Опашка от вярващи се изви пред "Св. Александър Невски" (НА ЖИВО)

През целия ден миряните ще могат да се сбогуват с патриарха

Актуални новини
09:09 - 15 Март 2024
2854
Опашка от вярващи се изви пред "Св. Александър Невски" (НА ЖИВО)

Започна поклонението пред тленните останки на Българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". През целия ден и ако се налага и през нощта миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха, който почина в сряда.

Днес и утре са дни на траур в памет на Негово Светейшество.

Опашка от вярващи се изви пред църквата. Очаква се сутринта пред тленните останки на патриарха да се поклонят президентът Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков и правителството, депутати, партийни лидери, дипломати и представители на другите религиозни общности.

Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 08.00 ч. Самото поклонение започна в 09.00 ч.

Ковчегът е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя. Пред ковчега е сложен портрет на Негово Светейшество.

Утре сутринта ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото.

С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.