Разярен слон на косъм да размаже джипа на Стефан Диомов в Африка

Огромен лъв пък се приближил на 3 метра до композитора

Пътешествие
17:02 - 03 Август 2019
8799
Разярен слон на косъм да размаже джипа на Стефан Диомов в Африка

Голямата страст на Стефан Диомов - фотографията, за малко да коства живота му в Африка. Случката се разиграва в Кения през февруари тази година, където композиторът е на поредното екзотично пътешествие. В един от резерватите точно на рождения си ден Диомов среща разярен слон, който застрашително се приближава към джипката му, докато снима. По чудо се спасява от най-лошото - огромното животно без малко да стъпче колата или да я обърне.

За впечатленията си на екватора композиторът разказва с голяма страст и въодушевление. Видяното в сърцето на Африка смята да покаже на филм и фотоизложба “В прегръдката на Кения” от 21 август до края на септември. Той ще нареди 40 големи пана в алеята между Морското казино и Охлюва в родния Бургас.

 
“Бяхме в резервата “Масаи мара”, който е северната част от прочутия Серенгети на кенийска територия. Изведнъж се озовахме сред около 90 слона. На такива места колата спира задължително с включен двигател заради зверовете наоколо. Джипката ни обаче беше над 30-годишна и вибрациите щяха да ми пречат да се фокусирам по-добре с апарата върху стадото слонове, затова реших да пренебрегна правилата за безопасност. С един бакшиш успях да убедя шофьора да изключи двигателя. Тогава обаче дойде най-страшното - един от слоновете се откъсна от стадото и с разперени уши, ръмжейки заплашително, тръгна към нас. В това време шофьорът говореше по телефона си, а слонът вече ни беше приближил на около 3 метра. В последния момент го видя и бързо даде газ на заден, иначе не ми се мисли какво щеше да ни се случи”, разказва композиторът пред "24 часа".

Това е едно от най-екстремните му преживявания по света. 74-годишният Диомов е обиколил 87 държави на всички континенти без Антарктида, но впечатленията му от Кения са най-цветни и вълнуващи.

“Но откъдето и да се върна, винаги казвам, че от България по-хубаво няма. Не го казвам конюнктурно, а съвсем искрено. Нашата страна е благословена от бога, само дето трябва да си уредим нещата по-добре”, добавя Диомов. “В Кения е потресаваща мизерия, по-голяма съм видял само в Индия”, казва “бащата” на “Тоника”.

Най-голямато предизвикателство за европейците обаче били пътищата. “Който казва, че в България са зле, да отиде в Кения да види за какво става въпрос”.

За да спестят някой долар, наели стар джип (задължително “Тойота” в тези географски ширини), който бил раздрънкан и почти без амортисьори.

“Беше ад с него да се кара по техните черни пътища, които са дупки, чакъл и невъобразим прах. Това е т.нар. африкански масаж, който разнебитва тялото ти и понякога направо те изхвърля от колата”, разказва композиторът. Гледките от дива Африка обаче са толкова впечатляващи, че споменът от изтощителните пътувания на хиляди километри през саваната бързо избледняват.

Голямото постижение за чужденеца, попаднал от цивилизования свят в Африка, е да види т. нар. Big 5. Петте големи са слонът, лъвът, носорогът, леопардът и биволът. От тях само носорог не успял да заснеме.

Останал обаче много озадачен от чистотата в резерватите, където и фас не може да се види. Учудващо е, че са перфектни. Те са най-голямото им финансово перо и си ги пазят”, казва Диомов. Но е потресен от безпределната бедност, в която местните живеят.

“В 2019 г. живеят в къщи без прозорци - какво да говорим повече”, недоумява Диомов. Но е категоричен, че никога не би заснел покъртителната мизерия.

“Сърце не ми дава да вдигна апарата. Смятам го за безчестие, обида към самия мен и хората отсреща”, разсъждава композиторът фотограф. Затова и спестил в изложбата си потресаващите кадри на бедност.

“Не искам да обиждам нацията. Те имат един израз - хакуна масата, което означава “няма проблем”. И се усмихват. Ама как да няма проблем - като няма какво да хапне, да пийне, смрад отвсякъде, а ти се усмихва”, не може да го проумее пътешественикът от България.

Казва, че отново би се върнал в Кения, и по-специално в резервата Амбосели. Той е любимият на Хемингуей, който често е ходил там и е казал : “Най-щастливото време от моя живот съм прекарал в резерватите на Африка”.

За него Диомов обяснява, че е щастлив резерват, защото е в подножието на планината Килиманджаро и от нея се спускат много води, които облагородяват почвата и там сушата не е толкова страховита както на други места в страната. Затова го наричали “Домът на слоновете”.

За 11-те дни, които прекарва в Африка, трябвало да спазва жестоки правила, които са в ущърб на страстта му към фотографията - няма право да напуска джипката.

“Защото опасностите дебнат отвсякъде - гепардите се движат между колите, огромен лъв видях на три метра от мен, отвсякъде може да изскочи нещо”, разказва Диомов. Импали, жирафи, крокодили и всякаква екзотична твар били на една ръка разстояние от него.

“Но най-красивото нещо там е тишината. Нямаше нито един невъзпитан турист, който да си пусне музика, музиката е в природата - животинските звуци, всеки повей на вятъра. Пълна тишина, никой няма право да напуска джипката, нито да подвиква на животните - мълчиш и снимаш в благоговение", сладкодумничи Диомов.

Никога обаче близостта до екзотичната фауна не е предизвиквала ловджийски пориви у него. “Това е против природата ми, моето оръжие е фотоапаратът”, казва композиторът. Добавя, че законите в Кения са много строги и всеки, стрелял по животно в резервата, може да отнесе доживотен затвор.

Сред върховните моменти на изживяване в Кения бил и полетът с балон  
над резервата. Издигаш се на 50 - 100 метра височина и цялото разнообразие на дивата природа е пред очите ти - лъвове, зебри, жирафи, леопарди, щрауси кръстосват саваната под изгарящото африканско слънце.

“Много съм зареден от това пътешествие, защото не само се докоснахме до дивата природа, а се сляхме с нея”, казва Диомов, който преди това е посещавал ЮАР. Казва обаче, че в Кения усеща най-пълно със сетивата си Африка. И тя го зарежда за нови творчески изяви, с които се захваща веднага след пътешествието из Черния континент.

Имаше национално турне с “Петте сезона” през пролетта. Сега подготвя концерт на 14 и 15 август във Варна и Бургас с Йордан Марков, Драгомир Драганов и “Петте сезона”. На 19 август излиза в Летния театър на Бургас за концерта “Старите приятели” с участието на Стефан Димитров, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Михаил Белчев и др.