Резултатите от изборите в Истанбул разделят Ердоган и съюзниците му националисти

Коментар
13:36 - 02 Май 2019
2911
Резултатите от изборите в Истанбул разделят Ердоган и съюзниците му националисти

Автор: РОЙТЕРС

Месец след местните избори, на които управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби контрол над двата най-големи града в страната, официални представители от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган поставят под въпрос алианса си с националистите, който някои обвиняват за един от най-големите си изборни неуспехи.

Съгласно споразумение между партията на Ердоган, която има ислямистки корени, и по-малката Партия на националистическото действие (ПНД), националистите не са издигнали свои кандидати за кметове в столицата Анкара и Истанбул на изборите на 31 март, а ПСР е останала настрана в други райони.

Но сделката не успя да предотврати спечелването от светската Народнорепубликанска партия (НРП), която имаше подобен пакт с по-малки опозиционни партии, на кметските места в двата града, което сложи край на четвъртвековния контрол на ПСР и ислямистките й предшественици.

ПСР все още оспорва загубата си с малка разлика в Истанбул - най-големия град в Турция и бизнес средище, където самият Ердоган беше кмет, преди партията да поеме властта на национално ниво през 2002 г. Оттогава тя доминира в турската политика.

Докато продължава обжалването в Истанбул, неочакваното поражение предизвиква редица въпроси вътре в партията във връзка със стратегията на кампанията й. Въпреки че алиансът им помогна да спечелят мнозинството от гласовете на национално ниво, представители на ПСР казват, че ползите от него са ограничени.

"ПНД спечели много от този алианс, повече от нас", заяви за Ройтерс високопоставен представител в централата на ПСР в Анкара. Друг представител на ПСР каза, че 71-годишният лидер на ПНД Девлет Бахчели - някога отявлен критик на Ердоган, е непредсказуем съюзник.

ПСР разчита на ПНД за парламентарното си мнозинство, което означава, че евентуално разваляне на споразумението ще я накара да си търси нови партньори - съществено предизвикателство след яростните критики на Ердоган към опонентите му по време на предизборната кампания.

РАЗРИВ

Това обаче не спира приказките за разделяне. Високопоставеният официален представител заяви, че ако турската избирателна комисия се обяви против повторно провеждане на изборите в Истанбул, което бе поискано от ПСР, стимулите за запазване на съюза няма да са много.

"Съдбата на алианса ще бъде определена в зависимост от решението. Трудно е да се каже какво ще стане с алианса в краткосрочен план, но разривът вече става забележим", казва той. Официален представител на ПНД заяви, че макар в публичното пространство да се появяват разногласията с ПСР, националистите няма да бъдат страната, която ще сложи край на това, което партиите наричат "Републиканска коалиция".

Бахчели заяви, че той остава ангажиран със споразумението. "Това е нашият основен избор, нашата национална и стратегическа цел", посочи той в изявление вчера. "Определено няма нужда да се търсят други алианси". Шокиращото поражение на ПСР в Анкара и Истанбул предизвика остри публични критики миналата седмица от политик, който някога се намираше в центъра на администрацията на Ердоган.

Бившият премиер от ПСР Ахмет Давутоглу осъди съюза на своята партия с националистите, като заяви, че той е вреден "както за нивото на гласовете, така и за идентичността на партията". Давутоглу, който беше премиер между 2014 и 2016 г., критикува също икономическата политика на ПСР, медийните ограничения и вредите, които по думите му партията е нанесла на разделението на властите и на турските институции.

След изборите Ердоган се опита да омаловажи значението на ПНД, посочвайки 7-процентния им дял от гласовете. Бахчели заяви, че забележките са "нечестни и несправедливи", като се има предвид, че неговата партия е избрала да не издига свой кандидат в трите най-големи града на Турция.

След като лидерът на НРП Кемал Кълчдароглу беше нападнат физически по време на погребението на войник миналия месец, Ердоган възприе помирителен тон, призовавайки за единство. "По въпроси, които се отнасят до оцеляването на нашата страна, ние трябва да действаме всички заедно с 82 милиона души като АЛИАНС ЗА ТУРЦИЯ, оставяйки разногласията настрани", написа той в Туитър.

Анализаторите смятат, че коментарите му за национално единство вероятно са само реторика, а опозицията казва, че те звучат кухо, след като президентът многократно е обвинявал НРП и съюзниците й от "Добра партия" по време на предизборната кампания, че подкрепят тероризма.

"Някои хора в ПСР отправят самокритика. Това безпокои Ердоган. Как може човек, който не търпи дори самокритика в собствената си партия, да проповядва демокрация?", казва заместник-председателят на НРП Мухаррем Еркек. "Неговите собствени думи показват, че той не е искрен в реториката за "Алианс за Турция".

(БТА)