Все пак във Варна ще има балотаж

Иван Портних се изправя в неделя срещу Костадин Костадинов

Политика
18:29 - 28 Октомври 2019
3263
Все пак във Варна ще има балотаж

Изборите за кмет и районни кметове във Варна на практика тепърва предстоят. След като морската столица регистрира най-слабата активност в цялата страна - малко над 37%, нито един от кандидатите за кметския стол не успя да мине 50-те процента. Това сочат окончателните резултати от изборите. Следващата неделя за доверието на варненци и управлението на града ще се борят кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на града Иван Портних и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Неколкостотин гласа не стигнаха на Иван Портних да стане кмет отново във Варна. Това съобщиха преди минути от ОИК Варна. Общо отишлите до улните са 106514 души, като действителните гласове са 100951. Иван Портних са подкрепили 49 754 души. За Костадин Костадинов гласувалите са 14 432. За кандидатът на БСП проф. Анелия Клисарова са гласували 14 156. Около 5 процента са недействителните гласове или 5563 гласа.

Балотажи ще има и за 4 от петте районни кметства в града - "Приморски", "Одесос", "Младост" и "Аспарухово". В най-големия район „Приморски” на втори тур отиват досегашният кмет Петя Проданова от ГЕРБ и Огнян Къчев от БСП. В „Одесос” Георги Недев от ГЕРБ и Иван Любчев от БСП. В район "Младост" Христо Христов от ГЕРБ и Мария Тодорова от БСП. В „Аспарухово” Ивайло Маринов от ГЕРБ и Мартин Златев БСП. Във „Владислав Варненчик” Николай Костадинов ГЕРБ печели на първи тур.