Скъпите тераси или етническият мир са важни за властта?

Коментар
16:36 - 12 Април 2019
3310
Скъпите тераси или етническият мир са важни за властта?

Тераси със сауни, джакузита в палати, купени на безценица или разклатеният етнически мир вълнуват страната наистина? Кой е действителният проблем за и без това потъналото в лесни кредити, лихварски заеми, хвърлени спестявания от балкона и пълни родилни отделения с майки на по 13 години общество? Дали министър се е сдобил полузаконно с жилище на пъпа на София, където кракът на част от това общество дори няма да стъпи, или че изнемогва от ежедневни битови скандали и побоища от етнос, задължаващ държавата да го обгрижва по всички неолиберални и европейски норми? Защото докато държавата се занимава да преизчислява квадратни метри, да снима фасади и да сравнява данъчни и имотни декларации на единия процент от нацията си, замесен в измислен скандал, изпусна лоста на мира.

Докато депутати и министри се замерят с числа и се правят на геодезисти и брокери, удобно въвличащи и медиите в това дъно на предизборната компроматна война, някой непълнолетен циганин някъде провокира с псувни, някой българин някъде насъсква съседите си да бият цигани и някои цигани някъде смилат от тупаници бял като сняг магазинер. И държава няма. Проявява се едва тогава, когато кръвта се е съсирила по тротоара и когато главите са зашити в болницата. Премиерът Бойко Борисов пита къде е била полицията в последните месеци в Габрово и защо не е взела мерки да предотврати циганските хулигани, които денонощно тормозели майките с колички.

А ние питаме къде беше властта, докато едно смугло келешче в продължение на година и половина събира хиляди от своите да го аплодират, макар и виртуално, как псува и заплашва българите? Какво свърши властта, докато искаше и взимаше оставки заради дотегналия на всички „Апартаментгейт”, а ромските вандали в Габрово трошаха иначе хубавия град? Видя се, че на някои строители таксата „спокойствие” да завършат незаконните си небостъргачи се е плащала под формата на апартаменти, гаражи, магазини и тераси. А каква такса и на кого са плащали тъмните дерибеи, че никой да не провери как изведнъж са се заселили в Габрово и какво дирят там без да работят, без да плащат, без какъвто и да е имотен или социален контрол?

Излиза, че е по-лесно да се контролират имотните сделки на най-богатите, които имат ресурса да боравят с данъчни, фирмени, офшорни и политически инструменти за облекчения, отколкото да се озаптят някакви получовеци, неграмотни роми, преспокойно мигриращи от махала на махала, от град на град в търсене на нови жертви – на грабеж, побой и ало-измами. Националната сигурност отдавна няма смисъл да се занимава с корупцията по високите етажи и заседанията на особено декларативно-формалния Консултативен съвет при президента изглеждат крайно нелепи на фона на случващото се на улицата.

Тя, уличната правда, се раздава иначе. За разлика от шепата жълтопаветници, които тресат нерви дали ще им проверят имотните сделки, някъде има хиляди, които с подръчни средновековни оръдия се опитват да защитят неизмазаните си тухлени къщи и живота на синовете и дъщерите си. Ако за вип клоаката от добре охранени пауни и техните кокошки, лъснали в „Апартаментгейт”, това са битовизми, то за народа оправданията им как живеят у свекъри, тъстове, стринки и лелинчовци в палати под наем са само поредното доказателство, че никой не го е еня за електората. И с това всякакви предизборни обещания и увещания приключват.

Сметките кой как е придобил имуществото си са наистина грозни на фона на сметките колко глави са счупени и колко жени са изнасилени. Престъпленията от този характер се случват в квартални бакалии, в междублоковите пространства, край бунищата и гробищата. Тези от „Апартаментгейт” не знаят. Нали са в затворени комплекси с охрана, бариери и камери, пазаруват в моловете, друг им хвърля боклука (и преносно), а в частните им гробища има кипариси и гранит за 100 лева квадрата. Няма как да знаят.