Политолог пред Lupa.bg: Репликата за тулупите беше към Слави

Актуално интервю
13:10 - 07 Май 2020
10969
Политолог пред Lupa.bg: Репликата за тулупите беше към Слави

-Г-н Киряков, два месеца след началото на извънредното положение промениха ли се електоралните нагласи на хората? 

-Няма нови изследвания, на базата на които можем да направим оценка за ясна тенденция на промяна на електоралните нагласи. В началото на извънредното положение имаше консолидация около управляващите и около премиера Борисов заради неяснотата около пандемията.

След два месеца блокиране на държавата и обществения живот обаче очевидно се наблюдава умора, която започва изключително много да изнервя хората.

И ясно се вижда, че голяма част от тях ще останат или без работа, или с намалени доходи, или без никакви доходи. Което със сигурност ще доведе до промяна на електоралните нагласи, ако няма развитие в посока на възстановяване на икономическите дейности. 

-Ако наистина мерките отново се затегнат, както предупреди премиерът - как ще реагират хората? Това ли ще бъде точката на кипене?

-Твърде вероятно е. Въпреки че, ако се наложат нови мерки, няма да има ясно изразено публично и улично недоволство от страна на хората. Ще има тихо недоволство, ще има повишаване на напрежението, но то няма да се изяви под формата на протест или друга инициатива, която да подскаже на управляващите, че има проблем.

-Казахте, че няма изследвания за електоралните нагласи. Но имаше редица изследвания за рейтинга на политиците. Преди дни и Андрей Райчев каза - „ако Борисов поиска вот през юни, няма кой да му излезе насреща“. Така ли е наистина?

-Това беше за миналата седмица. Електоралната картина е изключително динамична и рязко променлива, затова е възможно сега - след охлабване на мерките и перспективата отново да бъдат затегнати – да има точно обратния ефект!

Както миналата седмица Борисов не е имал никакви проблеми – така може да има огромни проблеми при един извънреден вот след една седмица, след един или два месеца.

При всички положения тази неяснота, която се предлага от управляващите, този хаос при вземането на решения ще накара хората да се замислят сериозно дали добре се управляват процесите при тази ситуация. Възможно е много рязко хората да променят електоралната си нагласа и да потърсят спешно алтернатива на това, което се случва в момента. Казаха, че ген. Мутафчийски няма повече да се появява, няма да плашат хората – а днес сутринта той отново се появи и психологическото въздействие върху крехката психика на хората си продължи. Отново се съобщават някакви числа с гробовен тон, отново генералска униформа...

Отново има опит за сплашване на обществото да внимава какво прави, как действа, да внимава със свободата си. Един вид – виждате ли, аз съм ви дал свобода – аз мога да ви я отнема! Което е изключително вредно и недалновидно от управленска гледна точка.

-Споменахте, че хората ще потърсят алтернатива. Къде и в кого ще видят тази алтернатива? В момента Мая Манолова и Слави Трифонов се опитват да се вмъкнат на политическата сцена – но какви са техните шансове?

-Според мен извънреден вот поне до края на годината няма да има. А ако няма до края на годината – ще има редовни парламентарни избори догодина през март. Както се очертава – на 28 март 2021 г., тази дата се дискутира вече в политическите среди. От друга страна – дори да се предприемат действия за предсрочен вот, не се знае как ще се развие ситуацията с пандемията, която все още не е овладяна. Няма предвидимост и спокойствие. Ако има ново затягане на мерките, а е обявена дата за предсрочни избори – те няма как да се проведат. Много внимателно трябва да стъпват управляващите.

-А по въпроса за алтернативата?

-Алтернативи отдавна съществуват в България. Много добре са ни познати и алтернативата, наречена Слави Трифонов, и алтернативата, наречена Мая Манолова. Най-малкото Манолова се яви на сондажни избори за кмет на София, видя какъв ѝ е потенциалът и вероятно ще се опита да екстраполира резултатите от София в национален мащаб. Малко вероятно е да се случи. Не само заради собствения ѝ потенциал да развие до края на годината някакъв партиен проект, но и заради това, че е много слабо активна в тази ситуация. Самият Слави Трифонов досега е напълно последователен във всичките си действия и позиции – по отношение на управлението и по отношение лично на премиера Борисов. И естествено доста добре подпомогнат от изказванията на премиера Борисов и привиждането на Слави Трифонов като единствената алтернатива в бъдещи парламентарни избори.

-В какъв смисъл подпомогнат от Бойко Борисов?

-Ами подпомогнат, като лично го нарече тулуп, който спи до обед.

Тълкуването беше категорично, че става въпрос за Слави Трифонов. Самият Трифонов призна, че най-вероятно става въпрос за него. Което е изгодно и за неговия партиен проект. Когато премиерът от своята позиция лично посочва - макар да не споменава поименно един човек - това означава, че го признава за сериозен фактор в бъдещото разпределение на властта.

-Искате да кажете, че премиерът работи в полза на Слави Трифонов..?

-Разбира се, че работи. Всяко изказване на премиера от неговата позиция – на най-силен човек в момента в държавата – легитимира и повишава чувствителността на хората към субекта, който той легитимира.

Той легитимира Слави Трифонов не просто като човека Слави Трифонов или шоумена Слави Трифонов – а като сериозен политически фактор в страната в бъдеще.

-Според ваши колеги последните два месеца в обществото са се оформили две „партии“ - едната групирана около ген. Мутафчийски, другата – около доц. Мангъров. Ако трябва да ги преструктурираме в електорални единици обаче, къде ще се позиционират тези хора?

-Това беше видимо още от самото начало на пандемията. За огромно съжаление на всички наблюдатели на тези процеси, които очакват това да се развие в разделение на електоралните нагласи в обществото – Бойко Борисов играе ролята на обединител на тези две тенденции.

Премиерът иска да извлече максимално възможното от това разделение и да го превърне в собствен електорален дивидент. От една страна той говори за важността на мерките (подходът на Мутафчийски), от друга страна обаче казва – да, нещата, които казва Мангъров са много верни и трябва да предприемем действия и в тази посока. Разхлабването на мерките беше точно с тази цел.

На практика той каза на привържениците на доц. Мангъров – ето, виждате ли, аз се съобразявам и с вас. Така че малко вероятно е да се стигне до сериозно електорално разделение по линията мутафчиевисти срущи мангъровисти. Бойко Борисов винаги е бил достатъчно гъвкав и достатъчно възприемчив на натиск от такъв тип тенденции, че да си позволи да вземе страна в такива случаи. Той взе и двете страни.