Само в Lupa.bg: Тръмп гледа на България като Троянски кон за вход в Европа

Милен Керемедчиев: Сделката за F-16 срещу отпадане на визите е много малка

Актуално интервю
18:00 - 22 Ноември 2019 (обновена)
4822
Само в Lupa.bg: Тръмп гледа на България като Троянски кон за вход в Европа

Милен Керемедчиев е бивш зам.-министър на външните работи на България в правителството на Сергей Станишев. Преди това в кабинета „Сакскобурготски” той е зам.-министър на икономиката, а след това национален координатор на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа.

- Г-н Керемедчиев, срещата на премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп се очаква с голям интерес у нас. Но защо всъщност българският министър-председател отива в САЩ?

- Тази среща като цяло влиза в глобалния интерес на САЩ за усилване на тяхното сътрудничество с държавите от Източна Европа. Защото след стъпването на президента Тръмп в Белия Дом всъщност се изостриха отношенията между Щатите и Европейския съюз от една страна и Щатите и НАТО от друга. И Съединнтите щати виждат в Източния фронт на ЕС и НАТО много силна поддръжка за тяхната политика. Спомняте си, че преди срещата на НАТО веднага след назначаването на президента Тръмп той всъщност посети първо Варшава, където имаше много сериозни срещи. Знаете и за близките му отношения с премиера Орбан.

Така че отношенията с България влизат под знаменателя на приоритетните желания спрямо страните от Източна Европа. В крайна сметка тези държави откликнаха най-активно за вдигане на своите разходи за въоръжение, за отбрана. Над 2% от БВП - и го изпълняват.

Източноевропейските държави в момента представляват най-бързо растящият пазар за американската военна промишленост. Износът към Полша се увеличава, те искат да придобият F-35, знаете за Гърция, Унгария; Хърватия също купува F-16

Съединените щати правят опит за влизане в ЕС през вратата от изток. Т.е., ако говорим за Троянски коне, определено САЩ искат да използват, че сме европейски държави, които да лобират за техните интереси в Европа.

- Тоест, България в случая се явява нещо като Троянски кон..?

- Не само България. Всички източноевропейски държави. Но България представлява интерес за американската дипломация. Между другото, изпращането на посланик Херо Мустафа също е знак за това, че Съединените щати вдигат нивото на дипломацията. Защото за разлика от другите посланици г-жа Мустафа и един много сериозен експерт за региона.

- От казаното дотук вие отваряте няколко въпроса. Припомнихте, че Тръмп отиде във Варшава и отмени визите за Полша. Реалистично ли е да се надяваме и визите за България да бъдат отменени? И ако това стане – толкова голяма ли ще е ползата?

- Ако визите паднат, ползата ще е огромна, и то най-вече имиджова. Повечето държави в Европейския съюз няма визи. А САЩ, за разлика от Канада, отказват да преговарят с европейските институции за цялостно отпадане на визите за всички страни-членки на ЕС. Те подхождат за всяка една страна поотделно. Затова съм настроен скептично, че ще може да се свалят визите за САЩ на българите. Ако говорим за сделка - сделката за F-16 срещу отпадане на визите е много малка.

В сравнение с това, което направи Полша за укрепване на североизточния фланг на НАТО. Те имат и една от най-яростните позиции срещу Русия и руската намеса в Европа. Бих казал, че Полша и Румъния са двете държави от Източна Европа, които имат най-проамериканска политика. Докато България води доста по-балансирана такава. Така че не можем да се сравняваме с Полша. Те бяха първите, които вдигнаха ръка и поискаха ескадрила на F-35 да бъде позиционирана там.

- Казахте нещо много интересно – „сделката за визите е много малка”. Каква сделка трябва да направим, каква цена трябва да платим за тези визи?

- Тръмп действа изцяло като бизнесмен. Знаете, че всички негови посещения зад граница носят носят икономически изгоди за американската икономика. От първия ден. След всяко негово посещение навън той се хвали с конкретни договорки и финансови параметри. България не е изключение от неговата политика, той ще гледа прагматично на това. И се радва, разбира се, че България е една от страните, които ще придобиват американско въоръжение.

Но покана не е в благодарност за покупката на F-16. Посещението на премиера Борисов е в контекста на цялостното укрепване и разширяване на САЩ с източноевропейските държави. А България е много важна част от този пъзел.

- А сега на 25-ноември Доналд Тръмп какво конкретно ще иска от България?

- Тук ще има според мен натиск за диверсификация на газовите доставки и най-вече отпор на руски проекти в България. Знаете, че САЩ са против изграждането и на Южен поток, и на Турски поток, и на Северен поток 2...

- Да, но участват в проекта „Белене” с Дженерал Електрик...?

- Съгласен съм. Но казвам, че изцяло руските проекти ще бъдат тема на срещата. Така че разговорите ще бъдат около темите отбрана и сигурност, въпросът „Турция” също ще бъде обсъден, както и намаляване на влиянието на руските енергийни доставчици в България.

- Най-важният въпрос – а ние какво трябва да искаме? В позиция ли сме да настояваме за нещо и какво бихме могли да извоюваме от Тръмп?

- От Тръмп могат да се искат предимно икономически облаги. Защото покрай инвеститорските намерения идват и политическите такива. Би трябвало да се говори за диверсификацията на газовите доставки, за сътрудничество в сферата на енергетиката, увеличаване на американските инвестиции.

- Споменахте и посланик Херо Мустафа – какъв знак е нейното изпращане? Имаше много спекулации около името й, произхода й..?

- Името и произхода й говорят много. Това, че тя е била в бежански лагер и е преминала през ужасите заедно с нейните родители, преди да стигнат до Съединените щати, много й помага в работата. Да разбере ситуацията в източните държави от гледна точка на миграционните процеси. Разговори с нея относно контрола върху миграцията, бежанските казуси, кюрдския проблем и т.н. биха били много полезни.

- Значи ли това, че предстои някаква нова вълна или нов проблем в тази посока?

- Не, не бих казал. Просто тя е един от сериозните експерти в тази област и би могла да бъде полезна на българското правителство в тази посока. САЩ изпращат посланик, който е много добре запознат с регионалната политика. От друга страна тя е наясно и до какво биха довели действията на Турция в региона.

Изострянето на отношенията между Турция и Съединените щати всъщност доведоха посланик Херо Мустафа в България.

- Очаквате ли някакви шеги, закачки и провокации от страна на Тръмп по време на разговора – това би било в негов стил?

- О, със сигурност ще има. Той има доста по-свободно и приятелско отношение със световните лидери. Прегръща ги и говори дружески с тях. Между другото, Тръмп от една страна е отворен и диалогичен, от друга страна обаче всички начертани точки, които той е заложил в дневния ред на разговорите с българския премиер, ще бъдат засегнати. И ще получат отговор.