Татяна Дончева пред Lupa.bg: Мен са ме виждали да свиря, а артиста Тома Биков кой го видя да играе?

В борда на "13 века България" съм като юрист, но съм работила и с най-големите диригенти на 20-и век, заяви юристката

Актуално интервю
15:19 - 08 Декември 2022
11909
Татяна Дончева пред Lupa.bg: Мен са ме виждали да свиря, а артиста Тома Биков кой го видя да играе?

След като днес Тома Биков от ГЕРБ предизвика скандал в Народното събрание с коментар от парламентарната трибуна, че Татяна Дончева е назначена в борда на фонд "13 века България", а министърът на културата  Велислав Минеков се е самоназначил за председател на Управителния съвет, потърсихме Дончева, за да сподели позицията си по казуса. 

- Г-жо Дончева, днес от парламентарната трибуна Тома Биков се възмути, че сте назначена в борда на Фонд "13 века България". Всъщност в какво качество ще работите там? 

- Първо - аз съм като юрист в борда, като адвокат. Не си търся работа. И второ – не знам дали г-н Биков знае, че съм имала възмъжността да свиря с един от най-големите диригенти на миналия век като оркестрант във филхармония „Пионер”, основана от проф. Влади Симеонов, повече от 10 години. Няма да напомняме за Месру Мехмедов и други големи имена на българската култура, с които името ми по някакъв начин се свързва. Така че ако той не знае кой кой е...

Мисля, че ако питате половината оркестранти на сифоничните оркестри, ще ви кажат откога ме познават.

- Всъщност няма нищо нередно да бъдете във фонда като юрист. 

- Аз съм като юрист, но с някакво отношение към клтурата. Да не говорим, че министърът на културата по закон е председател на УС на „13 века България”. И никъде не се е самоназначил Минеков. Като спре да бъде министър, ще дойде другият министър.

- Ясно, но Тома Биков съобщи за новото ви поприще като сензация.

- Ами то за Томата всичко е сензация...Той се брои за артист, понеже има диплома, но никой не го е виждал да играе. А мен са ме виждали да свиря.

- Ще получавате ли някакво възнаграждение? 

- Нямам никаква представа. Освен това не знам там да се взимат кой знае какви възнаграждения.

- Е, държавна работа е...

- Държава, ама бордът на „Мариците”, АЕЦ „Козлодуй”, в борда на РВД, нали са известни с парите си. За фонд „13 века България ” не знам.

- Да сменим темата. Какви са в момента отношенията със старите ви съмишленици Николай Хаджигенов, Арман Бабикян?

- Знаете, че коалицията е приключила с участието в последните избори. Точка. Мисля, че просто съм показала за три избора достатъчно здрави нерви, за да ги изтърпя, въпреки всичките им изцепки. 

- А какви очаквания имате към новото ляво обединение, свикано от Георги Първанов, към което се присъединихте и Вие?   

- Само ще кажа, че се иска работа, не можа да стане от самосебе си.