НДСВ и земеделците се вляха в "Синя България"

Коалицията се регистрира в ЦИК за предстоящите избори на 9 юни

Новини
16:22 - 25 Април 2024
3191
НДСВ и земеделците се вляха в "Синя България"

Политическа коалиция "Синя България" се регистрира за участие в парламентарните и европейските избори, съобщи проф. Вили Лилков.

Коалицията е продължение на "Синя София", която се яви на местните избори през 2023 г. В коалицията се включват: КОД, "Консервативна България", "Българска нова демокрация", НДСВ, Движение "България на гражданите", "Радикалдемократическа партия", "Движение демократично действие – Д 3" и други, като е подкрепена и от Атлантическия съвет.

БЗНС също са взели решение да се присъединят към коалицията, съобщи още Вили Лилков и добави, че "Синя България" е в преговори и с някои други десни формации.

"Синя България" е десен консервативен политически съюз, алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски политически проекти, обясни Петър Москов от КОД, цитиран от БТА. Той добави, че коалицията не е механичен сбор от партии, а е стремеж към обединение около десни икономически решения, консервативни ценности, европейско бъдеще и сигурност на България. Той обяви, че сред целите на коалицията е завършване на интеграцията на България в Шенген и еврозоната.

Москов заяви, че не знае дали "Синя България" би работила в парламента с ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", но определи като невъзможно бъдещо взаимодействие с ДПС, БСП и "Възраждане". По думите му ще бъде изготвен документ с ясно разписани цели и мерки относно икономиката, ефективността на системите за сигурност, здравеопазване и образувание и гарантирането на европейско бъдеще и сигурност на България.

Предлагаме дясна икономическа политика, насочена към растеж, конкретни структурни реформи и ясни начини за постигане на целите, добави Петър Москов. Той уточни, че коалицията се противопоставя на разбирането, че България може да изпълни националните си цели, "само ако е подчинена на Изток или на Запад".