Владимир Каролев пред Lupa.bg: Втори локдаун ще убие малкия бизнес, ще връщаме милиардни заеми

Актуално интервю
17:00 - 24 Ноември 2020
7600
Владимир Каролев пред Lupa.bg: Втори локдаун ще убие малкия бизнес, ще връщаме милиардни заеми

Владимир Каролев е икономист и финансист. Завършил е международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс“, а през 1993 година – магистратура по бизнес администрация в Университета в Албърта в Канада, магистър по икономика в Редингския университет във Великобритания.

Каролев бе ключова фигура в НДСВ. Бил е анализатор по икономически въпроси, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания и консултант на чуждестранни фирми за инвестиции в България. Около колоритния бивш царист се вдигна доста шум, след като по време на първата вълна на епидемията бе задържан за 24 часа заради  неспазване на карантината, но с недоказани обвинения. 

Колоритният финансист остава твърд привърженик на шведския модел мерки срещу коронавируса. Потърсихме го, за да даде прогноза какво ще се случи с бизнеса и икономиката при евентуален втори локдаун в България.

-Г-н Каролев, намирате ли за правилно намерението  държавата да понесе втори локдаун в епидемията? Утре очакваме да стане ясно дали кабинетът ще вземе решение за обявените от здравния министър извънредни мерки.

-Ако все пак бъде взето решение за локдаун с всички обявени от здравния министър мерки, това ще се отрази много зле на бизнеса. Има откровено ненужни мерки и те няма да доведат до значими медицински резултати. Няма никаква логика да се затварят всички магазини, има логика да се спазват правилата – в тях да влизат по-малко хора, да се спазва дистанция, да носят маски, на входа на всеки магазин да има дезинфектант и т.н.

-Т.е. да се върнат правилата за обществени места от първата вълна на епидемията?                                                                      

-Да, каквито бяха тогава. Слава Богу, че им дойде акъла, че КПП-тата са излишни. Помните, че ме разпъваха на кръст, като казах, че това е неефективна мярка. Но и да затворят всеки магазин е абсолютно ненужно. Пак повтарям – достатъчно е да има дезинфектанти, хората да носят маски, просто не бива да има навалица.

В ресторантите пък е достатъчно да останат правилата за разстояние между масите, да има максимум двама души на маса, четирима ако са семейство и това е.

-Но на голяма част от народа не му пука –не се спазват никакви правила, не се носят маски на закрито, тъпчат се по заведенията един върху друг.

-Въобще не е вярно това. Напротив, на народа му пука и затова има токова хора по болниците, без да има нужда. Пълно е с изплашени хора, които няма какво да правят там.

-Но вижте шокиращите цифри на заразени и починали хора. Та ние сме първи по смъртност в Европа. Всъщност, мислите ли, че мрачната статистика идва от липсата на дисциплина?

-Но тази статистика с многото починали е временна. Не мисля, че ще остане такава и ще останем първи по смъртност в Европа…

-Вие бяхте привърженик на шведския модел, където бяха приложени най-либералните мерки може би в цял свят.

-Аз СЪМ привърженик на шведския модел. Както навсякъде, и там има много възрастни, които живеят по домове за стари хора, за разлика от България. Там заразата е влязла чрез близките им и много от тях са починали заради това. А техните възрастни не са като нашите – на по 70-75 години, а са на 85-90. Ако погледнем смъртността от Ковид на хората под 60 години в Швеция и България, къде мислите, че тя ще е по-висока? България е.

-Кажете като икономист – ако сега наистина се изпълнят мерките, предложени от здравния министър и всичко се затвори, какво се случва с икономиката?

-Първо -всякакви „розови“ прогнози за спад на брутния вътрешен продукт (скоро излязоха прогнози на МФ и на Европейската комисия) няма да се случат. Централната банка даде добра прогноза, но няма да се случи - ще има доста по-голям спад на икономиката през 2020-а и няма да има ръст през 2021 г., както се предвижда.

Защото затваряне на магазини и ресторанти означава спад на потреблението. Всеки начинаещ  макроикономист знае, че потреблението е основен компонент на БВП. Да, пак ще се раздават помощи, но те не са достатъчни и трябва да се връщат т данъкоплатците. Държавата пари няма – когато раздава помощи, тя ги взима от заеми, които ще връщаме всички, и от данъци.

-Да очакваме ли катастрофичен сценарий догодина напролет?

-Чак катастрофичен не, но ще има минимум 2 години на възстановяване и дълги години на връщане на милиардни заеми.

-Което как пряко ще се отрази на всеки от нас?

-На тези, които работят в държания сектор, пак ще им вдигат заплатите. За тях криза няма. Но ние в частния ще връщаме заемите и може да се наложи да се вдигнат данъците.

-Най-страшно е за дребния бизнес. Има толкова много хора, които си изкарват хляба с малки магазинчета и кафенета.

-Ами да, разходете се централните улички на кой и да е е град, да видите за какво става въпрос…Ще видите колко затворени има и колко малка посещаемост в отворените. 

-Повечето от тях вероятно няма да могат отново да отворят и ще фалират.

-Ами как ще отворят?!. Ако ще 100% субсидия да им дадат за заплати на служителите им, пак не няма да стигне и значима част от тях няма да могат да отворят.

Всеки магазин има постоянни разходи – за наем, разходи за охрана и т.н. Няма как – затвориш ли му  магазина, дори временно да субсидираш заплатите, няма да помогне.

Но аз с надявам да не затворят хотелите. И там, разбира се, навсякъде трябва да има дезинфектанти на вратата, мерките да се спазват.

Между другото, тия приказки за обикновен грип – няма такъв, защото всеки е различен от другите. Ковид е опасен, когато човек развие болест от него.

–Вие самият го изкарахте отдавна?

-Изкарах го с пневмония, относително тежко, но не съм имал нужда от плазми, не съм бил на обдишване – но бях на антибиотици, защото пневмонията само така се лекува.

-Сега слагате ли маска, въпреки че сте  преболедувал заразата?

-Слагам маска в затворени обществени помещения, защото е закон. Аз спазвам законите. Но по света към днешна дата има около  100 случая на повторно заразяване, обявени в медицински източници на информация макар да не е ясно дали е вторично, или първият път човекът е имал положителен тест, без да е бил болен. Аз не мога да заразя, но си спазвам правилата и си слагам маска. Когато трябва да вляза  в аптека, ресторант, магазин нося маска.

-Страхувате ли се да ходите на ресторант?

-Ходя на ресторант, разбира се. Ей сега отивам да обядвам.

-С две думи – не бива да се затварят заведения и магазини?

-Не бива. Само нощните заведения – барове и дискотеки, а и те ги затвориха. Имам приятели с барове и дискотеки, но там наистина няма как да се спазва разстоянието между масите и между посетителите и е опасно.

-А смятате ли, че учениците трябва  да се върнат в клас, или да продължат да учат дистанционно, както и се предвижда?

-Основното разпространение на вируса  дойде от учениците, защото боледуват безсимптомно и леко.

Имам един приятел на гръцкия остров Лимнос. Там през лятото идват 150 000 чужденци и е имало само 5-6 случая с Ковид за целия сезон. Сега няма чужденци, няма туристи, защото свърши сезонът и има локдаун, а всеки ден има 5 случая. Това идва от децата.

Въпросът е какво ще реши обществото. За голяма част от децата –(макар че има няколко десетки случая починали от Ковид деца по света), но сезонните грипове са много по-опасни за тях. В същото време разпространяват заразата и  носят вируса вкъщи. Според мен е по-добре да не ходят при баби и дядовци, но да си ходят на училище. Не знам обаче дали това е постижимо.