Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: ПП-ДБ и ГЕРБ правят правителство, няма друг изход

Бойко Борисов ще направи фатална грешка, ако стане първи и каже: "Аз ви бих и обединени"

Актуално интервю
15:45 - 31 Март 2023
7710
Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: ПП-ДБ и ГЕРБ правят правителство, няма друг изход

Часове преди Деня за размисъл, потърсихме политолога Георги Киряков, чиито прогнози за невъзможността за кабинет се сбъдваха на миналите избори. Потърсихме го, за да даде аргументирана прогноза дали след вота на 2 април ще има кабинет, кой ще го състави и какви компромиси трябва да направят основните политически сили в името на реално управление. За първи път Киряков има оптимистична прогноза - че има голям шанс за правителство след 2 април.  

- Г-н Киряков, смятате ли, че ПП-ДБ и ГЕРБ си хлопнаха всички врати под носа за бъдеща коалиция и реален кабинет, или има шанс за обединение между първия и втория след изборите?

- Не, този път не са си затворили нито една врата за коалиция, въпреки острите реплики на г-н Борисов към ПП-ДБ и разбира се, към лидерите – Кирил Петков и Асен Василев. ПП този път не си позволиха лукса да кажат, че коалиция с еди-кой си няма да правят в никакъв случай, включително. Напротив – даже отвориха широко вратата за възможности за коалиция с ГЕРБ. Никой не е затворил врата. Въпросът е дали след изборите ще имат смелостта, тук подчертавам дебело – дали Борисов ще има смелостта да се откаже от някои свои искания - т.е. непременно да е водеща фигура, непременно да държи на политики, които ГЕРБ защитава, да залегнат в програмата.    

- На миналите избори лидерът на ДБ Христо Иванов постави условие пред ГЕРБ - да си признаят грешките в управленския си модел.

- Не, мисля, че това е необходимо точно сега. Важно е този модел, който Бойко Борисов налагаше, в името на коалицията да се откаже от него. И най-важното – да не си мисли, че може във всеки един момент да развали коалицията. Това ще бъде пагубно за страната.

- А допускате ли да се състави правителство на малцинството от страна на ПП-ДБ или ГЕРБ, каквито реплики се чуват и от двете страни?

- Не, не...Тук трябва да се поеме ясна отговорност за мнозинство от двете политически партии. Мнозинство, което да застане зад примерно 4-5 основни приоритета, които да се разпишат в програма с подробности.

Какви срокове, кога, какъв тип законодателство трябва да се приеме, да се подпише от двете страни и да вървят към общо управление. Няма друг изход. Иначе вървим към ситуация, в която абсолютно безконтролно се управлява от страна на президентството, макар и не лично от президента, а от администрацията и хората, които са оградили Румен Радев. Безконтролно служебното правителство налага решения, които са във вреда на българското общество и България.

- Този път не казвате, че няма да има кабинет и след тези избори... Но пък предишните Ви прогнози за следващи се сбъдваха.

- Не, напротив. Мисля, че възможностите са много по-големи сега да има кабинет. И при положение, че никой не е затворил вратата на основния си противник. Единствено ДПС не трябва да влиза в управление.  

- В крайна сметка, от сериозно значение ли е кой ще е първи - ГЕРБ или ПП, ако нещата вървят към коалиция?

- Би било грешка, ако ГЕРБ се окаже първа сила, Бойко Борисов да започне да говори след изборите – виждате ли, дори обединени, аз ги бия. Ще бъде фундаментална грешка. Надявам се да не го направи. Макар че досега той изобщо не се е съобразил с това, което му се казва отстрани от външни наблюдатели. Обикновено слуша интуицията си, която напоследък доста го подвежда. Ако си позволи да каже: "Аз ги бих обединени", ще се приключи с възможността да се състави правителство. АКо ПП са първи, Бойко Борисов пак трябва да е достатъчно смирен и готов да плати необходимата разумна цена да се състави правителство. Надявам се да не се подведе по егото си. Всичко зависи от това каква цена той трябва да плати в лично качество, за да се случи това. Той трябва да плати цената, не партия ГЕРБ.               

- Ако все пак ГЕРБ и ПП-ДБ успеят да се разберат, това е достатъчно да имаме правителство. 

- Да. Но трябва да търсят подкрепа за конституционно мнозинство за промени в прокуратурата. Това трябва да една от основните залегнали цели на подобен тип платформа, под която да се подпишат двете основни сили.

- А каква прогноза давате за третия – мястото пак е много оспорвано, а социолозите дават много близък резултат за "Възраждане" и ДПС. Възможно ли е Костадин Костадинов да се пребори и да застане след ПП и ГЕРБ?  

- Там има много близки числа според социологията. Но се съмнявам да ги напомпат толкова, че "Възраждане" да са трета политическа сила. ДПС не би позволила подобно нещо, според мен и би мобилизирала до крайност гласоподавателите си.

- Местният вот ли наистина решава всички стъпки на политическите играчи? Някак все едно тия избори не са толкова важни, а погледите са насочени към вота през октомври. 

- Аз мисля малко по-различно по този въпрос. Дори тези избори и тази коалиция може да бъдат формула и за местния вот.  На същия принцип да си разпределят влиянието. Няма значение кой ще е кмет в София, Бургас Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, няма значение. Важното е мнозинствата в общинските съвети да са пак между две партии.

Те могат да си разпределят включително и кметските места. Примерно ГЕРБ да кажат: Ок София да е на ПП-ДБ, Пловдив – на ДБ и ПП. Оставяме  Варна и Бургас, макар че Димитър Николов няма да е кандидат на ГЕРБ.    

- Все пак, има ли дори минимална възможност ГЕРБ да се ориентират не към коалиция с ПП-ДБ, а с ДПС и БСП? Биха ли си позволили да минат в другия лагер?

- ГЕРБ биха се самоубили, ако направят изборна коалиция с ДПС. Няма да го направят. Ако го направят, тя ще бъде краткотрайна, защото ДПС няма да оставят ГЕРБ да управлява, както намери за добре, напротив. Ще налага политики, които ГЕРБ няма да приемат и в край на краищата ще развалят бързо подобна коалиция. Пак щке има предсрочни избори, но ГЕРБ вече ще бъдат с различно име в обществото. Това няма да си позволят да го направят.

- Г-н Киряков, бомбените заплахи в училищата ще ударят ли по гласуващите. Ще намалее ли избирателната активност или който си е решил, ще отиде да гласува?

- Не това е целта. Дали ще се отрази, не мога да кажа, но по-скоро не би се отразило.Проблемът ще бъде, ако в самия изборен ден започнат да валят такива заплахи и да затварят изборни секции. Който е търгнал, ще се върне и дори да отворят същото училище, вече може да не отиде. Тази логика стои зад такива атаки. 

- Нека да дадем прогнозите за малките партии, които се борят за 4-те процента и не се знае дали изобщо ще попаднат в парламента - ЛЕВИЦАТА, БВ, ИТН... Кой от тях е важно да прескочи летвата и да влезе в парламента като коректив, като стабилен партньор за управлението?

- Нито ИТН бяха изобщо стабилен коректив в управлението, а една от основните причини да се разпадне тогавашната коалиция, нито БВ. Те показаха, че не могат да бъдат какъвто и да е коректив на каквото и да е, за каквито и да било политики. Не показаха нищо, свързано с политиката.

Нищо. Нули. Подредени една до друга. "Левицата" я познаваме много добре лицата от този пореден проект. Това е поредно превъртане на лицата в най-различни конфигурации. Това са хора, които не са били полезни за политиката в последните години. От друга страна – това са хора, заради които БСП е в това състояние буквално на оцеляване. И как може хората, които са били в основата на разрушаването на една партия, на ред управления да бъдат сега в основата на промяна или коректив!