Версия: Самолетът на Лех Качински бил взривен

Полският президент загина край руския град Смоленск преди 9 години

Свят
20:10 - 11 Април 2019
2126
Версия: Самолетът на Лех Качински бил взривен

Самолетът на полския президент Лех Качински е бил взривен. Тези изводи на полската правителствена комисия се потвърдиха от британски експерти от лабораторията Forensic Explosives Laboratory към Министерството на отбраната на Великоритания, които обнародваха резултатите от своето изследване, съобщи полското радио.

"Не пилотите, не действията на хората, намиращи се на борда са довели до трагедията, а взрив. Със сигурност е установено, че във взрива е имало и тротил, но не и точната формула на взривно вещество", коментира председателят на комисията Антони Мацаревич.

Лех Качински


Проведеното разследване е установило, че в края на лявото крило на ТУ-154М са открити взривни вещества. Самолетът, на борда на който се намираше президентът на Полша Лех Качински, неговата съпруга и 96 високопоставени представители на полската държава се разби на 10 април 2010 г. край Смоленск и всички, намиращи се на борда загинаха.

Русия твърди, че причината за катастрофата са "неправилни действия" на пилотите и "психологически натиск върху екипажа".

Британската лаборатория, специализирана в експертизата на взривни вещеста, е изследвала и отломките на самолета, взривен над шотландския град Локърби при атентат, организиран от режима на либийския диктатор Муамар Кадафи. 

Полската държавна делегация летя за Смоленск по случай 70-годишнината от Катинското клане. Полските държавници, военни и общественици искаха да отдадат почит на 22-те хиляди полски офицери и интелектуалци в Катин – военнопленници – убити през пролетта на 1940 година от съветското НКВД.