Проф. Мария Пиргова пред Lupa.bg: С уговорки и пари Рая Назарян ще стане председател на НС

50-ият парламент ще има дълъг живот, прогнозира политологът 

Актуално интервю
15:20 - 19 Юни 2024
13109
Проф. Мария Пиргова пред Lupa.bg: С уговорки и пари Рая Назарян ще стане председател на НС

50-тото Народно събрание ще има достатъчно дълъг живот, не очаквам да отидем бързо на предсрочни избори. Дни на наред ще има уговорки, търговии, ИТН ще продадат скъпо своето участие в правителството. Всичко в нашата политика е търговия. С търговия се влиза в НС. Първият избор за председател на парламента не мина, защото трябва да се даде време всички да си кажат колко искат, какви обществени поръчки ще правят... Нямаме политика, а хора, които с политика правят пари. Това заяви пред Lupa.bg политологът проф. Мария Пиргова.  

- Проф. Пиргова, колко дълго ще имаме парламент?

- Парламентът ще има дълъг живот, правителството също, но уговорките ще бъдат продължителни. Преди избора на председател на НС трябва повече неща да се преразпределят предварително – обществени поръчки, парите от Европа, 12-те милиарда, които чакаме...До края на годината не очаквам нови избори, даже и след това.   

- Тогава Рая Назарян ще бъде председател на НС, нали?

Рая Назарян

- Разбира се. Да очакваме и Росен Желязков да стане министър-председател. ИТН ще подкрепи новия кабинет, ще видим какви министри ще даде и за какви пари. Всичко ще се уговори.

Това не са хора, избрани от гражданите да работят за тях, а котерии, хора, които имат някаква зависимост, които имат намерение да участват в преразпределянето на пари. България както се казва кучета я яли, затова хората ще продължат по същия начин – всеки да се спасява сам. Ще се създават страхове от войната в Украйна, в Израел, новите управляващи ще влязат в ролята на спасители на България, ще ни спасяват непрекъснато от нещо, докато преразпределят пари.

 - Какво да очакваме от новата партия „Величие”?

- „Величие” е секта, а не партия. Правят си сбирки по начина, по който се правят по цял свят, в Холивуд... Ще спекулират с национална политика, с национални идеи. Очаквам непредвидимо поведение от тяхна страна, което е вредно за България. Може да увлекат много наивни и необразовани хора както сектата го прави.

- Новият кабинет ще състои от ГЕРБ, ДПС, ИТН?

- Може и евентуално „Величие” да влязат. Но те са непредвидими, така че може и да не бъдат допуснати.

- БСП ще имат ли министър?

- Може и да нямат. Според мен смяната на Корнелия Нинова с Атанас Зафиров е от трън та на глог. По-радикални промени най-вероятно няма да  бъдат направени, защото Борислав Гуцанов се готви за председателския пост. Двамата са лявата и дясната ръка на Корнелия Нинова.

- Президентът Радев не направи обръщение към новите депутати. Това знак за какво е?

- Не го направи, защото няма да го чуят. На президента ще му се наложи да се включи в политиката скоро време. Държавата започва да разчита на него. Не може лесно да избяга от народната любов.