Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Утре главният прокурор може да влезе и в Министерски съвет

Актуално интервю
13:00 - 09 Юли 2020
9429
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Утре главният прокурор може да влезе и в Министерски съвет

-Г-н Радулов, днес прокуратурата влезе в президентството, а това е безпрецедентна акция у нас. Каква е причината и какво се случва според вас?

-Аз мисля, че това е поредното голямо разшумяване, за да замаскира няколко неща, които се появиха вчера, онзи ден. Например тази история с имението в Росенец, безумната история със захвърленото българско знаме, с безкрайно ненормалното държане на бодигардовете и със заявлението на президента, че ще поиска да се направи преоценка на охраната на Ахмед Доган. И ето какво се случва.

-Всъщност вчера президентът обяви, че въпросните охранители за служители на НСО.

-Да, точно така. И каза, че ще предложи комисията веднага да се събере, за да прецени нужно ли е още Доган да бъде охраняван. И виждаме резултатът – веднага контра удар. Но това е в близък план. Виждате, че когато Иван Гешев го питат за вчерашния въпрос, той казва – това са дреболии, някакъв там неуспял политик… Т.е., омаловажаване на едното, създаване на скандална обстановка около президента – там продължава да се говори за търговия с влияние.

Въпреки че, за да търгуваш с влияние - и децата го знаят - трябва да имаш такова влияние. Такова влияние има изпълнителната власт. При президента няма такава власт.

Т.е., ако аз се обадя на вас по телефона и ви кажа – „да вземем да назначим еди кой си за посланик” – то ще има същия ефект. Когато става дума за посланиците, с президента се консултират и после той подписва указа. Но той няма решаващата дума. Има процедури. Така че по същия начин и вас, и мене утре могат да ни арестуват за търговия с влияние. Както виждате, никой от изпълнителната власт не беше арестуван за търговия с влияние. Прокуратурата отказва да се занимава с прословутите снимки, които небрежно се търкалят… Такива сигнали прокуратурата не я интересуват, нея я интересува колкото се може по-шумно да дискредитира президента.

-Казахте, че целта е да се замаскират няколко неща – кои са другите?

-То вече започваме да им губим следата на тези неща. Всеки ден излиза по нещо ново.

Честно да ви кажа, вече се съмнявам дали днешната акция няма да бъде последвана от утрешна още по-озвучена и още по-скандална! Какво трябва да очакваме, не мога да разбера – главният прокурор да влезе в Министерския съвет?

Той ще го направи, за да покаже, че всички са равни, но какво от това?

-Мислите ли наистина, че главният прокурор ще влезе и в Министерски съвет?  

-Ами ще отиде в МС, ще пие едно кафе… С разпита на министър-председателя той показа, че поне външно се опитва да пази някакво равновесие. Вика премиера да го пита за смс-и и връзки с Бобокови – защото такива въпроси може да зададе и на президентството – но не го пита за оръжията по шкафчетата, за милионите и кой го е снимал в спалнята му. Опитват се да омаловажат това като преди онзи разговор – „Абе, те вече ме записват и в тоалетната”. Не е въпросът къде те записват, а какво показват.

-Според вас тази акция на прокуратурата ще има ли по-сериозни последствия за президентството? Преди време от ГЕРБ заговориха за импийчмънт..?

-Като имам предвид колко ги е страх от президента…. Реално тях ги е страх от него много повече, отколкото от БСП, защото с БСП Борисов си мисли, че някакси ще се разбере. Докато с Румен Радев му се струва по-невероятно. От друга страна той вижда, че рейтингът на президента, независимо от всичко, е по-висок от неговия.

Снимка: Агнес Методиева