Само в Lupa.bg: Разказ на един българин : Пожарите в Австралия са запалени от деца

Актуално интервю
15:30 - 08 Януари 2020
10006
Само в Lupa.bg: Разказ на един българин: Пожарите в Австралия са запалени от деца

Румен Матеев е българин, който от 25 години живее в Австралия. От 8 години е рейнджър там. Свързахме се с него, за да разкаже от първо лице как изглежда огнената стихия на континента. 

-Г-н Матеев, какво става в Австралия – при нас достигат страшни картини от пожарите?

-Има предупреждение, че в петък тук ще бъде ужасно горещо и пак ще има катастрофални пожари, и то на юг – в щата Виктория. Пламъците се преместиха натам. В момента са активни 114 пожара, до вчера бяха 143. Но нощес заваля силен дъжд и времето в момента е хладно – 23 градуса. Това е много хубаво, но пречи на пожарникарите да си вършат работата. Те правят т. нар. контролирани огньове, за да унищожат наслагването от листа и клонки от евкалиптовите дървета, които са изключително запалими. На тях им трябва само една цигара, малко вятър и горят като факли. Но Австралия е така от милиони години. Ние казваме, че тя е design to burn, направена да гори.

-Значи ли това, че пожарите наистина са в следствие на горещините, а не плод на човешка намеса?

-Не, тук вече са установени и осъдени хора, които правят умишлени пожари. Досега са арестувани 183 души!

84% от всички пожари, които се случиха сега, са причинени от млади хора, деца – от 12 до 24 г., и от хора около 60 г., които са с някакви психически отклонения. Проблемът е, че голяма част от тях не могат да ги осъдят, защото са деца. Така че това са умишлени пожари или по невнимание. Само 13% от тях се запалват от бури и от светкавици.

Въпросът е друг – децата не можеш да ги осъдиш. Само ги пляскат по ръката и ги пускат да си ходят... Имаше един смешен случай преди 6-7 месеца, когато 16-годишен младеж запали голям пожар на юг, едва го овладяха. И вместо да го укорят, те качиха тоя младеж на хеликоптер да види отгоре какви поражения е направил. А после той си пусна видеото във фейсбук да се направи на герой...

-Тези деца и младежи не осъзнават ли наистина какво правят?

-Те може би осъзнават, но явно имат някакви отклонения. А и им доставя радост да запалят нещо, става дума предимно за момчета, които имат склонност да палят пожари. Но това се превръща в болест и не могат да ги контролират. Това са главно изоставени деца, които са оставени на социалните грижи.

-До нас стигна информация, че 1 милиард животни са изгорели в пожарите – тази цифра е доста колосална..?

-Не, не. 500 000 максимум, няма такива милиарди. Говоря за диви животни като коали, кенгуру, домашни животни.

А утре ще застрелят 10 000 камили в Западна Австралия, защото те пият водата! Можете ли да си представите! Австралия има най-много камили в света, ние продаваме дори на Саудитска арабия камили, това малко се знае. 

-Ще ги убият, за да не хабят водата?

-Да, точно затова. Невероятни неща.

-А има ли загинали хора в тези пожари?

-Досега има 26 загинали, като последните 8 бяха в щата Виктория. Но това са предимно хора, които са решили да останат и да си защитят жилищата. Не мислете, че гори тотално всичко. Това са малки къщички или малки селища в планините с 20 до 30 жилища. А иначе огънят е надалече от големите квартали. И дори да започне някъде – минават с едни грамадни самолети, пръскат го с една червена течност и готово. Но градовете не са засегнати, гори в покрайнините, няма вътрешни пожари.

Вижте, от какво стават пожарите – тези евкалиптови дървета тотално губят листата си – от вятър, от слънце, просто падат и се натрупват по половин метър отдолу. Както в България есенно време падат и се натрупват. Тук е същото, но за разлика от България, където има сняг и те изгниват, в Австралия е сухо и те се превръщат в клади. Пламват страшно лесно.

-Щом в петък се очакват нови катастрофални пожари – кога се очаква овладяване на огъня въобще? 

-Очаква се в края на февруари да има повече дъждове.

Пожарникарите казват, че пожарите ще продължат поне до средата на месец март, защото сега е разгарът на лятото.

Иначе, интересното е, че евкалиптовите дървета не изгарят изцяло. Дори цялото дърво да е обгоряло – след два месеца започва да зеленее и излизат клонки. И след 3 месеца всичко пак си е зелено.