Шефът на Националната пациентска организация пред Lupa.bg: Ваксинационният ни план е тотално сбъркан

Здраве
18:00 - 30 Декември 2020
8447
Шефът на Националната пациентска организация пред Lupa.bg: Ваксинационният ни план е тотално сбъркан

Шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев намира ваксинационния план, изработен от ресорсния щаб начело с проф. Красимир Гигов, за напълно сбъркан. "Вместо да се имунизират определени съсловия, трябваше да се помисли ваксината да се приложи първо при най-уязвимите, тези с едно и повече тежки хронични заболявания", коментира пред Lupa.bg медикът. Той смята, че по тази причина смъртността у нас няма да падне скоро и България ще продължи да държи високите нива още няколко месеца. 

"Ние нито ще постигнем толкова бързо 70-процентовия обхват, нито ще успеем да запазим болните", убеден е той. Още след Нова година НПО е в готовност за действия в посока промяна на националния план с петте му фази. Д-р Хасърджиев смята, че вместо автоматично да се поставят социални работници и полицаи на първа линия за ваксините, това е трябвало да се случи по списъци спрямо заболяванията.

Другият аспект от тезата му е, че именно хронично страдащите са тези, които цяла година не са имали достъп до адекватни здравни грижи, защото са стоели затворени вкъщи. Сега те отново са поставени на опашката на плана и чакат за имунизация, която би им дала и възможността да се изследват за основните си диагнози и да проследят състоянието си. 

Според д-р Хасърджиев пък в дъното на проблема стои липсата на електронно здравеопазване. "Всички последици от коронавируса, които виждаме сега, се дължат именно на това. Ако имаше адекватна грижа, вместо раздаване на пари на калпак за телемедицина, смъртността нямаше да е толкова висока. И ако вместо на личните лекари, които и без това лекуват по смартфона, се даваха по 1000 лева за реални прегледи у дома, т.е. за извършена дейност, това щеше да е много по-уместно решение", категоричен е той.