Зазимяване с Lupa.bg: Чътни – нещо между мармалад и лютеница
Чътнито е индийска версия на мармалада, конфитюра, но освен сладко - е и пикантно.
В българските условия може да се сравни с лютеницата, но доста по-сладко, защото освен зарзават, в състава му участват и плодове. И по-скоро не се маже на филии. Чътнито обичайно е добавка към печени и пържени меса.
Запомнящ се сладко-солено-пикантен вкус се постига с придружители като оцет, лук, джинджифил, люти чушки.
В Индия чътни се приготвя прясно за всяко ястие. Ние си го купуваме в бурканче, след като британците са донесли чътнито от индийските си колонии в Европа.
Но за нас българите, които нямаме абсолютно никакви тайни в консервирането, да си приготвим домашно чътни е детска игра.
За тази прекрасна по-екзотична лютеничка никога не е много, затова предлагаме две рецепти - и с домати, и с люти чушлета, и с лук към плодовия вкус.