Само в Lupa.bg: Педофили пишат с децата ни като  Момо

Никой не обръща внимание на заплахите за убийства във фейсбук

Ексклузивно
14:31 - 19 Март 2019
10518
Само в Lupa.bg: Педофили пишат с децата ни като Момо

Педофили регистрират профили във фейсбук с грозната физиономия на Момо, за да си пишат с децата ни, опитвайки се да разберат домашните адреси, телефонните номера и в кое училище учат хлапетата. Проверка на Lupa.bg показа, че в социалната мрежа има регистрирани десетки профили с плашещия образ, който идва от съвременна японска картина, като част от извратеняците зад тях дори заплашват децата директно с убийство още в основната информация на акаунта си. 

Lupa.bg потърси мнение от експерти защо никой не взима отношение за това, че се отправят смъртни заплахи към непълнолетни и малолетни.

"Пазете се от мен, ще ви убия", пише на профил, като въпреки многобройните докладвания все още не е заличен. Оплакванията в ГДБОП също не помагат, казаха за Lupa.bg притеснени родители. 

Манията „Момо“ се използва не само от педофили, но и от крадци, които, пишейки си с децата, се опитват да разберат финансовото състояние на родителите им. Хлапетата не са виновни, защото гротеската им е интересна, те започват да общуват с нея, обикновено обиждайки я в началото, после постепенно стават жертва в процеса на разговора. „Ще те убия, утре ще дойда, знам къде живееш“, казва обикновено отначало поредният Момо мръсник на събеседниците си. Той така и не идва, разбира се. Практиката е да разглежда профила на всеки нов свой приятел и после да започне да изпраща покани на дружките му.

Манията по опасния лик идва най-вече от Русия, показа проверка на сайта ни, като нашите педофили много бързо се усетиха и започнаха да си правят профили с Момо. Повечето Момовци имат доста приятели, предимно момичета на възраст от 11 до 15 години. 

„Като законодателство въпросът е решен много точно. Когато се касае за заплаха за здравето и психическото състояние на децата ни, правилата са ясни. Прави се предупредителен протокол на човека, който се държи педофилски с децата. Родителите обаче също трябва да помагат, за да не се стига до такива случаи, вече има много програми, с които могат да следят всяко едно действие на детето си“, коментира за Lupa.bg топ адвокатът Марин Марковски. Дали обаче предупредителните протоколи плашат первезниците? 

Никой така и не можа да даде отговор на въпроса на репортера ни защо профили, които съдържат директна заплаха за убийство и са докладвани многократно, все още събират нови приятели в интернет? 

Манията Момо е типична хакерска работа, която действа като спам. Веднъж отворил линк на грозната кукла, тя започва да ти се появява навсякъде. Според публикации в световни медии, в най-драстичните случаи даже кара хлапетата да се самоубиват, като ги заплашва, че ако кажат, че си пишат с Момо, ще умре някой от родителите им. Повечето малчугани гледат несериозно на кореспонденцията, но любопитството им ги кара да продължават да си чатят с Момовците. Факт е, че на този етап няма регистриран нито един смъртен случай на територията на ЕС.

Много родители изобщо не знаят за новата заплаха, други са информирани, но не могат да направят нищо, защото държавата не им помага. „Дъщеря ми започна да спи неспокойно, да се буди през нощта, да плаче, да казва, че я е страх от Mомо, че тя е в сенките, че ще излезе от телевизора. Оглежда се в парка за тоя урод. Това е силен стрес. Вече потърсихме помощта на психолог", алармира пред Lupa.bg притеснен баща. Той твърди, че е подавал къде ли не сигнали, но резултат - никакъв. От полицията, след като настойчиво звънял, му дали любезен отговор: "Господине, спокойно - те децата си правят шегички едно с друго,няма нищо страшно!". До този момент в пресата не се е появила и новина за арестуван Момо маниак. Така излиза, че опасната мода с уродливата картина се явява незначителна новина за криминалистите. 

Lupa.bg ще продължи да следи темата и реакцията на държавата, защото опасността за децата ни остава!