Родственик на Яворов поставя "Нирвана" в къщите на поета в София и Чирпан

Мартин Димитров и Надя Керанова влизат в ролите на символиста и неговата съпруга Лора Каравелова в един емоционален сайт-спесифик спектакъл

Култура
14:45 - 28 Юли 2022
6101
Родственик на Яворов поставя "Нирвана" в къщите на поета в София и Чирпан

Пиесата на Константин Илиев "Нирвана" за трагичната любов между Пейо Яворов и Лора Каравелов е поставяна много пъти на българска сцена, но със сигурност спектакълът на Сдружение "Конклав" е по-различен и по-емоционален. Постановката на режисьора и родственик на Пейо Крачолов Яворов - Боян Крачолов ни пренася в къщите музеи на големия поет в Чирпан и София. Затова и иновативният проект е наречен сайт-спесифик спектакъл.

Сред естествената среда, където е живял и творил Яворов усещането за неговата личност и неговото творчество по-силно докосва и вълнува зрителя. В ролята на Жената е младата и обещаваща актриса Надя Керанова, а в ролята на Мъжът влиза талантливият артист Мартин Димитров, познат с много филмови и театрални роли.

Сайт-спесифик театърът представлява спектакъл, който не се развива в театрална зала. Представлението се изгражда в предварително подбрано място, като целта на този тип театрални акции е максимално плътно да потопят зрителя в атмосферата на локацията, както и да подсилят художествения аспект на произведението.

В този случай това място е фамилната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която още пази спомена за детството му – и която къща Лора така и не успява да види. Другото емблематично място, в което ще се играе спектакълът е къщата музей „Пейо К. Яворов“ в София.

В представлението „Нирвана“ всеки зрител разполага с отделен чифт слушалки, чрез които ще слуша гласовете на актьорите и звуковата среда. 

От първите реплики, които си разменят Мъжът и Жената в тази пиеса, до двата изстрела, с които двамата слагат край на живота си, изтича час и половина сценично време. В едно изпълнено с неочаквани обрати, но заедно с това директно, ненакъсано от ретроспекции действие се разкриват взаимоотношенията между две сложни, темпераментни натури.

Той е талантлив поет, свързан с националните и социални колизии в началото на двадесетия век, тя – млада, еманципирана жена, дъщеря на бивш министър-председател. Неизискващите непременно предварителни познания от страна на зрителя факти от историята на Балканите са само фон, върху който един съвременен автор от позициите на днешния ден гради вижданията си за вечните проблеми във взаимоотношенията между Мъжа и Жената. Редуват се изблици на любов и омраза, привличане и отчуждение, претенции за всеотдайност и стремеж за отстояване на автономността на собственото Аз. 

„Нирвана“ представлява първи по рода си опит да се позиционира текста на Константин Илиев, обглеждащ последната нощ на Лора и Яворов, в мястото, станало свидетел на действителното ѝ протичане, споделят авторите на сайт-спесифик спектакълът "Нирвана".

За малко над час, по свечеряване, къщата, в която още се носи ехото от онзи последен изстрел, ще се превърне в театрална сцена, в една гранична територия, зад чиито прозорци, ще изникнат сенките на някогашните ѝ обитатели…. И тези обитатели за пореден път ще се вкопчат в темите, които ги вълнуват – свободата, любовта, националното самосъзнание, вдъхновението.

С Лора и Яворов тихомълком присъства и един трети персонаж – къщата им. Тази къща, която е съхранила цялата им история. И която като че ли може да ги извика отново в момент, в който са ни най-нужни.

Сценограф и костюмограф на постановката е Никол Трендафилова, композитор - Георги Атанасов.

Режисьорът Боян Крачолов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Иван Добчев. Магистър е и по философия. Сред режисьорските му работи са „Това НЕ Е Хамлет“, „Палата №6“, „Срещу течението на Хъдсън“, откъс от романа „Възвишение“, поставен поради участието му в ателието „Възстановки“ и други. Екипът на „Това НЕ Е Хамлет“ получава "Аскеер" за изгряваща звезда. Боян Крачолов печели конкурса на Нов български университет за нова българска пиеса с текста "Монетата" и след това го поставя в Младежкия театър. Номиниран е за "Аскеер" в категория "съвременна българска драматургия". Автор е на книгата "Църква от сънища".

Надя Керанова, която се превъплъщава в образа на Лора Каравелова, е завършила НАТФИЗ, специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Снежина Танковска. Има номинация за ИКАР, категория дебют (за ролята на Естел в „Без изход“, реж. Дарий Чавдаров, 2018 г), печели националната стипендия „С усилия към звездите“, 2018). Играе в Плевенския театър и там направи силна роля в нашумялата постановка на Явор Гърдев "Опашката" по едноименния роман на Захари Карабашлиев.

Мартин Димитров, който сега играе Яворов, също е възпитаник на НАТФИЗ, завършил е актьорско майсторство в класа на проф. Иван Добчев. И още като студент сбъдва мечтата си да играе в спектакъл на  режисьора Явор Гърдев в Народния театър. Въпреки че закъснява за кастинга, обявен от режисьора за ролята на Били в култовата пиеса на Едуард Олби "Козата или коя е Силвия?" Мартин впечатлява Гърдев с таланта си и печели ролята.

Ролята на Радо Андреев в сериала "Братя" направи младия Мартин Димитров особено популярен сред телевизионните зрители. Той прави и силни театрални роли и на сцените на Народния театър и в Театър "София". Той има и силно екранно присъствие в сериала "На границата" и във филмите “18” и “Безкрайната градина”.

Първата премиера на модерния спектакъл "Нирвана" бе на 11 юли в Чирпан в родната къща на Пейо Яворов. На 28 юли от 20,30 часа спектакълът ще бъде игран и в къщата-музей на поета на столичната улица "Раковски". Следващите дати са през август и септември.