имате нови пожарни коли. 

- Ще имаме и още, но проблемът е в тяхната поддръжка. Няма стратегия за превъоръжаване на структурата. През последните години се закупи разнороден по вид и марка техника, която изисква поддръжка. След като мине гаранцията й ние самите трябва да се грижим за нея. Оттук вече идват проблемите - недостатъчното финансиране за издръжка на структурата и ремонт на техниката. Обществени поръчки трябва да се проведат за обслужване на техниката.