Шефът на комисията за службите пред Lupa.bg: Да, наех хотелска стая на Боби Цанков, но това не значи, че съм мафиот

Актуално интервю
16:30 - 20 Август 2021
44658
Шефът на комисията за службите пред Lupa.bg: Да, наех хотелска стая на Боби Цанков, но това не значи, че съм мафиот

Скандал от мътните мутровремена на България изплува ненадейно с името на новия председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства в Народното събрание. Светлин Стоянов. Депутатът от Има такъв народ на Слави Трифонов бе разкрит от бившия шеф на НСО ген. Димитър Владимиров като човек с минало, близко до мафиотските кръгове, на покойния Боби Цанков, показно разстрелян през 2010 г., и на бизнесдамата, лежала в ареста по подозрение за данъчни измами, Ваня Червенкова. В интервю ген. Владимиров разкри, че Стоянов е със сменено фамилно име и че лично го е уволнил от НСО през 2004 г. именно заради връзките си с нея. Чистката в службата тогава слага край на кариерата за 12 гардове и шофьори на секретното звено. Кой е Светлин Костов Стоянов, каква е истината за връзките му с ъндърграунда, как е бил изхвърлен от НСО, в която се е грижил за живота и здравето на премиери, президенти и дори на Бил Клинтън, Lupa.bg разговаря лично с депутата от Има такъв народ. 

- Г-н Стоянов или г-н Митев? 

- Роден съм с фамилия Стоянов, записан съм така по желание на родителите ми - с фамилията на дядо ми. Преди да вляза в казармата, поисках с молба да стана с фамилно име Митев и така отидохме в общината, където веднага ми издадоха документ с новата фамилия. Така, като Митев, съм записан и в казармата, и в офицерските ми документи, и в дипломите. През 2012-2013 г. обаче излиза закон, който казва, че фамилия се подменя само по съдебен път и така ми връщат старата фамилия. Казаха ми от общината да направя постъпки към съда и със свидетели да докажа, че с предишната ми фамилия съм по-известен в обществото. Но не го направих и така отново станах Стоянов. Всъщност научих, че това се е случило, когато почина съпругата ми и трябваше да извадя удостоверение за наследници. 

- За какво Ви уволни ген. Владимиров, г-н Стоянов всъщност? 

- Всъщност по случая с г-жа Ваня Червенкова махнаха 12 души. 11 души напуснаха НСО по взаимно съгласие. Аз отказах и затова бях уволнен дисциплинарно. 

- А мотивите? 

- Уронване на престижа на службата. 

- А уронили ли сте го? 

- (смее се - б.а.) В заповедта пише: Основанието е, че с проведените с г-жа Червенкова 26 или 18, не си спомням добре бройката, разговори, е бил уронен престижът на службата. Имайте предвид, че всички те са входящи към мен и са за период от около осем месеца. 

- Вие в какви отношения сте били с нея по онова време? 

- Никакви специални отношения. Не сме били дори приятели, а познати. Излизали сме на вечеря, виждали сме се. 

- А днес? 

- Не сме се виждали от 20 години (според официалните справки и датата на уволнението на Стоянов - 17 години - б.а). Не поддържаме контакт. Опитаха се тогава, когато ме уволниха, да изкарат, че сме водили служебни разговори, но се разбра, че това не е вярно. Тази госпожа дойде в службата и каза, "с този съм разговаряла, с онзи съм разговаряла", извади някаква разпечатки. 

- Т.е., Ви е натопила? 

- Да. Вижте, нямам нищо против г-жа Червенкова, знаете, преживяла е и атентат. Тогава се опитаха да изкарат, че и с него имам общо. И им казах: "Само не се опитвайте това да правите, не правете глупости". 

- Опитали са се да Ви изкарат автор на покушението срещу нея? 

- Да, имаше опит, след като я стреляха на пазара във Варна. 

- А Вие къде бяхте по това време? 

- Аз бях в София. Това се видя и от разпечатките. Тя беше причината за уволнението ни. Но явно аз съм се видял като по-отмъстителен или не знам... Затова се опитаха мен да ме извадят съпричастен. В интерес на истината, като започнаха нещата, тя ми се обади и ми каза: "Да, аз отидох и казах с кого съм говорила, но не знаех, че така ще стане". Аз й отвърнах, че разбирам, било, каквото било, да сме живи и здрави. 

- Вие сте били уволнени дисциплинарно заради нея, а сте й казали "в замяна" "да сме живи и здрави"?!

- Ами вижте, да. Не сме били близки. Към онази дата тя се е водила криминално проявена, а сега няма нищо общо с предишния си образ. Имам в Русе комшии, лежали в затвора за фалшифициране на валута, за грабеж. Аз какво съм виновен, че те са били такива? 

- Какво толкова си е говорела с Вас г-жа Червенкова тогава, че Ви е търсила с такава честота? И изобщо какво толкова е обсъждала и с останалите 11 служители на НСО по онова време? 

- Към всеки от нас е проявявала интерес. Питала ме е къде е онзи, къде е този... 

- Разпитвала Ви е къде се намира определен, конкретен служител на НСО?!

- Да, обаждала ми се е да ме пита за някое от момчетата. Те бяха предимно шофьори. 

- С каква цел?! 

- Да знае дали някой си е вкъщи, или е на море. 

- За да разбере кой кого охранява? 

- Не. Това се опитваха да вменят. Но ние нито сме изнасяли информация за личния живот на охранявани лица, нито за личния им живот. И това се доказа. И затова оправдаха и мен в делото на Военната прокуратура, и другите ми колеги. 

- Тогава защо е искала да знае кой къде се намира. Говорим за държавни гардове? 

- Вижте, аз й казвах: "Ваня, няма как да знам къде е този или онзи". Към всеки от нас е проявявала интерес. 

- Ако съдим по броя на Вашите разговори с нея по онова време, заради които сте били уволнени, а казвате, че тя се е обаждала на всички ви, означава, че г-жа Червенкова е говорила почти денонощно със службата... Как е възможно това? 

- Питайте самата г-жа Червенкова. Проверете и другите ми колеги. Сега, ако проведа с нея 18 разговора, като председател на комисията, мисля, че няма да е кой знае какво чудо, защото тя е с добро име в обществото. Днес си криминално проявен, утре си... Не знам да е забранено от закона? 

- Охранявали сте Боби Цанков, г-н Стоянов? 

- Не, както не е вярно и изнесеното от ген. Владимиров, че съм му бил авангард. Това е само една от лъжите. 

- Участвали ли сте в сделки на подземието? 

- Категорично не съм участвал в никакви сделки. 

- Каква е тогава историята с хотел "Хранков", в който, както твърди ген. Владимиров, сте пребивавали Вие, а и сте наемали стаи на Цанков?

- Знаете, че хотел "Хранков" беше в близост до улица "Крушова градина", където живееше един бивш министър-председател (Иван Костов - б.а.). 150-200 метра е разстоянието между хотела и неговия дом. Ние бяхме на 24/48-часов режим, ползвал съм стая там, за да не се прибирам до вкъщи. Да речем, прибирам се от командировка във Варна към полунощ, друг екип поема смяната до 09,00 часа. А аз в 09,00 часа трябва да летя с министър-председателя за чужбина. И за да не се връщам, а нямах и личен автомобил, си наемах стая в хотела. 

- С чии средства? 

- С мои лични. 

- Как сте наемали стаи и за Боби Цанков? 

- Преди години, мисля, че беше през 2002, Боби дойде при мен и ми каза, че няма лична карта, забравил ли я беше, загубил ли я беше, не помня. И ме помоли да му запазя стая. Който ме познава, знае, че бих го направил за всекиго.

В интерес на истината, бях забравил този момент, но след 3-4 месеца, когато ми се обадиха от "Хранков", за да ми кажат, че им дължа няколко хиляди лева за ползване на стаята, му се обадих и му казах : "Боби, оправи си сметките". Оправи ги той.

- Откъде се познавате? 

- Играехме футбол. 

- Близки ли бяхте? 

- Не, но се познавахме. След като ме уволниха от НСО, той казваше, че не трябва да става така. Предложи ми работа. Но аз бях вече предаден на военна прокуратура, нямах право на оръжие, не можех да съм охранител.  Делото започна през юли 2004 г. и приключи през 2010 г., осъдих ги, платиха ми 2000 лева, а исках 10 000. 

- Виждали ли сте с лица от криминалния контингент, запознавал ли Ви е Боби Цанков с мафиоти? Ставали ли сте свидетели на сделки с политици? 

- Не, не познавам никой от мафиотите. Боби Цанков беше мошеник, разбрах го впоследствие. Но той доста преувеличаваше, че познава много хора. Знам, че е бил мошеник и е лъгал хора, но не беше мафиот от ранга на Клюна (Антон Милтенов - б.а.). 

- Вярно ли е, че сте му били авангард? 

- Не, не съм бил авангард на Боби Цанков. Освен това, когато ме уволни ген. Владимиров, с тази "диагноза', по същото дело след седмица ме пое Военна прокуратура. И се доказа, че съм невинен. 

- Готови ли сте да посрещнете вълната от общественото и политическото недоволство заради данните от ген. Владимиров и факта, че оглавихте Комисията за СРС-тата в парламента? 

- Ако има в правилника на Народното събрание изречение, че дисциплинарно уволнен служител от НСО не може да бъде шеф на комисия, веднага ще си подам оставката. На мига. Още днес. Не се притеснявам. Съпругата ми почина заради тези обвинения тогава, дори децата ми не знаеха. 

- Ще съдите ли ген. Владимиров?

- О, да. Ще се видим в съда. Заради всичко. Освен това ген. Владимиров беше много компрометиран и преди да го уволнят. Той ме уволни на 17 юни, а имах време за сдаване една седмица - на 23 юни. Него уволниха на 22-и, така че заедно сдавахме. Уволниха го, защото бяха събрали куп сигнали и го изслушаха в комисията, която, забележете, сега аз оглавявам. Друго няма да кажа, но ще напомня, че тогава извадиха много компрометиращи неща -

беше си назначил на къщата в "Овча купел" пост от служители на НСО, които да го охраняват. Този пост не фигурираше никъде, няма го, не се разписваха служителите, като отиваха на работа в него. Разбирате ли, ние имаме обект "100", обект "112" за охрана, а такъв обект нямаше... 

Ще го съдя и заради обвинението, което ми отправя, че в нощта на размириците от лято 2020, когато жена се озова в протестите при бул. "Ситняково" с кола, аз съм седял на капака и съм бил безучастен. Може да съм всякакъв, но няма да седя безучастно и да гледам жена в беда, няма как да стане. Ще се видим в съда и на база всичко, предвид спечелено дело срещу мен. Военната прокуратура е по-високо от НСО, струва ми се. 

- Каква е Вашата истина за онази нощ на изстъпления?

- Не искам да се правя на герой, но аз спасих тази жена. И Ви пращам доказателства със снимков материал.

Жената бе спряна от хората, казаха, че не може да мине, тя даде газ, метна трима на капака и продължи. Стигнах един от първите до нея, полицаите дойдоха след 12 минути. За това време можеше да стане на салата. Казах й: "Г-жо, успокойте се, да оставим колата, а вас с децата ще изведа около посолството". Тя каза: "не, ще остана тук". И се опитахме някак да я опазим. Каза, че иска да си мине, че не трябва да я спираме. Не разбрах накъде отиваше, но трябваше да стигне до Орлов мост. 

- Тя провокатор ли беше? 

- Вие ми кажете, майка с 2 малки деца, в 23,30 часа през нощта, живееща в "Люлин", няма логика да мине през тълпата... Но не знам, нямам доказателства. Между другото, действията ми тогава бяха доста стандартни - това е лека задача за един професионален охранител. Трябва да знаеш само как се работи в тълпа и да разбираш психологията на тълпата. А там имаше и крадци, които й бяха взели чантата, впоследствие й я върнахме, това също го има на кадрите. 

Провокация са думите на Владимиров, че съм стоял на капака на колата. Изберете си произволен човек извън Владимиров, когото да питате какъв човек съм. 

- И какъв отговор ще получа?

- (дълга пауза - б.а.) Всеки светец има минало и всеки грешник има бъдеще. Затова се почувствах обиден от думите на Владимиров.

Той беше достатъчно компрометиран като шеф на НСО обаче. Имаше за какво да бъде махнат. И даже стана късно това негово уволнение. 

- Доволни ли сте от развоя на политическата ситуация? 

- Доволен съм от това, че спазихме обещанието си пред избирателите - да не влизаме в сделка със статуквото. Ние сме парламентарна група от 65 депутати, има още 175 депутати от другите 5, които могат да си направят правителство.