Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Спокойно, градушките си отиват след 2 седмици

След 7 юли ни очаква спокойно лято, без адски жеги и порои, прогнозира климатологът

Актуално интервю
10:59 - 03 Юли 2021
5374
Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Спокойно, градушките си отиват след 2 седмици

Никой не е застрахован от градушки в Северна България и Горнотракийската низина. От климатична гледна точка България е градобитна страна и не можем да противодействаме. Ракетите не вършат работа.  Никой не може да каже дали те са попаднали на правилното място. Този метод за борба с градушките отдавна е излязъл от употреба в света. Това заяви в интервю за Lupa.bg климатологът проф. Георги Рачев.

- Проф. Рачев, задават ли се още опустошителни градушки или тяхното време изтече?

- Няма човек, който да каже в кой град, в коя област ще падне градушка. Пострадаха сериозно Червен бряг, Пловдив, Асеновград и райони от Северозападна България. От климатична гледна точка България е градобитна страна. Който не вярва, нека прочете една поема, написана от преди 120 години на Яворов. Тя показва точно какво се е случвало и преди – такъв е климатът у нас. Химера е, че можем да противодействаме на едно такова животно, което е със стотина кубически километра лед, вода и водна пара. Можем да се ориентираме за последиците от градушките по описа на щетите. Градушката в Червен бряг беше брутална. Хората загубиха реколта, добив, пари и храна. Тя изпотроши покъщнина, коли, покриви, прозорци. Имаше поражения като от куршуми. Видях няколко дома, които бяха надупчени като швейцарско сирене.

Пряк свидетел съм на най-бруталната градушка в нашата страна – на 8 юли, 2014 г. По официални данни 60 000 автомобила пострадаха в София, а бяха много повече. Едни квартали бяха унищожени тотално, други като „Гео Милев“, където живея, пораженията бяха слаби. Това показва петнистия характер на крайната проява на негативните явления.

Максимумът на градушките е през юни и първата половина на юли. След това рязко намалява. След 2 седмици вероятността за градушка рязко ще спадне. След 7 юли ни очаква спокойно време, с хубава облачност – малки облачета за сянка и нормални температури за месеца. Няма да има я лепкавата горещина от изминалите дни.

- Ракетите вече не вършат ли работа?  

- В България не може да се стреля на посоки, не може да се стреля над градове. Никой не може да каже дали изстреляните 200 ракети са попаднали на правилното място. Този метод, който е френско-съветски, отдавна е излязъл от употреба в света. Освен Индия и някоя друга страна, която не иска да си разваля отношенията с Русия, поддържат центрове с ракети. В САЩ е забранено така нареченото изкуственото въздействие върху атмосферата. Има дори съдебна практика за това в южните щати. Навсякъде щетите са в ръцете на застрахователя.

Освен това защитата от градушки е държавна помощ на частни стопани. Пазят Пловдивското поле, а Добрич никой не го защитава.

- Защо?

- Защото е криворазбрана цивилизацията. Някой трябва да купува ракети, някой трябва да държи пенсионирани военни, които седят на полигони и обясняват колко са полезни. Държавният бюджет отделя пари за едни стопани, а за други не. Освен това няма гаранция, че ракетите вършат работа.

- През юли сме ставали свидетели на наводнения. Ще ни се размине ли сега?

- Няма никакви индикации за обилни дъждове. През 2005 г. 19 души се удавиха от повсеместни наводнения – от май до септември имахме непрекъснато порои. Прекъсна линията за Пловдив, нямахме 6 месеца жп връзка с града под тепетата. Същото се повтори през 2014 г. в Аспарухово – 13 души се удавиха.  

- Промените в климата как ни се отразяват?

- Става все по-топло и по-топло. За да говорим за промени в климата, ни трябват 30 години. Другото е метеорологично време. 30 г. трябва да минат, за да се установи тенденция, която да е значима и да отговаря на реалността.

- В тази връзка лятото става ли по-горещо?

- В последните години, да. Максимумът през юли е 45 градуса. Няма как да прогнозирам за това лято отсега. Само баба Ванга може. Една седмица преди да се зададат горещини, ще говорим.