През погледа на един книжар: В момента се създава новият световен ред

Актуално интервю
09:34 - 20 Юни 2020
59057
През погледа на един книжар: В момента се създава новият световен ред

Анастасия Гешева е историк по образование, завършила е Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 8 години работи в популярна софийска книжарница. Голямото й изкушение обаче винаги е било геополитиката и свързаните с нея процеси. 

-Г-жо Гешева, какво става в Америка – Джо Байдън води вече с 13% пред Тръмп според последното проучване на Ройтерс. Това е най-голямата разлика между двамата тази година. Значи ли това, че Тръмп отсега е обречен да загуби изборите през есента?

-Тръмп не само, че не е обречен на загуба, но има изключително големи шансове да спечели втори мандат. Те обаче не се съобщават по медиите и изобщо не се коментират. Не се коментират и нещата, които той персонално прави в момента - изобщо не се споменават от медиите. Световните медии, включително в България, са завладяни по такъв начин, че съобщават нещата едностранчиво. И остават слепи и глухи за редица други събития.

-Какво не съобщават? Дайте примери. 

-Тръмп с много голям успех ръководи разчистването на американската държава от неолибералните управленски модели, които бяха наложени от демократите и са свързани с Хилари Клинтън, Барак Обама и самия Джо Байдън, които са обвинени в корупция.

В конгреса има създадена комисия, която вече работи и разследва корупционните сделки на Джо Байдън в Украйна. Ето за това, да речем, не се говори. В тези корупционни разследвания влизат имената на Байдън, Хилари Клинтън, Обама, Бил Гейтс.

Влизат бившият началник на ФБР, бившият началник на ЦРУ – тези хора са подсъдни в САЩ. Второ, Доналд Тръмп е започнал процедури за извеждане на американските войски от Афганистан и от Ирак, той го каза нееднократно.

-Както и от базите в Германия.

-Да. Но това са конфликтни точки по света, за които американската страна си имаше определена политика. И сега изведнъж Тръмп променя изцяло тази политика – а това също не се отчита. Колкото до рейтинга на американския президент – той се манипулира. Манипулира се и рейтинга на Джо Байдън. В същото време има пълно мълчание относно конкретните действия на Тръмп и неговата администрация за цялостната промяна на вътрешната и външната политика на Америка. Понеже медиите са овладяни от неолибералния елит, който там наричат „дълбока държава”, затова в тях не може да се намери адекватна информация.

Но Доналд Тръмп има изключителна подкрепа в Америка – организациите, които стоят зад него, са много силни. Те са националистически, патриотични, консервативни - в добрия смисъл на думата. И са в състояние на пълна готовност. Оказва се, че на негова страна работи и военното разузнаване, и военното контраразузнаване, които всъщност са силовите структури, на които може да разчита.

Защото противниците му са овладели и ЦРУ, и ФБР. На негова страна обаче е и Агенцията за национална сигурност. На тези структури може да разчита Тръмп. Но те не му служат, заради него самия – а защото той изразява политика, която удовлетворява намеренията на тези по-здравомислещи хора в Америка. Тези, които имат желание за нормална и спокойна среда. Така че Доналд Тръмп показва много качества, които ежедневно се изопачават. Включително и в новата книга на Джон Болтън, която предстои да излезе на 23 юни в Америка – и там фигурират фантасмагорични и скалъпени атаки срещу Тръмп. За медиите е така, но истината е, че Тръмп има много голяма подкрепа от американския народ. И това може да се види само на избори.

-През тази 2020 г. светът се преобърна с главата надолу и историци заговориха за това, че без ново споразумение, като това в Ялта, нещата няма да се оправят. Как да разбираме тази заявка?

-Съвсем буквално. Не че някой историк или политик е решил да прекроява света - просто светът винаги се е движел от естествени процеси, които се разгръщат, като им дойде времето. 75 години след края на Втората световна война и установения тогава световен ред сега със сигурност е дошло време за промяна. Тази промяна я желае както лагерът на по-консервативните сили, така и лагерът на глобалистите.

Не знам дали ще се казва „Ялта” и кога точно ще се вземе едно такова решение, но знам, че вече текат конкретни действия във връзка със създаването на нов световен ред. И той не е конспиративен – той е абсолютно реален, провокиран от икономическите и политическите условия. Просто му е дошло времето.

Сега обаче сблъсъците са горещи - точно както е било в периода между двете Световни войни. Сега се говори за Трета световна война, която обаче няма да се реализира по същия начин – тя тече по информационен, психотронен, психологически начин, това са просто други инструменти. Не знам какъв ще бъде този нов световен ред. Мога само да кажа, че вече има белези, които подсказват за формирането на нови реалности, свързани със стремежа на по-бедните държави в света да участват активно във вземането на решенията, които касаят цялото човечество. А по-богатите просто ще трябва да отстъпят – така бих определила това, което предстои да се случи.

-Това ли ще е изходът от тази Трета световна война, за която говорите?

-Изходът ще е по-благоприятен за света, отколкото това, на което сме свидетели сега. Защото според мен тук става дума за края на целия капиталистически модел, какъвто го познаваме последните петстотин години. Това е нов еволюционен цикъл, който ще сложи край на познатия досега финансов и икономически модел. А какво ще се развие след това – само Бог знае. Но този процес няма да завърши скоро – това са процеси, които отнемат десетки, дори стотици години.