Първо в Lupa.bg: COVID-19 пламна в Софийския централен

Ексклузивно
15:00 - 06 Юли 2020
6756
Първо в Lupa.bg: COVID-19 пламна в Софийския централен

Днес тихомълком лишен от свобода е бил изведен от Софийския затвор с линейка с регистрационен номер СА5648НК, тъй като е болен от коронавирус, алармираха от Българското затворническо сдружение.

Откакто световната пандемия избухна, #България изглежда е ЕДИНСТВЕНАТА държава в света, както на изток, така и на запад, която не е предприела абсолютно никакви мерки, за да предпази затворническия персонал или затворниците, оплакват се НПО-то на лишените от свобода.

До момента има информация, че в Затвор Пловдив и Затвор София са установени доста случаи на коронавирус. Очакваме всеки лишен от свобода, надзирател и администратор да бъде заразен, ако министерството, прокуратурата и президентството продължат да бездействат, пишат от БЗСД.

Твърденията им се потвърждават от факта, че днес двама служители на затвора в Пловдив бяха обявени за носители на COVID-19. Това потвърди директорът Запрян Илиев.

Той посочи, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки съгласно указанията на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Министерство на правосъдието. 

„От началото на пандемията се спазват стриктно противоепидемичните мерки, като след този случай е още по-стриктно“, каза той. 

Илиев допълни, че няма други индикации за болни от коронавирус в zатвора. Ситуацията се следи.

Снимки: Българско затворническо сдружение