Украинците показаха как са поправили нашите БТР-и

Въоръжението остава оригиналното: 14,5-мм картечница КПВТ с голям калибър, както и сдвоена 7,62-мм картечница ПКТ

Украйна
17:15 - 18 Април 2024
234621
Украинците показаха как са поправили нашите БТР-и

Украинският отбранително-промишлен комплекс е успял за изключително кратки срокове да модернизира българските бронетранспортьори БТР-60, които бяха прехвърлени като част от военната помощ от София.

В началото на годината Украйна започна да получава първите машини от общо 100, които се намираха в складовете на МВР на България, пише специализираният сайт "Милитарний".

Според изданието, морално остарелите машини имат абсолютна нужда от "доста дълбока модификация", така че да отговарят на минималните изисквания на съвременното бойно поле. Освен това, бронетранспортьорите преминават основен ремонт.

"Сравнително простата модернизация засегна всички параметри на машината, включително нейвата мобилност, защита и огнева мощ", се казва в публикацията.

Старите бензинови двигатели ГАЗ-40П с мощност 90 конски сили, заедно със скоростната кутия, се заменят с два нови немски Deutz BF4M2012 с мощност 102 к.с. всеки. 

Корпусът също е претърпял сериозни промени. На първо място, вместо изключително неудобните и малки люкове, от двете страни са "изрязани" нормални врати за удобно излизане на войниците.

Въоръжението остава оригиналното: 14,5-мм картечница КПВТ с голям калибър, както и сдвоена 7,62-мм картечница ПКТ. Ефективността обаче трябва да се увеличи с инсталирането на нов прицел с термокамера за стрелба през нощта. 

Механик-водачът получава украинска термовизионна система “СПО МБТ”. Той разполага с предна и задна камера с дневен и нощен видео канал, както и монитор с контролен панел. Предната камера осигурява видимост на пътната настилка по всяко време на денонощието на разстояние до 600 метра, а задната - до 25 метра.

Безопасността на машината е подсилена чрез инсталиране на допълнителна броня под формата на панели от стомана Armox 500T. Разработчикът уверява, че тя може да издържи на огън от конвенционално стрелково оръжие и картечница с голям калибър.

При това бронетранспортьорът не е загубил способността си да се движи по вода. Според разработчиците експерименталната кола вече е прекосявала водоеми и е успяла да развие скорост от 10 км/ч, плавайки. 

В бронетранспортьора е монтиран и базов комплект електроника на украинската армия: нова цифрова радиостанция „Либідь К-2РБ“ и навигационната система CH-4215.