Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Божков блъфира за политически проект

Актуално интервю
12:30 - 08 Юни 2020
5622
Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Божков блъфира за политически проект

- Г-жо Христова, днес Васил Божков взриви мрежата, като обяви анкета дали хората биха го подкрепили за нов политически проект. Има ли наистина такива намерения според вас?

- Според мен той блъфира, директно казвам. Защото той няма никакъв шанс. Между другото, ако следите хората, които го подкрепят в неговия Фейсбук и му казват „с вас сме, г-н Божков” - той би могъл да се заблуди. Защото има такива хора, които формулират идеята за политическа партия и твърдят, че го виждат като единственият възможен начин да се противопостави на Бойко Борисов. Очевидно това са хората, които са опозиция и в най-голяма степен са натрупали негатив към правителството и лично към премиера. В тази война принципът им на избор е следният – може да е всякакъв, но щом той единствен има възможност евентуално да направи нещо – с финансов ресурс и външна подкрепа – ние ще бъдем с този, който има поне малка вероятност да свали правителството.

Само че, ако той се е впечатлил от тези коментари, трябва да знае, че те като бройка не стигат, за да направиш политическа партия и да минеш 4-процентовата бариера. Второ, политическите партии, които до момента са опозиция на Бойко Борисов – и БСП, и "Демократична България" – за тях Божков е социално неприемлив избор.

Никога не биха го подкрепили, независимо че примерно той може да сложи лидер като Мая Манолова, която да бъде в по-висока степен социално приемлива.

- Той за проекта на Мая Манолова ли намеква според вас?

- За който и да намеква, очевидно парите ще са негови, няма значение от лидера. Имайте предвид, че през цялото време описвам вариант, при който той ще направи такава партия. Но източниците на парите ще бъдат ясни, което ще направи така, че „Демократична България”, БСП и другите леви да не желаят да се идентифицират с него. Затова смятам, че такава партия не може да се случи. Освен това до този момент при него системно се изнасят твърдения, които след това не се случват – поне до този момент, но може и да ни изненада. Той е малко като лъжливото овчарче - вече силно се идентифицира с този образ, така че и тази заявка може да я приемем като едно тестване, като още едно показване на мускули.

- А колко души трябва да застанат зад Божков реално като бройка, защото казахте, че няма да са му достатъчни?

- Това са несериозни неща. Заявена подкрепа във Фейсбук не означава реални гласове на избори. Тук не говорим за бройка – тук говорим за качество. Когато ти тръгнеш да правиш партия и искаш да бъдеш нов играч в политическото пространство, тогава трябва да имаш качествен лидер в тази нова ситуация. Тъй като ние не сме 1990 г., нито 2000 г., когато бизнесмените финансираха новите партии и публиката не знаеше нищо за това - живееше с илюзията, че новият е чист и морален. В момента живеем в етап, в който на всички нива се задават въпроси – всичко е ясно и всичко е на масата. А когато всичко е на масата, качеството рязко пада – и на политическия дебат, и на отделните политически лидери, и на новите играчи. А той е с имиджа на старите трикове, старите технологии...

Давам пример – Румен Радев беше приет от много хора, защото той дойде от нищото. Той беше абсолютно неизвестен, ние не знаехме кой е той, той беше с имиджа само на професията си. И нищо друго.

А в тази ситуация хората - които поне към днешна дата са около Божков или той около тях - са стара претоплена манджа.

- Още в началото казахте обаче, че Божков блъфира с идеята за политически проект – с каква цел го прави?

- За да създава напрежение и да бъде интересен. През цялото време до този момент публиката не е разбрала нито един факт с доказателства. Всичко е пиар, всичко е ежедневно влизане в медиите. Ето – ние коментираме, защото днес е казал поредното нещо. Просто той предизвиква да го коментираме и да бъде в публичността. По принцип това се прави поради две причини. Първата е, че може би все още е в процедура на преговори и си мисли, че може да проговаря с правителството за собственото си положение и изход от сложната ситуация. Втората причина за такъв тип поведение е изключително некадърен пиар.