Ваня Григорова пред Lupa.bg: Паметникът сглобява ГЕРБ и ПП-ДБ в София

Очевидно е, че са текли задкулисни договорки между десните представители в СОС, твърди общинският съветник от "Левицата"

Актуално интервю
16:15 - 12 Декември 2023
7581
Ваня Григорова пред Lupa.bg: Паметникът сглобява ГЕРБ и ПП-ДБ в София

-Г-жо Григорова, защо Столична община се захвана толкова спешно с демонтажа на Паметника на съветската армия? Общината имаше един месец време, а реши да го направят точно сега - какво стои зад това? 

 -Това, което виждам аз, е, че

ГЕРБ и ПП-ДБ си търсят благовиден предлог, под който да се прегърнат в поредната сглобка, този път на столично ниво.

Тъй като е очевидно, няма как да е другояче - хора като нас, които помнят историята, смятат, че трябва да се съсредоточим върху решаването на реалните проблем пред столичани. Няма как да си затваряме очите пред очевидната провокация, която е дело на десните сили в СОС, а най-вероятно и на национално ниво. Трябва да припомним, че назначението за областен управител е на Продължаваме промяната – т.е., те са тези, които провокират напрежение между нас. И те са тези, които са отговорни за това, че няма да се стигне до някакво минимално разбирателство в СОС, за да могат да се вземат ключови решения, от които зависи бюджета на Столична община.

-Искате да кажете, че тази акция с паметника днес е своеобразно алиби за ГЕРБ и ПП-ДБ-СС да спретнат сглобка още другата седмица в СОС, когато е следващото заседание?

 -Именно. В понеделник, на 18-и декември ще бъде заседанието на СОС, на което ще стане ясно всъщност какви непублични договорки са се водили между ГЕРБ, ПП и ДБ. Тъй като трябва да припомня, че

между предпоследното заседание на СОС и последното нямаше никакви инициирани официални срещи между които и да е групи! Очевидно е, че през това време са текли преговори между десните представители в СОС, така че да се стигне до това, което виждаме в момента.

 -Значи смятате, че на 18-и декември вече ще има председател на СОС? Или това е само предположение?

 -Предполагам, разбира се. Можем само да спекулираме, тъй като, както казах, официални срещи публични нямаше. Но не е логично ПП-ДБ-СС и г-н Терзиев една седмица да спят и да не правят никакви постъпки! А отговорността е у тях – те са тези, които се настаниха на кметското място, те са тези, които имат най-много общински съветници в СОС! Така че у тях е отговорността да се опитат да постигнат някакви компромисни общи приоритети, по които да работят заедно с някои други групи общински съветници.

След като 10 дни нямаше никакво развитие, очевидно е, че са текли задкулисни договорки!

И според мен това, което виждаме, е доказателство. 

-Самият Васил Терзиев заяви, че ако до 12-и декември няма шеф на СОС, София ще губи пари?

-Да. А след това каза – до 18-и декември. Т.е., видимо е, че г-н Терзиев спекулираше. А дали ще загубим средства или не, ние няма как още да знаем, тъй като не са ни предоставени документите за това. А за да има има прозрачност, трябва да има доклад на кмета, в който е описано кои са необходимите действия, които трябва да се извършат. Въпросният доклад трябва да е придружен с документи. Ние такива документи не сме виждали.

-Нещо странично - а имате ли обяснение за чистката, която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извърши в своята партия в София? Тя има ли връзка с изборите, резултатите от тях и евентуално разочарование?

-Аз се опасявам, че почти никой друг не може да разбере действията на г-н Борисов след всичките тези години, които го познаваме като публична личност... Може да си има своите вътрешно-партийни причини да направи това.

Но фактът, че накрая той подкрепи г-н Терзиев му изигра лоша шега и се стигна до това ГЕРБ да имат изключително малко районни кметове в столицата.

В този смисъл – да, може да има своите собствени причини за реконструкция на столичната организация на ГЕРБ. Но за мен основната причина за лошите резултати по райони на ГЕРБ е по-скоро неговото изявление в подкрепа на г-н Терзиев.