Само в Lupa.bg: Кирил Петков се оказа съдружник със съветник на Жан Виденов

Икономика
16:30 - 01 Октомври 2021
18627
Само в Lupa.bg: Кирил Петков се оказа съдружник със съветник на Жан Виденов

Звездата на предишния служебен кабинет и сочен от социолозите за изненада на следващите парламентарни избори Кирил Петков лъсна като бизнес съдружник на съветник на екс премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, стана ясно от проверка на Lupa.bg в Търговските регистри. 

Смартбио ООД, фирмата, която произвежда прословутия био-веган пробиотик, създаден в Харвард и широко промотиран от Петков и баща му, всъщност е собственост не на кого да е, а на Жеглов и Валери Андреев, който пък е собственик на известната "Севексфарма" с представителства в няколко балкански страни. Любопитната подробност е, че складът на "Провиотик", каквото е търговското наименование на чудодейния по думите на Петков, пробиотик, е на същия адрес, на който е седалището на въпросната фармацевтична компания. 
Жеглов на празник на медията като неин основател 

Капиталът на "Смартибио" е регистриран през 2017 г. след преименуване на фирмата от "Дири" ООД и е на стойност 5000 лева. 

Пробиотикът е базиран на българския щам на „Лактобацилус Булгарикус”, култивиран не в млякото, а в морковен сок. Всъщност официално фирмата, която Петков управлява до старта на политическата си кариера, носи името Пробиотик АД. И тя, и "Смартбио" водят към един и същи уеб адрес, и към една и съща система за онлайн плащания при покупки на добавките. 

Жеглов бе съветник на Жан Виденов, а впоследствие двамата основаха заедно първия български интернет портал "Дир.бг", където бизнесменът и до днес е с дял участие. Там в управлението, припомнят запознати, е и съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев - Моника. 

Справка на Lupa.bg сочи, че към момента това е един от най-търсените в аптечните мрежи пробиотици, като цялата серия, включително срещу стомашни проблеми и при наличието на хеликобактер пилори, струва над 100 лева, при това за малките разфасовки. Така, например, 24 таблетки от 500 mg пробиотик, струват с онлайн отстъпката 45 лева. "Всичките наши продукти са полезни, природни и с гордост заставаме зад тях. Аз лично ги давам на моите деца.  Това ми дава стимул с радост да ходя на работа”, казва Петков миналата година, далеч преди да възникне политическият въпрос с неговото двойно българско-канадско гражданство, за което Конституционният съд още чака от него документите за отказ от пасаван, издаден от Отава.

Целият борд на директорите на "Провиотик" е бил сменен на 18 май тази година, като в него влизат следните лица: 

Агоп Едмонд Дюлгерян, Майкъл Адам Карш (САЩ), Марк Антеби (САЩ), Мартин Петров Драгулев, а като действителен собственик е определен Майкъл Карш, който пък е шеф и в една прясна фирма с любопитното наименование "Майкъл Кирил", създадена и регистрирана отново през май тази година.

Карш в щатските медии, публикували прессъобщения за пробиотика обаче, носи друго име - Майкъл Марш и по твърдения на Кирил Петков е негов състудент от Харвард. Не е ясно защо е бил вписан в търговските регистри у нас с погрешно изписана фамилия.