Под Lupa: 10 000 зъболекари ревнаха за пари (ИНТЕРВЮ)

Актуално интервю
14:45 - 07 Февруари 2022
12975
Под Lupa: 10 000 зъболекари ревнаха за пари (ИНТЕРВЮ)

10 000 зъболекари ревнаха за повече пари в бюджет 2022 за дентална помощ. Зъбарите настояват за тази година парите им да се увеличат с 22,5 млн. лв., като общата му стойност от 239 700 000 лв. да достигне 262 050 000 лева.

На нарочна пресконференция в националния пресклуб на БТА представители на ръководството на Българския зъболекарски съюз (БЗС) начело с председателя д-р Николай Шарков се оправдаха, че сега в проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дентална помощ за тази година се предвиждат 239 700 000 лв., но това не покрива инфлацията, поскъпналата електроенергия, повишаването на цените на материалите, с които лекарите по дентална медицина работят.

Същите проблеми, обаче, са валидни и за другото звено в тази доболнична помощ – зъботехниците, за които през 2021-а бяха отпуснати смешните 2 000 000 лв. за направата на тотални зъбни протези, но в крайна сметка не получиха нито лев.

Оправданието е, че липсва правна рамка, по която НЗОК да отпусне средствата.

Тези протези трябва да са безплатни според актуализацията на бюджета от миналата есен, като за целта бяха заделени въпросните 2 млн. лв. Въпреки че пари има, касата не е платила нито една тотална протеза, защото липсват необходимите за изпълнение на разпоредбата промени в закони и наредби.

Затова от Асоциацията на българските зъботехници съвсем справедливо искат оставката на шефа на касата Петко Салчев. Според тях при липсата на нормативна уредба работа на шефа на НЗОК е да инициира такава, за да няма ощетени по веригата.

На този фон зъболекарите се ожалиха, че са ощетени в доболничната помощ, защото макар че са на първа линия и работят с потенциални корона болни, не получават по 1000 лева „бонус” както другите „бели престилки”, по думите на д-р Шарков.

По думите му в момента се отпускат 200 лева за тотална зъбна протеза, но разхвърляна на 4 години, през които наблюдават конкретния пациент, каквато е „гаранцията” ѝ, на зъбарите се падат по 50 лв. на година.

„Ние нямаме печалба”, твърди председателят на БЗС.

„Ако средствата не се повишат, има вероятност колегите да откажат да сключат договори с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, особено в малките и отдалечени населени места”, посочи пък д-р Борислав Миланов, главен секретар на БЗС. Сега предвиденият бюджет води до фалиране на практики, каза друг участник в пресконференцията - д-р Георги Димов.

От друга страна зъботехниците с право търсят парите си, отпуснати за направата на зъбни протези, колкото и минимална да е сумата.

„На 10 септември 2021 г. в парламента бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, коментира Стоян Котев, зам.-председател на Асоциацията на българските зъботехници.

Два дни след гласуването организацията поискала среща с касата, за да се уточни редът за плащане на протезите „Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена”, разказа Котев. Заради това забавяне съсловната организация настоява за оставка на проф. Салчев.

„По този начин забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването”, обясни той.

Ето как шефът на БЗС Николай Шарков коментира темата ексклузивно пред Lupa.bg:

- Д-р Шарков, аз съм пациент и идвам при вас за поставяне на зъбна протеза. Дали знам къде е произведена тя и имам ли някаква гаранция за качество?

- Четири години ви е гаранцията за качество на протезата, казах го и на пресконференцията.

- Добре, но къде е произведена, как да знам че не е в някое мазе в Китай?

- Винаги може да попитате лекаря по дентална медицина кой е произвел вашата протеза, той ще ви каже.

- А как се оформя крайната цена на зъбната протеза за пациента?

- Пациентът плаща само за зъботехническата стойност в крайната цена.

- Нали в Националния рамков договор е указано, че пациентът доплаща нула лева?

- Нула лева за зъболекаря, т.е., вие на зъболекаря не дължите пари, но трябва да си платите зъботехническия труд.

- На вас ви плаща НЗОК, нали така?

- Да.

- А как се определя цената на зъботехническия труд?

- Определя се с договорка между лекаря по дентална медицина и зъботехника.

На челната снимка отляво надясно: Д-р Сариева от районната колегия в Пазарджик, д-р Валентин Павлов, д-р Николай Шарков, д-р Георги Димов и д-р Борислав Миланов

СНИМКИ: авторът