В Габрово посрещнаха Томислав Дончев с "Циганите вън!"

Вицепремиерът се обърна с призив към протестиращите: Моля ви, само не рушете и не се бийте!

У нас
20:40 - 11 Април 2019
2209
В Габрово посрещнаха Томислав Дончев с "Циганите вън!"

Над 2000 габровци се събраха тази вечер на централния площад "Възраждане", пред сградата на общинската администрация. Протестът започна като мирен граждански митинг против насилието на роми.

Митингът ескалира, когато при протестиращите дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, кметът Таня Христова, областният управител Невена Петкова и народният представител Николай Сираков, предаде БТА. С тях е и шефът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски.

Протестиращите ги посрещнаха с обидни думи и жестове и със скандирания "Циганите вън!", "Мафия", "Оставка", "Вън" и "Довиждане".

Хората поискаха местната власт да накара малцинствата да пращат децата си на училище и да работят. Вицепремиерът Томислав Дончев, който и сутринта се срещна с протестиращите, отправи призив: "Моля ви, само не рушете и не се бийте".

"Предложих основното образование да е задължително. Има внесено предложение, ако не пращат децата на училище, да не получават никакви помощи", обясни още Томислав Дончев на разгневените габровци. Дончев бе кмет на Габрово от 2007 до 2010 г.

Въпреки опита на Дончев да тушира напрежението на площада, голяма група протестиращи отново тръгнаха на импровизирано шествие из града със скандирания "Българи, юнаци" и "Циганите вънн! .