Валентин Вацев пред Lupa.bg: Всеки момент Борисов може да бъде предаден от своите

Актуално интервю
12:00 - 14 Юли 2020
16075
Валентин Вацев пред Lupa.bg: Всеки момент Борисов може да бъде предаден от своите

-Г-н Вацев, вече пет дни има протести срещу правителството – как ще се развият нещата според вас, ще се стигне ли до оставка на кабинета?

-Успехите на протестите са изцяло в зависимост от отношението, което ще вземе ръководството на БСП. Но БСП още не се е ангажирало с протести.

-Първият ден Корнелия Нинова излезе сред протестиращите?

-Една Нинова не стига. Нинова можеше да не се заявява, а да каже просто, че призовава всички партийни членове да участват в протестите. Тя нищо такова не е направила.

-В неделя обаче БСП се разедини публично – Нинова излезе с една декларация пред медиите, вътрешната опозиция – с друга. Това не е ли в техен ущърб?

-Това са по-скоро елементи на вътрешнопартийната разправия. Но откровено, открито, експлицитно становище по повод протестите и призив за участие няма от страна на Висшия съвет.

А БСП е масивна организация и биха участвали и бивши социалисти, които са още повече, и тогава протестите биха имали по-голяма продължителност. Но тъй като БСП засега не се ангажира дейно с протестите, вероятно енергията ще стигне за още три дни.

-Същото казаха и от Американското посолство у нас – че се очаква да бъдат до 16 юли.  А вчера излезе тяхна позиция, че подкрепят протестиращите и казват, че никой не е над закона – как да тълкуваме това?

-Те винаги са по-информирани от мен.

Становището на Американското посолство може да бъде тълкувано двупосочно: като поощрение за прокурора Гешев – да продължи да действа, защото никой не е над закона, и като поощрение за протестиращите.

Има един друг факт, който е най-важният по въпроса – коя от двете воюващи групировки в САЩ влияе най-много в американското посолство в София. Грубо казано, г-жа посланичката дали е назначена от Тръмп или от хората на Хилари и на Байдън. Докато не знаем това, становищата на американското посолство са двусмислени.

-За три дни ще стигне енергията, казвате, а след това – какво?

-След това може БСП да се намеси.  

-Защо не се намесят веднага?

-Не, ръководството на БСП не може да се намеси, тъй като то е ангажирано в един мащабен вътрешнопартиен скандал. За тях времето е спряло и светът не съществува, докато не си решат основния вътрешнопартиен проблем.

-Но изборът при тях е чак септември – дотогава я камилата, я камиларя, както се казва.

-Точно така е. Същото може да се каже и за времето, което е изтекло от началото на скандала до ден днешен. БСП се изолира от вътрешнодържавния живот, за да реши вътрешнопартийния си проблем. Но те не разполагат с оформена позиция по адрес на протестите. Те се държат леко дистанцирано. Дистанцията не е голяма, но е достатъчна социалистите в София и в софийско да усетят, че никой не ги призовава на протест. По тези начин те са извън времето на събитията в българската държава.

-А Бойко Борисов какъв ход има в тази ситуация според вас?

-Няма ход, защото всеки момент ще започнат да го предават неговите хора, ако не подаде оставка.

Не може да се отрече фактът, че самото ръководство на ГЕРБ е вътрешно объркано, недисциплинирано и във всеки момент може да започнат процеси вътре в екипа на Борисов. При такъв натиск отвън организации от типа на бойковата организация са склонни към прояви на всякакви дисонанси, обърквания, несъгласия. Все повече и повече усилия се изискват за поддържане на единен дух. Под такъв натиск.

Аз очаквам да започнат опити за измъкване от кораба. Вижте самата позиция на Цветанов, тя е показателна, той не е чужд на ГЕРБ.

-Той ясно каза, че ако трябва да избере един от двата протеста, би отишъл на този в подкрепа на президента.

-Това имам предвид. В този смисъл екипът на Борисов е под ужасен натиск и сега зависи кой последен ще говори с Борисов.