СЗО: Три пъти са скочили случаите на морбили за година

В Европа също се отчитат рекорди, притеснени са експертите

Здраве
12:58 - 29 Август 2019
1686
СЗО: Три пъти са скочили случаите на морбили за година

В целия свят се отбелязва увеличение на случаите на морбили - заболяване, срещу което има ваксина, но може да е смъртоносно или да причини сериозни увреждания на децата, съобщиха от Световната здравна организация, цитирани от БНР.

Докладваните случаи на заболяването са скочили близо три пъти за последната една година. Общият им брой за 2019 е 365 хил., което е най-високата стойност от 2006 година насам, но специалистите подозират, че в действителност заразените са милиони.

"Имаме притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили, с изключение на Америките, но намаляването там е съвсем малко. Така че имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия", отбеляза директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт Обрайън.

Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините.

"Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма заплаха", каза още тя. 

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, а четири държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало, изгубиха този си статут. Това са Великобритания, Гърция, Чехия и Албания.