Само в Lupa.bg: Скандалът с ченгетата-наркодилъри отива под килима?

Ексклузивно
17:34 - 23 Юни 2020
5767
Само в Lupa.bg: Скандалът с ченгетата-наркодилъри отива под килима?

Скандалът с двете ченгета, които в началото на декември 2019-а бяха спипани в София да разнасят дрога с патрулката си, май ще отиде под килима, научи Lupa.bg. Делото може да бъде покрито, защото престъплението е все още при дознател, а заловените полицаи били готови да пропеят в съда, че в наркосхемата участвали още няколко служители на МВР.

Именно заради това запознати с хода на разследване предположиха пред Lupa.bg, че случаят може да бъде скатан и изобщо да не стигне до съда. 

Двамата полицаи бяха част от банда от осем човека за разпространение на наркотици. Разследващите от ГДБОП и Спецпрокуратурата установили, че униформените доставяли дрога с патрулния автомобил. Арестуваните са на длъжност старши инспектор в група "Охранителна полиция" във Второ районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи. "Те са играли много важна роля в състава на групата, като разчиствали терена", обясни преди дни говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева. 

Групата е действала поне от 2017 г. Повече от година се работи по случая, по който са използвани и СРС-та, заявиха от Спецпрокуратурата. Спорад нашите източници до удара срещу ченгетата-дилъри се стигнало, след като през февруари 2018 г. бе сменено цялото ръководство на столичното 4-то РПУ. Началникът на районното Теменужка Капчина бе преназначена на нова длъжност в Главна дирекция "Национална полиция".

Заместник-началникът Теодор Тасев също бе сменен с Делян Гешев, който бе началник на Криминална полиция в РПУ-то. Сменен бе и началникът на разследващото звено в Районното Аделина Малакова. Почти година по-късно - на 23 януари 2019 г., бяха арестувани петима полицаи при проверка в същото 4-то РПУ. Обвинението бе, че са изнудвали търговци.

Според криминалисти ченгетата работят с престъпния свят от десетилетия. Още по време на комунизма ченгета са пазили проститутки и са разнасяли дрогата в цяла София със служебни автомобили, казват запознати с престъпния свят.