Само в Lupa.bg: Опорочиха разследването за простреляната курсантка

Няколко души пипали Калашника след инцидента

Ексклузивно
21:20 - 05 Април 2019
3609
Само в Lupa.bg: Опорочиха разследването за простреляната курсантка

Разследването за простреляната курсантка от Велико Търново е опорочено, още преди да започне, научи Lupa.bg от свои хора, занимаващи се с драмата. Поне двама души са пипали автомата "Калашников", с който 20-годишната жена се нарани, докато го почиствала. Така на практика по оръжието има отпечатъци, които могат да заблудят криминалистите, че става дума за опит за убийство. 

До този момент разследващите не се съмняват, че някой е искал да извърши най-тежкото престъпление, защото пострадалата е изключително дружелюбен човек, разбирала се с абсолютно всички. Оръжието е докосвано заради паниката, която обзела хората, които чули изстрелите и се озовали на мястото. Те направили всичко възможно да спрат и кръвта на ранената.

При странни обстоятелства се е простреляла снощи курсантката, коментираха офицери. Тя е почиствала автомата си в личното време, което имат курсантите преди вечерна проверка. Предстои да се изясни дали е спазила правилата за сваляне на пълнителя и произвеждане на контролен изстрел преди да започне почистването на оръжието.

Все още има опасност за живота на курсантката от Националния военен университет „Васил Левски“, категорични са лекарите, които се борят за живота на момичето.

Началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски обясни състоянието ѝ: „Ние правим всичко възможно да избегнем всякакви усложнения, но с опряно дуло в гръдната стена и с всички взривни газове, които са влезли вътре, нещата се усложняват неимоверно“.

Инцидентът се разследва от Военно-окръжната прокуратура и Военна полиция.

Трима хирурзи и двама реаниматори пет часа са оперирали тази нощ във Великотърновската болница простреляната курсантка. Тя е била в тежък хеморагичен шок с входна и изходна прострелна рана, съобщи началникът на Реанимацията д-р Сибила Маринова: „Имаше опасност за живота, тя беше в критично състояние. Белият дроб е засегнат и гръдната стена. За щастие имала е късмет, сърцето не е засегнато. Тази сутрин състоянието позволяваше транспорта, стабилизирана е“.

Все още обаче не се знае дали младата жена ще живее.