Спас Ташев пред Lupa.bg: Кирил Петков се опитва да предаде националния интерес

Актуално интервю
17:00 - 11 Май 2022
5031
Спас Ташев пред Lupa.bg: Кирил Петков се опитва да предаде националния интерес

Българският народ не е съгласен да се заиграват с неговия национален интерес. Решението за ветото за влизането на Северна Македония в ЕС беше взето с консенсус на последния Консултативен съвет по национална сигурност, в който участваха сегашните управляващи партии. Така че не е допустимо Кирил Петков да прави изявления, че ще премахне ветото. Това заяви в интервю за Lupa.bg историкът от БАН доц. Спас Ташев.

- Предателство ли е признаването на църквата на Северна Македония от Вселенския патриарх?

- Решението на Вселенския патриарх не зависи от нас. Трябва да се организираме и да отстояваме нашия национален интерес на фона на тази нова реалност. Всички бяхме изненадани от вчерашното решение на Светия Синод на Вселенската патриаршия да признае като канонична православната църква на Северна Македония под името Охридска - Охридска църква. Въпреки че главата и е архиепископ, в решението не се говори за архиепископия.

Решението в Цариград е взето много бързо, защото се е разбрало, че Руската православна църква е оказала натиск върху Сръбската православна църква да възстанови каноничното единство с Македонската православна църква - Охридска архиепископия, като й даде някаква форма на полуавтокефалност под това име и по този начин Скопие да остане в духовната сфера на влияние на Русия. Именно това е било обсъждано между МПЦ-ОА и СПЦ на срещата в Ниш миналата седмица, на която е присъствал сръбският патриарх.

Вселенската патриаршия си дава сметка, че църковният македонизъм, прокарван в Скопие от Белград и Москва, е опасен и дестабилизиращ за региона, поради което решава спешно като изпреварващ ход да признае за канонична Охридската църква. Изрично обаче е упоменато, че тя не може да използва името "македонска", юрисдикцията и е само върху територията на Северна Македония, а името е Охридска само заради седалището и в този град.

- Тази вечер ще участвате в протеста "Не предавай Македония"! Кой я предава?

- Целта на протеста е да предупредим, че българският народ не е съгласен да се заиграват с неговия национален интерес. Решението за ветото за влизането на Северна Македония в ЕС беше взето с консенсус на последния Консултатиовен съвет по национална сигурност, в който участваха сегашните управляващи партии. Така че не е допустимо премиер на държава да прави изявления, че ще премахне ветото. Неговата политика излиза, че е двойствена – пред българските медии заявява, че политиката ни спрямо Северна Македония остава непроменена, а пред чуждите казва, че е дошъл мигът, в който България трябва да премахне ветото. Ние не сме против махането на ветото, против сме влизането на Северна Македония в ЕС без реформи.  

- Външният натиск върху България е огромен по отношение на Скопие.

- Докато Москва и Белград гледат да прокарат своето творение македонизма, то евроатлантиците, изпаднали в повърхностни глобални размишления и облъчвани и разлагани хибридно, а вероятно и умело (из)лобирани, гледат да прокарат същия този македонизъм, създаден в Белград и Москва. А уж претендират, че искат да ограничат влиянието им покрай Вардар!

- Въпреки заявките за добросъседство със Северна Македония омразата към българите сякаш се разраства.  Кой я подклажда?

- Правителството в Скопие. Мога да дам пример – през 1991 г. във Велес беше запалено югославското знаме. Беше образувано наказателно производство и последва съдебен процес срещу извършителите. Три години тези лица бяха следствени и бяха изтезавани. Така че за поругаване на чужди знамена виждаме, че правосъдието в Северна Македония може да се задейства. Нашите знамена днес също се погазват и не трябва да си затваряме очите за това.

- Очаквахте авиолинията София - Скопие да не просъществува дълго...

- Ние предупреждавахме, че колапсът на тази авиолиния в този и вид е неизбежен, но управляващите отказваха всякакъв диалог. Това доведе до финансови загуби, а тези средства можеше да бъдат използвани по-рационално, например да се създадат независими медии в Северна Македония като алтернатива на сърбозависимите, които масово използват езика на омразата срещу всичко българско.

- „Интелектуален кръг“ ще помага на политиците да отстояват националния ни интерес. Какво точно представлява той?

- Кръгът е обединенение на български интелектуалци, учени, граждани, които осъзнават, че пред България стоят тежки времена на изпитания, които осъзнават, че българското правителство в момента води двойствена политика спрямо Северна Македония. Имаме за цел да променим това, като си партнираме с управляващите. Ще се опитваме да променим тяхната позиция и тя да стане национално отговорна.