Зазимяване с Lupa.bg: Тиквено чътни с домати
за 2 бурканчета по 300 мл, 40 мин
Продукти
600 г тиква
4 доматa
2 шалота или друг по-дребен лук
2 см пресен джинджифил
2 червени люти чушлета
2 с.л. олио
100 мл оцет
150 мл бяло вино
150 г кафява захар
2 карамфилчета
2 дафинови листа
½ пръчка канела
1-2 щипки сол
2 скилидки чесън
Приготвяне
Тиквата се обелва и се изчиства от семките. Нарязва се на малки кубчета.
Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
Обелените шалот, чесън и джинджифил се наситняват.
Лютите чушлета се изчистват от семките и се нарязват фино.
Сотират се заедно 2-3 мин. тиквата, шалотът, джинджифилът и чесънът. Деглазира се с оцета и бялото вино - да заври силно.
Добавят се захарта, доматите, карамфилът, дафиновите листа и канелата. Къкри с разбъркване около 20 мин. и се подправя със сол.
Разпределя се в бурканчета, затварят се плътно и се обръщат върху капачките да изстине.