Украинският актьор Олег Загородний пред Lupa.bg: Руснаците да коленичат и да поискат прошка от Украйна

Как мога да играя, когато страната ми е нападната и се води война срещу нас, казва артистът, който мечтае да донесе "Оскар” в Киев

Актуално интервю
12:01 - 15 Юли 2022
16435
Украинският актьор Олег Загородний пред Lupa.bg: Руснаците да коленичат и да поискат прошка от Украйна

"Това не е война на Украйна срещу Русия, а война на цивилизования свят срещу диви дегенерати, на които Путин и неговите корумпирани дружки промиха мозъците. Това е война срещу тази група хора, които окрадоха Русия, които окрадоха 140 милиона души, накараха ги да се обединят около абсолютно идиотски идеи и подеха война срещу Европа, срещу цивилизацията, срещу своята майка Украйна, която им даде живот. Ще победим, защото Украйна това е целият свят. Русия ще потъне в граждански войни. Това е неизбежно. Русия ще се удави в собствената си кръв." Това остро, но силно изказване направи в емоционално интервю пред Lupa.bg украинският актьор Олег Загородний.

Той пристигна за няколко дни в София в началото на юли, за да представи пред българската публика в Дома на киното нашумелия британско-естонския филм "Жар птица" ("Firebird"), в който играе главната роля. "Жар птица" е страстна любовна история, която се развива в съветска военновъздушна база в Естония по време на комунистическото управление в края на 70-те години. Сергей (Том Прайър), духовит млад войник, който мечтае да стане актьор в Москва, брои дните до края на военната си служба.

Животът му се преобръща с главата надолу, когато поглежда към Роман (Олег Загородний) - сексапилен, загадъчен пилот на изтребител, който е назначен в базата му. Водени от непреодолимото си привличане, Сергей и Роман се движат по несигурната граница между любовта и приятелството във време, когато съветските мъже в униформа, хванати в сексуална афера, са били наказвани най-строго. Докато приятелството им прераства в любов, мъжете рискуват свободата и живота си, за да бъдат заедно пред очите на всевиждащия съветски режим.

Сюжетът е по действителен случай от Студената война и е базиран на мемоарите „Приказка за Роман“ на руския актьор Сергей Фетисов. Филмът, който разказва за забранената любов между двама войници в СССР, поставя въпросите за свободата, щастието, любовта и приемането на самия себе си.

Олег Загородний позира за Lupa.bg пред плаката на филма "Жар птица", който представи в Дома на киното на 4 юли. Снимка: Агнес Методиева

Звездата на украинското кино получава ролята си във филма с условието да научи английски език, което той прави за три месеца. Режисьорът Петер Ребане избира другия актьор - Том Прайър, след като го забелязва в ролята на тинейджъра - син на Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“. Заедно с Ребане двамата пътуват до Москва през 2016 г., за да се срещнат с вдъхновителя на историята – Сергей Фетисов, който умира година по-късно.

Когато започва войната, Олег Загородний прави няколко опита да отиде на фронта, но му отказват, защото има повече доброволци, отколкото военно оборудване, а актьорът няма боен опит, освен краткото обучение в база на НАТО за филмовата му роля. За да помогне във войната, Олег използва създаденото от него кафене в центъра на Киев, за да го превърне в разпределителен център за храна и консумативи в помощ на украинските бойци.

Чрез социалните мрежи актьорът призовава за дарения, с които купува бронежилетки и издържа семейства в беда. Самият той шие униформи за украинската армия и привлича към каузата свои приятели от чужбина, един от които е и българинът Александър Миланов, който е социален работник. Александър направи всичко възможно Олег Загородний да гостува в България. Актьорът трябваше да дойде в София още през юни, когато за пръв път българските зрители гледаха премиерно "Жар птица" по време на "София прайд филм фест".

Снимка: Агнес Методиева

Олег Загородний, който е роден през 1987 г. в Киев, се е снимал и в много руски филми, живял е в Москва, работил е в известния театър „Гогол център“ под ръководството на популярния режисьор Кирил Серебренников.

Пътуването на Олег Загородний до София бе дълго, тъй като той измина разстоянието от Украйна до Полша с влак, от Варшава взе самолет до Бургас, а след това с кола пристигна в София. Освен с българските зрители, актьорът с голямо сърце се срещна и с украински майки и деца, които бяха принудени да напуснат родината си заради войната и да бъдат приютени в София. Децата подариха на Олег рисунки, а той им донесе специално квас от Украйна, тъй като това било едно от техните желания. 

Олег Загородний бе любезен да даде специално интервю за Lupa.bg ден след прожекцията на "Жар птица" в препълнената зала на Дома на киното на 4 юли. Говорейки за войната в Украйна и за руското нападение актьорът бе особено емоционален, тъй като както сам сподели, вече над 4 месеца той и неговите сънародници живеят под непрекъснати бомбени удари, които убиват невинни хора - деца, жени, старци. За някои вероятно посланията на актьора ще звучат крайно, но разговорът с Олег Загородний по повод българската премиера на "Жар птица" всъщност е разтърсваща изповед от първо лице за войната в Украйна, за безвъзвратно скъсаните братски връзки между Украйна и Русия, за бъдещето на Украйна, за ситуацията в Русия, за скъсаните отношения с колегите му в Русия и за двойнствения живот на руския елит.

Украинският актьор на стълбите на Дома на киното на фона на Чарли Чаплин. Снимка: Агнес Методиева

- Олег, добре дошли в България. Имате ли нещо против да разговаряме на руски?

- Не, нямам. Руският език за нас не означава нищо. Ние сме умни хора и можем да разговаряме и на руски, и на украински. Основното е, че не забравяме кои сме ние. В Украйна никога не е имало проблем с руския език. Това, че Русия нахлу уж, за да защитава рускоезичното население беше само предтекст. Рускоезичното население в Украйна по никакъв начин не е заплашено от нищо. Всеки, който е бил в Украйна, е наясно с това. Ако не вярвате просто елате и вижте, че хората в Лвов (най-големият град в Западна Украйна, б.а.) например говорят свободно на руски и никой не ги тормози.

- Руските власти твърдят, че в източната част на Украйна, където има доста руснаци, официалните украински власти ги подлагат на терор.

- Това не е вярно. Това са приказки на хора, които никога не са стъпвали в Украйна. Това твърдят Путин, Лавров, Песков. Нека да дойдат в Украйна и да се уверят, че просто лъжат. Във филма "Жар птица" ("Firebird"), който представих и в България, има един майор Зверев - той е звяр от КГБ - той е същото чудовище като тези, които днес лъжат по адрес на Украйна. 

В ролята на съветския пилот майор Роман Матвеев в британско-естонския филм "Жар птица"

- Във филма въпросният офицер от КГБ дори е представен по-меко, отколкото аз очаквах, защото на практика той е абсолютен гадняр и всячески иска да изобличи и да попречи на любовта между двамата главни герои - на вашия герой - майор Роман Матвеев и войника Сергей.

- Сюжетът на филма е по действителен случай от Студената война и е базиран на мемоарите „Приказка за Роман“ на руския актьор Сергей Фетисов. В книгата му има един момент, който не беше включен във филма. Когато Сергей вече напуска армията майорът от КГБ го е причакал в коридора, тогава не е имало камери за наблюдение, и му е казал: „Защо се чука с него, а не с мен?“ Самият кагебешник е бил гей. Това е толкова символично и за днешната ситуация. Това е парадоксът на съвременна Русия.

- Имате предвид, че публични личности в Русия водят двойнствен живот - един официален, където показат жени и деца, но всъщност всичко е фалшиво. А са истински и са щастливи в един друг паралелен свят, който е таен и за който знаят само в най-близкия им кръг? 

- Да, точно така. Хора като Филип Киркоров, Дима Билан, Сергей Лазарев – всички те са гейове, но се крият. Измислят си някакви жени, парадират с децата си. А момчетата с нетрадиционна сексуална ориентация, които не се ползват с протекцията на властите, живеят в ада. Затова казвам, че това е абсолютен егоизъм и лицемерие. Тяхната гражданска позиция е пълна идиотщина. И в политически, и в човешки план.

Най-горещата сцена от "Жар птица" между героите на Олег Загородний и Том Прайър - Роман и Сергей

- С какво ЛГБТ движението е толкова опасно за руските власти? С какво хомосекуалните хора заплашват Русия?

- Съществува идеология, която не позволява на Русия да се движи напред към Европа и да възприема европейските ценности. Затова трябва да бъдат намерени врагове и гейовете се оказаха удобна мишена. В Русия те се изобразяват като някакво страшилище. В Русия залагат на хетеросексуалното семейство, на православието, уважават мюсюлманите и твърдят, че всички националности и вероизповедания живеят дружно. Властите плашат хората, че от гейовете идва всичко лошо и те ще превърнат децата в гейове и лесбийки.

Подобни нелепи твърдения обаче са част от механизма за управление на стадото. Западът е изобразен като едно голямо страшилище – затънал е в наркотици и алкохолизъм. Извинявайте, точно Русия да говори за алкохолизъм. Та тя е световен лидер по консумация на алкохол. В Русия има и най-много гейове и тя оглавява класацията по употреба на наркотици. Бил съм в Москва и знам за какво става дума.

Руснаците може да живеят в мизерия, но винаги ще намерят пари за водка или пък за спирт, който ще разбавят с вода и ще го пият. Руската идеология е античовешка. Русаците смятат, че следват някаква велика идея на някаква велика страна. А всъщност не е така. Например хората в България се наслаждават на живота, усмихват се, живеят добре. Според мен в България като процентно съотношение много повече хора живеят нормално, отколкото в Русия.

- Мащабите на двете държави обаче са несъразмерни.

- Да, разбирам. Знам, че вие нямате нефт и газ и други природни ресурси, а Русия разполага с всичко това, но населението й живее в помия. Отдалечете се на 70 км от Москва и сами ще се уверите, че хората ходят до тоалетна на улицата. И аз задавам въпроса – какви хубави неща може Русия да даде на света? Да пусне ракети? Начело с Путин Русия не може да даде нищо на света. Дори ресурсите й са вредни за света, защото с парите, които Русия получава за износа на нефт и газ, тя спонсорира тероризма. Русия шантажира Европа със своите ресурси, в това число и вас, България.

Русия непрекъснато устройва газов терор над Европа. Непрекъснато ви заплашва, че ще спре кранчето или пък ще вдигне цените. Истината е, че лидерите в европейските страни са мениджъри и създават нормални условия за работа на гражданите, помагат за нормална конкуренция между корпорациите и за нормални условия на труд. В Европа не се толерират подкупите и корупцията. А Русия се ръководи от диктатор, който тероризира и Украйна, и цяла Европа. Русия действа само чрез подкупи – намира някой корумпиран човек в Европа като например Берлускони в Италия, Шрьодер в Германия, договоря се с тях, а след това започва да шантажира съответните държави. Когато анализирах войната в Украйна стигнах до извода, че от Русия не можем да чакаме нищо хубаво. Великата руска култура? Какво представлява тя?

Олег Загородний бе щастлив да представи филма си в София. Снимка: Агнес Методиева

- И все пак няма как да отречем, че Русия има велика култура и изкуство.

- Нека да прочетем какво пишат Лермонтов, Достоевски и Пушкин за Русия. Те пишат, че руският мужик ще се напие безпаметно с водка, ще излезе навън и ще започне да безчинства.

- Ако вземем само „Престъпление и наказание“ на Достоевски там има доста дълбок анализ на руската душа. Не става дума само за пиянството на един народ.

- Лермонтов обаче пише „Сбогом, дрипава Русия!“ Руските класици пишеха послания към бъдещето и подтекстът е – „Руснаци, не бъдете свине! Станете цивилизовани хора!“ Но у руснаците не се получи, защото те нямат лидер. Нека не забравяме, че Украйна даде православието на Русия. Киевска Рус покръсти Русия. Украйна това е Киевска Рус.

Снимка: Агнес Методиева

- А България даде кирилицата на Русия.

- Да, точно така. А сега Русия настрои „Лукойл“ и „Газпром“ срещу вас и започнаха да ви шантажират. И вашият президент е проруски настроен. Не забравяйте, че ние, украинците, имаме с вас дълбоки исторически корени. Ние сме славяни и сме много по-близки до България като народи, отколкото до Русия. Руснаците са татаро-монголи и това пролича сега във войната, която водят срещу Украйна.

Руснаците са варвари. Те бомбардират жилищни сгради, обират ги и ги унищожават. След себе си оставят черна земя.

- Чеченците, които отдавна умеят да водят партизански войни, също помагат на руската армия на настъпва в Украйна.

- Правят го за пари. Чеченците получават огромни пари. Те отначало разрушиха Грозни в Чечня, а след това Рамзан Кадиров, извинете ме, но като истинска душевна проститутка, се предложи на Русия срещу огромни пари, с които си купи скъпи мерцедеси и си построи замъци.

- Неговият баща Ахмад Кадиров, който беше главен мюфтия на Чечня, първоначално воюваше срещу Русия. Самият Рамзан Кадиров също в първата чеченско-руска война воюва срещу федералните власти и се бореше за независима Чечня, а сега е пръв защитник на президента Путин и на единството на Русия.

- Да, точно така, а след това Русия пренаписа историята и ги изкара руски герои. Русия обича да изкривява историческите факти. Рамзан Кадиров, също като баща си, воюваше срещу Русия, а после го купиха за много пари. И той започна да преследва гейовете - те са основната му заплаха. Те разрушават пътищата, гейовете разрушават поликлиниките. Въобще за всички бедствия в Русия са виновни гейовете. Това, което прави Русия, си е чист фашизъм.

Да вкарваш в наказателния кодекс параграфи срещу определен слой от населението или срещу определена националност – това е фашизъм. Това вече го видяхме при Хитлер. Надявам се, че няма да ни отнеме много време да се справим с Русия, както победихме Германия във Втората световна война през 1939-1945 г. Надявам се, че ние доста по-бързо ще пречупим Русия. Защото Русия затъна в Украйна. Плановете на Москва бяха да достигне доста по-далеч.

- Да превземе столицата Киев?

- Какъв Киев. Русия се надяваше да достигне до Берлин.

- Говорите за 2022 г. и или за 1945 г.?

- Говоря за сега. Вижте, тези руски идиоти водят Трета световна война на територията на Украйна.

Благодарение на това, че ние реагирахме много бързо, макар и не толкова бързо, както би ни се искало, но доста по-бързо, отколкото през Втората световна война, Киев спря руското настъпление към Европа.

Руснаците отиват в Берлин с немски коли – BMW, на които са залепили лепенка с надпис: „Към Берлин! Дядо, благодарим ти за победата!“

Руснаците са абсолютни идиоти. Но в тази ситуация и немците се държат глупаво, защото когато ставате свидетели на подобно нещо, трябва веднага да реагирате. И трябва да предотвратявате подобни действия, като депортирате тези хора. Нека все пак да припомним, че Германия поиска прошка заради изстъпленията на нацистите, а сега 75 години по-късно руснаците се опитват да накарат германците да се чувстват виновни за Втората световна война и по този начин ги шантажират. Русия води политика на двойните стандарти, защото самата тя върши това, което по време на Втората световна война вършиха нацистите. Руснаците обаче си мислят, че всичко им е позволено.

Снимка: Агнес Методиева

- Всички се надяваме, че тази чудовищна война скоро ще завърши. Как Украйна и Русия ще живеят заедно след края на военния конфликт?

- Нямаме никакво намерение да живеем заедно с руснаците.

- Имам предвид, че Русия и Украйна са съседи, няма как да променим географията и да преместим едната държава на друго място. Имате една граница и затова ви питам как ще живее като съседи с Русия?

- Да, съседи сме, но първо ние ще победим в тази война. Въпрос на време е. Разбирате ли, че това не е война на Украйна срещу Русия, а война на цивилизования свят срещу диви дегенерати, на които Путин и неговите корумпирани дружки промиха мозъците. Това е война срещу тази група хора, които окрадоха Русия, които окрадоха 140 милиона души, накараха ги да се обединят около абсолютно идиотски идеи и подеха война срещу Европа, срещу цивилизацията, срещу своята майка Украйна, която им даде живот. Ще победим, защото Украйна това е целият свят. Второ, Русия ще потъне в граждански войни. Това е неизбежно. Русия ще се удави в собствената си кръв.

Кадър от "Жар птица" на режисьора Петер Ребане

- Смятате ли, че разпадането на СССР ще ни се стори като детска играчка?

- Разбира се. Разпадането на Съветския съюз беше доста хуманно и демократично, имаше няколко изстрела, кратки вълнения и всичко свърши като президентът Елцин пое кормилото на властта, отиде да пие водка и да управлява една ядрена държава и да установи отношения с Европа като продава газ и нефт и парите, които получава  харчи за гуляи.

Що се отнася до сегашната ситуация, то тя ще приключи доста кърваво за Русия. Русия я чака тежка икономическа криза. Докато Русия се занимава с междуособици и с вътрешни войни, Украйна ще си стъпи на краката, ще стане силна и могъща, а Русия ще се разпада и различните субекти на федерацията ще се карат помежду си или пък ще се договорят да останат заедно заради газовите тръби и ядреното оръжие.

От друга страна Европа няма интерес от разпадането на Русия, защото ако примерно тя се разпадне на две части, ще трябва да преговаряме за газа и ядреното оръжие с двама идиоти. По-добре да преговаряме с един идиот. Уверен съм, че войната ще свърши, ще мине година-година и половина и Украйна ще се превърне в процъфтяваща страна. Ние ще преодолеем тази криза много бързо с ваша помощ и с помощта на световната общност. Изцяло вярвам в подобно развитие на ситуацията.

По покана на Александър Миланов (вдясно) Олег Загородний посети децата  от Центъра за споделено учене “Ела”, който се грижи за украински деца

- Звучите много оптимистично за бъдещето на Украйна. Няма ли обаче опасност Украйна да бъде разделена на две части и определени територии от източната част да бъдат присъединени към Русия? Наред с войната на бойното поле и информационната война е много остра, но поне и според украинските, и според руските военни сводки Русия завзе почти цялата Луганска, както и Донецка област в Източна Украйна.

- В тази война ние отстъпваме някои територии, за да запазим личния състав на украинската армия. Печално е, но е така. Започнахме да получаваме все повече оръжие, за да имаме възможност да атакуваме. Украйна е малка страна – ние сме 20 пъти по-малки от Русия, нямаме толкова ресурси и пари. А тези безмозъчни маймуни с гранати непонятно защо са готови да умрат на наша територия. Ние поне знаем защо воюваме. Ние воюваме за своята свобода, за своите майки и деца, за своите домове, за своята земя, за своето украинско бъдеще. По отношение на Източна Украйна въпрос на време е да си я върнем. И Крим ще се върне в Украйна. Наясно съм с настроенията на хората в Крим – там 50 на 50 са готови да се върнат в Украйна.

- Смятате ли, че референдумът за присъединяване на Крим към Русия през февруари 2014 г. е бил манипулиран?

- Референдумът се проведе под дулата на руските автомати. Какъв можеше да бъде резултатът?

- Откъде черпите тази увереност, че победата ще бъде на страната на Украйна?

- Уверен съм, защото познавам силата на украинския народ. 400 години Руската империя се опитва да унищожи Украйна. 400 години те унищожават нашите домове, взимат в плен децата ни, убиват нашите мъже, издевателстват над жените и старците. На територията на Украйна сме 35 милиона и ние сме голяма, силна страна. И ние ще станем още по-силни. Такава държава не може да бъде унищожена.

Украинските деца в София подариха на Олег картина, изобразяваща жар птица, както се нарича и филмът с негово участие

- Как възприемате позицията на руските творци, които се обявяват срещу войната?

- Не е достатъчно просто да бъдеш срещу войната. В руското изкуство е пълно с импотентни, защото не не направиха нищо, за да предотвратят войната.

- Как общувате с руските ви колеги и приятели, които навярно имате в Русия и какво мислите за тези руски творци, които пък поддържат войната?

- Да, познавам артисти, които подкрепят войната и защитават Путин. Дори в Гогол център има такива. Знаете ли защо това е така?

Защото руснаците боледуват от империализъм. За нас, украинците, добрият руснак е мъртвият руснак. Руснаците смятат, че Украйна е някаква Новорусия, някакво парче земя, което им принадлежи. Опитах се да им обясня, че Украйна е независима държава. Този империализъм им е в кръвта.

На тях просто им е удобно да се смятат за част от някаква велика, могъща държава. И всички тези артисти са болни на тази тема. Познавам мнозина от тях. Беше ми странна позицията на актрисата Вика Исакова – тя е съпруга на режисьора и продуцент Юрий Мороз, който е украинец. И те мълчат като страхливци. Те са добри страхливци – така мога да ги определя. Каква личност си ти, когато си страхливец? Как можеш да излизаш на сцената и да играеш спектакли, когато си страхливец?

Русия трябва да бъде натикана в ъгъла. Колкото повече пари имат руснаците да купуват оръжие, толкова повече те ще искат да ни притежават. С Беларус им се получава номерът, защото Лукашенко си има престол, Путин го закриля и прикрива и Беларус работи в интерес на Русия и живее за нейна сметка. Просто е да проследим тази нишка.

Да се върнем към „великата руска култура“. В какво е величието й, ако тя не успя да предотврати войната, а сега не е в състояние да я спре?

Защо трябва да гледаме филми, които през всичките тези години величаеха руската пропаганда, която в крайна сметка доведе до тази война в Европа? Да върви по дяволите тази руска култура. Ние, украинците, вече загубихме над 100 000 души. Загубихме над 20 000 военни, всички останали жертви са цивилни – деца, жени, старци. Вие гледахте ли видеото от Мариупол - то показа стотици гробове на убити украинци.

- Русия твърди, че това е фейк.

- Боже, какъв фейк?! Кой ще направи подобни декори? Вижте Русия е една ужасна страна. Те са последователи на СССР. Презирам руския елит. С голямо уважение се отнасях към Кирил Серебреников, който основа Гогол център. Но неговото изявление по време на кинофестивала в Кан, че санкциите срещу Роман Абрамович трябва да бъдат снети, ме изумиха. Аз му написах: „Кирил Семьонович, нима децата не страдат?!“ Той сигурно ме смята за наивен глупак, но аз прекрасно разбирам, че той е бил на издръжка при Абрамович, правеше спектакли с парите на Абрамович, той поддържаше нашия театър, докато Серебреников беше затворен в следствения изолатор. Това обаче си е чист егоизъм – ти един беше в затвора, а сега страдат милиони. Това е несъпоставимо. И ти си се загрижил за Роман Абрамович, а не за украинските деца и жени.

Аз съм това, което съм, благодарение на хората, които ме обичат. Аз няма как да израсна сам. Ако хората не ме обичат, аз съм никой. Кой ще ми ръкопляска примерно? Роман Абрамович се издигна, благодарение на хората. Да, той е успешен бизнесмен, предприемач, а в миналото беше обикновен крадец. Абрамович беше губернатор на Чукотка. Това не е просто парче земя – Чукотка – това са хората и той забогатя за тяхна сметка.

- Играете ли в момента?

- Как мога да играя, когато страната ми е нападната и се води война срещу нас? Наясно съм, че ако ги няма хората, които ще ме гледат, аз съм никой. Затова преди всичко трябва да се грижим за хората, за масите, които съставляват обществото. Същото важи и за Серебреников – ако ги няма хората, които да му се възхищават и да му ръкопляскат той е никой. Кому е нужен, ако залата бъде празна? Кой си ти Абрамович, ако хората не ти позволиха за забогатееш? Гледах по телевизията разговор между руски войници и техните майки. Стана ми много тъжно. Те казаха на майките си: „Мамо, нали парите идват навреме“. В какво превърнаха великия руски човек, че той мисли само за парите? И отново питам – в какво се състои величието на руснаците?

Няма никакъв велик руски човек. Великият руски човек днес живее в Киев и дава отпор на опиянената от империализма Русия. Киевска Рус дава отпор на Русия, която препи и която заграби европейските пари и тръгна да воюва с нас.

Това, което се случва днес е пълно безумие. Надявам се руснаците да осъзнават какво се случва в действителност и да се срамуват. И всички тези артисти, с които работих в театъра и в киното, надявам се, че разбират, че те грешат и трябва да свалят от главите си короните на имперското величие, да паднат на колене пред Украйна и със сълзи на очи да ни искат прошка затова, че те допуснаха тази война чрез своите действия.

- Обвинявате ли културния елит на Русия, че също носи отговорност за войната срещу Украйна?

- Разбира се. А как иначе? Войната избухна, а те продължиха да играят своите спектакли. Какво послание отправят към хората по този начин? Посланието е: всичко е нормално, политиците и армията си вършат своята работа, ние – нашата. Това е латентно съгласие и не мисля, че руските артисти са толкова глупави, че да не го разбират.

Те прикриват своето положение. Някои от тях искат да носят диаманти, да се обличат с дрехи на „Прада“, „Гучи“ и „Валентино“, да ходят на ресторанти и т.н. Но за това ще им се наложи да си платят. Не ги чака нищо добро. Чака ги нищета. Познавам тези хитри хора и когато всичко свърши, те ще обърнат плочата и ще кажат, че са били заложници. Те притежават интелект, за да спасят задниците си. И ще се опитат да ги спасят.

Но първото място, в което ще отидат, ще бъде Украйна, защото езиковата среда е на практика една и съща. Но аз имам личен списък с подобни хора и ще протестирам и ще направя всичко възможно те да не бъдат допускани в нашата свободна и процъфтяваща Украйна. Ще се постарая да не бъдат допускани нито в Европа, нито в САЩ. Ще помоля американския си агент в САЩ да не работят със Саша Петров (Александър Петров е известен руски актьор от младото поколение и един от най-търсените артисти в Русия. Снимал се е в над 50 филма, носител е на много национални награди за актьорско майсторство, б.а.)

Зад него стоят милиони хора, които обичат творчеството му. Но той поддържаше тази пропаганда и пръв трябва да излезе и да каже: „Момчета, не се движим в правилната посока.“ Саша няма деца, не е женен, гадже е с актрисата Стася Милославска, която също лично познавам. Като че ли те бяха много умни и смели хора до избухването на войната. А сега се наядоха с говна и мълчат. Изплашиха се. Пак повтарям – те просто са добри страхливци.

- Имаше ли ваши руски колеги, които след като руската армия нахлу в Украйна ви се обадиха и ви казаха, че осъждат войната?

- Никой не ми позвъни и не ми каза, че е против войната. Някои от тях ми казаха, че нещата не са еднозначни. Споделиха, че всичко това е ужасно, но попитаха защо НАТО се бърка в цялата тази работа. Защо изобщо намесват НАТО? Ние сме свободна страна и ще правим това, което искаме. Украйна е свободна и независима държава. Нека Русия се занимава с проблемите на своята сигурност вътре в страната. Няма нужда да си решават проблемите като заграбват наши територии. Руснаците имат супер точно модерно оръжие. Стойте си на своята територия и се защитавайте! И защо изобщо намесват НАТО? Кога НАТО е нападало Съветския съюз?

- Имате ли лични наблюдения дали руските власти са наказвали някого заради хомосексуална ориентация? 

- В Русия се опитват да им дадат някакви свободи и не отричат, че има гейове. Ако хипотетично седнем на една маса с Путин бих го попитал: „Гейове имало ли е?“ Може би той ще ми отговори, че в Римската империя е имало. Ще го попитам: „А сега има ли?“ Навярно Путин знае кой е Филип Киркоров, но май и самият Путин не е далеч от този "грях." Ще го попитам: „В бъдеще ще има ли гейове?“ Странно би било да се каже, че няма да съществуват.

През 2013 г. в Русия се прие закон, чрез който се криминализира гей пропагандата и за това се носи наказателна отговорност. Имах двама руски приятели, които в продължение на 11 години бяха гаджета. И единият заболя тежко и трябваше да постъпи в болница. Неговият приятел искаше да се грижи за него в болницата и да получава информация за състоянието му, но не го пускаха, защото реално не му се води никакъв роднина. И това е ужасно - да обичаш някого, да искаш да се грижиш, но заради някакви нечовешки бюрократични бариери да не можеш да го направиш.

Ще ви кажа за друг случай - тук не става дума за гей отношения или за гей пропаганда. Имах един много близък приятел руснак актьорът Миша Тройник. Той се снимаше в Украйна, много пъти ми е гостувал, развеждал съм го по негово желание в църкви и манастири. До войната общувахме прекрасно, шегували сме се. И когато започна войната той започна да ми говори, че не всичко е еднозначно и започна да бръщолеви, че в Украйна има фашисти. И аз го попитах: „Миша, ти наскоро беше в Украйна, къде видя фашисти?“

- Официалната руска формулировка знаете, че е „военна операция по демилитаризация и денацификация на Украйна“.

- Каква операция – това си е истинска война. Руснаците не признават, че това е война и си мислят, че всичко бързо ще свърши. До 24 февруари живеехме нормално. И изведнъж започнахме сами да се бомбардираме и то с ракети, които не притежавахме. Ако слушате твърденията на руснаците ще си помислите, че целият свят е пълен с идиоти. И само руснаците са носители на истината и знаят как трябва да се живее, от какво трябва да се откажеш и с какво да се съгласиш. Ужасно е това, което руснаците се опитват да направят със света. Затова пак повтарям – не чакайте нищо добро от Путинова Русия. Може би някога ще се появи нов лидер. Но руснаците трябва да се лекуват от империализма си. Русия трябва да бъде лекувана.

- Мислите ли, че 120 милиона души може да бъдат излекувани, ако приемем, че всички руснаци са болни от империализъм?

- 140 милиона са, след като заграбиха Крим, Донецк и Луганск станаха повече. Русия заграби милиони наши граждани, отвличат децата ни и ги учат на една изкривена история. Децата искат да ядат и да играят и руснаците им дават това, а след това ги обработват.

- Не вярвате в твърденията, че в източните части на Украйна населението посреща руснаците като освободители?

- Нямам намерение да опровергавам руските твърдения и информациите от руските медии. Не отричам, че има хора, които искат да живеят в Русия. И аз имам специално предложение към тях  - когато исках да живея и да работя в Русия, аз отидох в Москва. Защо и те не постъпят така? На тази украинска територия вие сте 10 най-много 20% - просто отидете в Русия и оставете останалите 80% на мира да живеят в Украйна. Няма как заради едни 20% да дадем територията си на Русия. Това е глупаво. Принципно обаче надали дори има рускоезични граждани в Украйна, които с радост да са чакали руските танкове. Те очакваха Русия да приложи същия подход, както в Крим – референдум за присъединяване и готово.

- Олег, вие сте облечен в полувоенна униформа. Какво символизира тя?

- Не е точно военна униформа, но има военни елементи. Тя е символ на победата на Украйна. Но и на моята да кажем униформа и на истинските военни униформи на украинска армия има нашивка с послание към руските военни да вървят на майната си - "Русский военный корабль иди нахуй!". А иначе след края на войната трябва да бъде проведен разговор и с т.нар. добри руснаци - да отговорят на някои въпроси - къде са били по време на войната, какво са правили и какво се канят да правят сега, за да помогнат на Украйна.

Снимка: Агнес Методиева

- Предполагам, че все пак не говорите за някакъв реваншизъм от типа „око за око, зъб за зъб“, защото знаете от историята, както и от руско-украинските отношения, че отмъщението не води до нищо добро.

- Украинците ще унищожават само тези руснаци, които са нахлули на наша територия. За разлика от тях ние атакуваме само военните им обекти, докато те бомбардират жилищни сгради и търговски центрове.

- Олег, вие шиете униформи за украинската армия, след като властите в Киев не ви мобилизираха, макар че вие бяхте готов да отидите на фронта. Така ли помагате на вашата армия?

- Да, шия, правим и благотворителни акции и в Украйна, и в чужбина, където събираме пари, а след това тези средства отиват за шиене на униформи. Имам и кафене в Киев, което слава Богу работи. Хората идват, пият кафе и ядат десерти и се опитват да живеят нормален живот. А паралелно с това шием и военни униформи. Помагат ни и приятели в чужбина, които организират благотворителни събития, събират пари, изпращат ни ги, а ние купуваме платове, за да шием униформи. Украйна не беше готова за тази война. Нямахме намерение да воюваме и съответно нямаме нито достатъчно оръжия, нито униформи.

Ние сме мирна държава и не купувахме униформи и оръжия. Ние купувахме, за да дадем сигнал на Русия, че ако избухне война, ще се защитаваме и че с голи ръце няма да ни завладее. Изобщо нямахме и нямаме намерение да нападаме Русия. Погледнете картата – та Русия е огромна държава. Как бихме могли да я нападнем, ние трябва да сме самоубийци, някакви камикадзета, за да нападаме Русия. Русия е голяма, силна страна, но тя е корумпирана и армията й е пълна с идиоти, които я ръководят и я ограбват. Ние наистина се отнасяхме към руснаците като към братя, ние ги обичахме, работихме заедно.

- И след края на войната възможно ли е да има някакви братски връзки между Украйна и Русия?

- Няма как да има братство между нас повече. Те ни убиват и ние няма да ги наричаме „братя”. Ще имаме икономически връзки, защото това няма как да се избегне. Но аз примерно повече не искам да стъпя в Русия, не искам повече да ги виждам тези хора. Даже с тези хора, с които съм работил и които все пак са добри хора, не искам да общувам.

Всеки ден чета как загиват мои сънародници. Тук в България видях украинци, които са приютени, но мечтаят да се приберат вкъщи. Те имат свои жилища, свои привички и искат в Украйна. Да, тук им харесва, чувстват се добре, но те бяха принудени да бягат, а не защото го искаха. На децата им е мъчно за бабите и дядовците, които останаха в Украйна и не могат да пътуват, защото са много възрастни. На тях им липсва предишният живот. Някои от украинците вече са тук 3-4 месеца и не знаят още колко ще останат. Защо децата трябва да страдат? Защо на 4 години той трябва да знае, че е напуснал Украйна, защото там се води война. Това е ужасно.

- Бихте ли разказали какво ви споделиха украинските съграждани по време на срещите ви в София?

- Психологически им е трудно, защото те искат да се приберат вкъщи. Преживяват дали няма да им разрушат домовете, дали няма да убият техни близки. Те не знаят как ще продължат живота си оттук нататък. След като инфраструктурата, заводите, жилищните сгради и търговските центрове са разрушени, как ще живеят. Това не са просто места за развлечение, а това са и работни места, благодарение на които икономиката се движи. Кой ще ни помогне да възстановим всичко това? Дори Русия няма толкова пари, за да ни възстанови инфраструктурата. Нека гледат собствената си кочина.

- Вашето семейство къде е?

- Ние с брат ми останахме в Киев, а майка ми и баща ми, както и част от семейството ни заминаха зад граница, но се надявам, че скоро ще се върнат.

Българската публика посрещна Олег Загородний с аплодисменти по време на представянето на филма "Жар птица" в Дома на киното

- Олег, няма как да не преживявате всичко това, което разказвате, защото вие сте свидетел на тези атаки срещу страната ви. Вие дойдохте в България, освен за да се срещнете с украинските деца и майки, които избягаха тук от войната, и да представите в Дома на киното новия филм с ваше участие „Жар птица” („Firebird”). Изпълнявате ролята на съветския пилот Роман Матвеев, който служи в съветската армия в края на 70-те и началото на 80-те в съветска база в Естония. Присъствахте на премиерата на лентата в САЩ, през май н.г- бяхте и в Берлин, а сега и в София. Как усетихте реакцията на публиката?

- В София филмът беше възприет много добре, бих казал дори правилно, с разбиране на ситуацията и с разбиране, че в това отношение в света и в България трябва да се направи нещо, тъй като има много хора, които са принудени да живеят някакъв таен живот само защото някой не приема тяхната любов. Това е голяма група от хора. Нашата цел във филма беше да покажем любовта, не някакви гейове, които само правят секс и т.н., да покажем именно любовта, грижата един за друг, да покажем, че се борят един за друг, преживяват един за друг. Целият този спектър на чувствата описва любовта. Разбира се, че има и страст, къде без нея. „Жар птица” е една любовна история.

Александър Миланов, който е социален работник и приятел на Олег Загородний организира пътуването на актьора до България

- В Москва също е имало прожекция на този скандален за Русия филм и то в рамките на Международния кинофестивал, чийто президент е Никита Михалков. Как е бил възприет там?

- В Москва не съм присъствал на прожекцията, не съм гледал и видео от нея. Казаха ми, че имало скандал, но от Москва всичко може да се очаква. Били са пуснати билети за прожекцията, но те веднага са били изкупени от властите и в крайна сметка само няколко реални зрители са успели да си купят билети. А след това в Русия казаха: „Ето, видяхте ли, към „Жар птица” няма никакъв интерес. А по отношение на Михалков изобщо не се лаская, че той е включил филма в програмата на фестивала. Може би сам е искал да го гледа и затова. В Русия демонстрираха, че уж там има демокрация и те показват този „скандален” филм, но просто хората не искат да го гледат.

Модният дизайнер Игор Картлидж (в средата) долетя специално от Лондон в София за премиерата на филма "Жар птица". Игор заедно с Александър Миланов помагат на Олег Загородний при шиенето на униформи за украинската армия


- Как се чувствате в ролята на съветския майор Роман Матвеев?

- За мен това е страхотна роля, защото си давам сметка, че съветските летци са герои. Това не са тези отрепки, които сега служат в руската армия. Съветските офицери летци не са руските копелета, които сега от самолетите хвърлят бомби срещу украинските жилищни сгради, знаейки, че там живеят хора. Съветските офицери бяха достойни хора, въпреки че СССР беше тоталитарна държава. Съветският пилот беше образован, строен, красив човек.

- Във филма вашият герой е и мъж на честта, защото когато неговият приятел го подтиква по време на учения да отклонят единия от изтребителите и да избягат в Швеция, Роман отказва  с аргумента, че Съветският съюз е неговата родина.

- Да, той отказва да избяга на Запад, макар че можеше да го направи. Но Роман не е страхливец. Той стигна до края, той разбираше, че повече не може да причинява болка на своя приятел и реши да напусне живота, за да остави своя приятел да живее. Както се казва: „Няма човек, няма проблем”.

- Можеше ли тази любовна история между съветския офицер и редовия руски войник да има щастлив край?

- Можеше, ако в СССР им бяха позволили да бъдат себе си.

- В началото на 80-те, когато управляват Брежнев и Андропов и перестройката на Горбачов още е мираж, надали това е било възможно.

- Какво значение има годината. Има любов, а любовта е вечна. Политическите системи се сменят, както знаем, а любовта остава завинаги.

Имаше Римска империя, тя вече отдавна е в историята. Така е и със СССР. Управниците се сменят, а любовта и свободата са вечни понятия, с които са живели нашите прадеди, с които ще живеят и нашите деца. Безсмислено е определена любов да бъде обявявана извън закона. Как ще забраниш вечността? Може ли да забраниш Слънцето? Може да се скриеш от него под чадъра, но това не означава, че то ще спре да грее.

Олег Загородний по време на премиерата на "Жар птица" в естонската столица Талин през 2021 г.

- Като дете на перестройката помните ли краха на СССР и какви чувства изпитвахте като малък? Вие тогава сте били едва на 4 години.

- Помня много добре Съветския съюз. Това беше липса на каквото и да било. Нямаше шоколад, нямах втори чифт панталонки, нямах удобни обувки. Помня Съветския съюз като дефицит. През 1995 г. бях вече на 8 години, спомням си, че бях в първи клас и нямах елементарни неща, от които като дете имах нужда. Сега вече разбирам, че Съветският съюз напълно не зачиташе човека. Единственото, което бе важно за СССР, беше системата и нейните желания. Имаше вожд, който решаваше всичко – по рано беше Сталин, после Брежнев, сега е Путин. Нищо не се е променило.

Горбачов попадна в тази система и разбра, че тази антихуманна и античовешка система трябва да бъде променена. Той се опита да трансформира тази система в отделни независими държави. А Путин иска да върне обратно системата, в която човекът не означава нищо и неговите желания и потребности също нямат значение.

Примерно представете си, че върху тревата е сложен асфалт и ако по него не минават коли, тревата ще поникне през асфалта. Автомобилите са като система, която се движи по асфалта и не дава на тревата, т.е. на ценностите да се развиват. Но рано или късно те ще пораснат, колкото и да се бориш срещу тях и да хабиш усилия. Защото тревата не е изкуствено създадена, тя съществува в природата, тя е жив организъм. А това, което системата се опитва да направи с човека е изкуствено създадено. И затова човешката природа ще победи. Любовта и свободата ще победят. А изкуствено създадената система от някакви извратени, болни хора не може да победи. Никога!

Олег Загородний и Том Прайър на премиерата в Талин


- Вие сте играли Хамлет, сега задавате ли си в някакъв план въпроса „Да бъда или да не бъда?”

- „Да бъда или да не бъда” – този въпрос не е към мен, а към тези хора, които загубиха дома си. Те избраха да бъдат. А аз също избрах „да бъда” – да бъда украинец. Най-важното за нас днес е да бъдем украинци, защото просто „да бъдем” за нас не е достатъчно. За нас не е важно просто да оцеляваме като хора. За нас е важно да живеем като граждани на независима Украйна.

- Виждате ли скоро Украйна като част от Европейския съюз?

- Да, ние ще бъдем в Европейския съюз. Гражданите на Украйна още през 2013 г. направихме този избор. Властите са временни, а ценностите, които изповядва Европа и Европейския съюз, са вечни. Това са хуманизъм, човечност, любов и свобода. Затова и ние ще победим.

- Благодаря ви за този разговор и искрено пожелавам скоро да свърши тази война и Украйна да бъде тази свободна и истински независима държава, каквото вие желаете тя да бъде.

- Когато пожелавате това на нас, вие го желаете и на себе си, защото България е в много сходна ситуация. Слава Богу у вас няма война, Украйна спря настъплението на Русия.

- Много хора в България се страхуват, че войната може да дойде и до нас, страхуват се от ядрена война.

- Не, войната няма да дойде до вас, защото ние ги спряхме. На руснаците им трябват твърде много ракети, за да държат Украйна под напрежение. Не преживявайте, ние сме като ваш щит. Вие се грижите за нашите деца и жени, а ние се грижим за вашата сигурност.

Снимка: Агнес Методиева

- Смятате ли, че България трябва да помогне на Украйна и като й достави оръжие?

- Да, разбира се.

- Българите са разделени в това отношение – 50 на 50.

- Знам, че на държавно ниво не искате да се помогне с военни доставки на Украйна. Но смятам, че е въпрос на време и вашият президент или сам ще си подаде оставката, или вие доста бързо сами ще го свалите от поста.

- Сигурно ще ви разочаровам, но засега няма масови протести срещу президента Румен Радев, а и той има още 4 години до края на мандата си.

- Тогава у вас ще избухне революция. Сега у вас има политическа криза, нямате правителство. И група хора ще поискат президента да подаде оставка, той няма да го направи, Русия няма да може да му помогне, защото е заета с Украйна и той ще бъде принуден да си тръгне. Това ще се случи много бързо и безболезнено. И вие ще си изберете президент с нормални възгледи, президент, който преди всичко има сърце и който наистина прави нещо смислено за България.

- Радев също е летец като вашия герой в „Жар птица”.

- Да, знам, но това не го освобождава от отговорност пред хората, пред човечеството и пред Украйна в частност. Защото ако ти си човек трябва да си наясно, че след като една страна напада друга и вече пет месеца се води война, ти не може да стоиш безучастен. Това не е примерно пет дни, в които руската армия да влезе в Украйна и да убие някакви мними нацисти. Пет месеца руснаците убиват невинни украинци и унищожават Украйна. Те не воюват с определен режим. Те воюват с Украйна. Ние сами си избрахме президента Зеленски. Ние обичаме нашия президент и му вярваме.

- Олег, коя е най-голямата ви мечта?

- Като актьор бих искал да донеса "Оскар” в Украйна, а като гражданин на Украйна и като човек, бих искал да положа максимални усилия войната да приключи, колкото се може по-бързо. Готов съм да направя всичко за нейния край.

- Благодаря ви за всичко, което споделихте, Олег.

- И аз ви благодаря.


Използвани са снимки от личния архив на Олег Загородний