Ваня Григорова пред Lupa.bg: Мерките на кабинета не компенсират загубените доходи на хората

Актуално интервю
12:30 - 28 Юли 2020
4523
Ваня Григорова пред Lupa.bg: Мерките на кабинета не компенсират загубените доходи на хората

-Г-жо Григорова, как оценявате като експерт мерките на правителството, обявени вчера? Пенсионерите получават по 50 лв. за три месеца, увеличава се обезщетението за безработица?

-Бяха анонсирани много мерки. По отношение на обезщетението за безработица безспорно има значителен ръст – с 33%. Но когато започваме от една много ниска база, този ръст всъщност няма да се усети значимо. Защото 12 лв. на ден означава приблизително 240 лв. на месец – значително под минималната работна заплата. А това са хора, които са работили и са правили вноски във фонд за безработица.

Т.е., ние така или иначе продължаваме да ги ощетяваме с толкова ниско плащане за безработица.

-Имаше мнения, че тази мярка конкретно поощрява безработицата и хората няма да имат стимул да си търсят работа – бившият министър на икономиката Николай Василев например смята така.

-На него никога не му се е налагало да ползва обезщетение за безработица.

По никакъв начин обаче това не може да оправдае лъжата на държавата в лицето на правителството за това, че ти казват – ти ще си плащаш, а след това в труден за теб момент ще получаваш. След това обаче вкарва някакви ограничения за достъпа до обезщетение!

По същия начин някой може да каже, че застрахователните дружества може да не изплащат застраховки, защото стимулират я мързел, я човек да се осакати и т.н.

-Тези мерки в другите държави обаче бяха предприети още през март-април. При нас защо идват в края на юли?

-Не, не, това въобще не са мерки срещу коронакризата!

Това не компенсира загубените доходи на хората по време на корона кризата. И не възстановява тяхната работа в крайна сметка. Това са просто допълнителни мерки, които така или иначе трябваше да се случат, независимо дали имаме настоящата криза или не, тъй като държавата ни е в перманентна криза.

Въпреки цялата финансова стабилност, за която се говори.

-Доста хора определят тези мерки като „подкуп на обществото” с оглед на протестите – да бъдат умилостивени хората.   

-Безспорно има и такъв момент. Безспорно има опит протестите да бъдат овладени. Но в интерес на истината мерките като 60/40, 80/20 и прочее бяха анонсирани много отдавна и вече има приети постановления за тях. Т.е., вчера чухме и обяснения за мерки, които вече са приети. Не визирам решението за пенсионерите – това е нещо ново, обезщетението за безработица също е нещо ново.

Между другото, имаше и един анонс за 30 % увеличение на заплатите за държавните служители. След това беше доуточнено, че става въпрос за хората, които са на първа линия. Т.е. – ние не знаем какво казват с това управляващите. Първо не знаем кои са тези хора на първа линия. Управляващите си имат допълнителни критерии, по които решават кой работи на първа линия и кой не. Но има и нещо друго – те вкараха в заблуда част от работещите, тъй като не е уточнено ясно: еднократните плащания могат да бъдат за хора на първа, втора и десета линия, но те анонсираха 30% увеличение на заплатите!

Ако има наистина 30% увеличение на заплатите в агенциите към министерствата, това е значима крачка. Това е нещо, за което наистина си заслужава да се говори, тъй като огромна част от агенциите работят със заети много под необходимия щат. Тъй като хората не искат да работят там при тези условия и при тези заплати. Така че това би показало някаква реална стъпка от страна на правителството. Все още обаче не можем да кажем дали това е факт, докато не видим реално разписаните условия. Опасявам се, че тук по-скоро леко се опитват да вкарат в заблуждение работещите.

-По отношение на пенсионерите – дават им по 50 лв. за три месеца, но това достатъчно ли е? Не е ли време да се мисли за драстична актуализация на пенсиите? Патриотите влязоха във властта с искания за драстичен скок в пенсиите.

-До голяма степен това, което беше обещано на Патриотите от страна на ГЕРБ, се изпълнява. Те искаха минимална пенсия 300 лв. – вече е 250. Заявката е, че до края на управлението ще стане 300.

Проблемът обаче е другаде – останалите пенсии също изостават!

Този разговор се води от години, периодично опозицията, която и да е тя, прави предложения за актуализиране на пенсиите, от КТ „Подкрепа” винаги сме подкрепяли такива предложения, независимо от кого идват. Но отговорът от страна на управляващите винаги е – ами това са много пари, нужни са около 500 млн. лв. и държавата не може да си ги позволи. Това води до тежко изкривяване на системата. Но не това ни е проблем, нека се изкривява системата, ако хората могат да живеят с тези средства. Ние обаче вече имаме хора, които получават 300 лв. пенсия, а са работили 40 години...! Много тежко изоставане.