Зазимяване с Lupa.bg: Крушово чътни със сушени боровинки
за 2 бурканчета по 250 мл, 35 мин
Продукти
2 глави лук
1 скилидка чесън
3 лимона
50 г кафява захар
5 шушулки кардамон
6 карамфилчета
около 600 г круши
70 г сушени червени боровинки
1-2 щипки сол
Приготвяне
Обелените лук и чесън се нарязват на филийки.
Кората на 1 лимон се нарязва с белачка на тънки ленти. Изцежда се сокът на всички лимони.
100 мл лимонов сок се кипва с лимоновата кора, кафявата захар, леко смачканите шушулки кардамон, карамфила, лука и чесъна.
Вари се 20 мин. на слаб огън, като се разбърква от време на време.
Крушите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на парченца 2 см.
Добавят се заедно с боровинките към лучената смес и къкри още 8 мин. Подправя се със сол.
Пълнят се бурканчета с горещото чътни и се затварят плътно. Обръщат се върху капачките за 5 мин.
Може да се добави при приготвянето и наситнено люто чушле.