Абу Дис - "палестинската столица", която не иска да бъде столица

Коментар
15:36 - 30 Януари 2020
5170
Абу Дис - "палестинската столица", която не иска да бъде столица

Абу Дис - столица на независима Палестина? Може би в очите на Доналд Тръмп, но не и за палестинците Мохамед, Халед и Ияра, които гледат скептично на американския проект, поставил столицата на една бъдеща палестинска държава в това предградие на Йерусалим.

Американският президент очерта във вторник във Вашингтон мирния си план за Близкия изток, наречен "сделката на века", в която обаче палестинците не вярват.

Проектът отрежда на Израел спорния град Йерусалим - туптящото сърце на монотеистичните религии, който получава според статут на "неделима" столица. И предвижда създаването на палестинска държава, в частично орязан вид.

Столицата й според него ще бъде разположена в част от Йерусалим източно или северно от "бариерата за сигурност". Кварталите зад нея исторически са част от града, но бяха разделени от него с бетонна стена, издигната в началото на 2000-те по време на втората интифада, палестинското въстание.

Американският документ посочва квартала Абу Дис за евентуална столица на Палестина, добавяйки, че той би могъл да получи името Ал Кудс - "свещен", както арабите наричат Йерусалим.

На теория само няколко минути път с кола делят светите места в Стария град от Абу Дис, ако минеш като на слалом из квартала Рас ал Амуд между колите на туристите, прииждащи в Йерусалим.

На едно кръгово кръстовище обаче джипиесът отказва - пътят е препречен от бетонна стена.

И щеш не щеш, караш отново нагоре, после надолу, после на зигзаг, излизаш пак на магистралата, минаваш КПП, прекосяваш някакво село със зейнали дупки по пътя, оставяш зад гърба си едно сметище, сетне гробище за коли - чак тогава пристигаш в Абу Дис след трийсетина минути зад волана.

"Предпочитам Йерусалим"

====================

Пред погледа на местните хора се издига - оттатък стената - Маслиновият хълм. Но трябва да застанеш на високо място или на някой втори етаж, за да видиш Купола на скалата, построен на Храмовия хълм, третата светиня на исляма.

В сянката на стената, почерняла от пушека на гумите, горени при демонстрации, изпъстрена с рисунки на палестинското знаме и възхвали за палестинските "мъченици", 43-годишният търговец Мохамед Хермас се чуди как тъй кварталът му би могъл да стане столица.

"Не виждам това да ми е някак от полза - дали столицата ще е в Йерусалим или тук. Никъде няма идея за нашето бъдеще", казва той пред казана с врящо масло, в който танцуват топчета фалафел.

Друг палестинец - Сами, изглежда е готов на компромис: "Държавата и религията трябва да са разделени; щом разрешават да се молим в Ал Акса, столицата може да бъде и другаде".

"Но всъщност предпочитам Йерусалим", добавя той. Палестинските ръководители заклеймиха американския план по много причини, по-специално защото дава Йерусалим на Израел.

Според Сами - младеж със скъсани дънки и баща на семейство, нещата все така опират главно до работните места и заплатите. А заплатите зависят в момента от достъпа до другата страна, тази зад разделителната бариера. "Тук работим за 80 шекела дневно (21 евро), а в Израел ти дават 400 шекела (105 евро) за същата работа", казва той.

Парламентът в Абу Дис

==================

Преди втората интифада, преди изграждането на стената жителите на Абу Дис ходеха до другите части на Ерусалим, за да пазаруват, да учат, да работят.

Абу Дис "не трябва, не може да е столицата. (Йерусалим) трябва да бъде едно цяло, град, из който да се движат всички", заявява Ияра - жителка на Ерусалим, която минава оттатък и отсам стената по няколко пъти седмично, защото следва в местния университет.

Палестинската автономна власт започна да строи в Абу Дис сграда за парламента, но в крайна сметка го разположи в Рамалла. Днес каменната постройка в пясъчен цвят е сгушена на метри от бетонната стена.

От кабинета си в библиотеката на Абу Дис, където се пазят преписките по наследствата на ерусалимските семейства, Халед Елиян може да съзерцава едновременно недовършения парламент и в далечината - Купола на скалата.

"Абу Дис е част от Йерусалим, един от кварталите на града, не е отделен град. Абу Дис няма как да е столицата", казва той, щом допушва цигарата си.

"Стената ни постави в изолация. Целта беше да ни раздели от Ерусалим. Тръмп и (премиерът на Израел Бенямин) Нетаняху се мъчат да ни продадат една илюзия", уверява той.