Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев пред Lupa.bg: Плащаме 30 млрд. евро за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проектът не може да тръгне до три години, токът става 30 ст. за киловатчас

Актуално интервю
15:30 - 25 Октомври 2023
7404
Бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев пред Lupa.bg: Плащаме 30 млрд. евро за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

-Г-н Куюмджиев, днес правителството взе решение за стартиране строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Президентът Румен Радев обаче критикува решението и обяви: „Явно АЕЦ-ът ще се строи на тъмно като магистрала”. Вие какво смятате като експерт за решението на кабинета?

-Първо, срокът от 3 години, заложен за стартиране на строежа, е много оптимистичен. По една главна причина – процедурите, които предшестват започването на строежа, са дълги и тромави. Една от трите процедури например е получаването на съгласие от Евратом. Евратом е агенция към ЕК, в която решенията се взимат единодушно, т.е. всички страни-членски трябва да са съгласни.

Как Австрия и Германия ще се съгласят? Предишният път, когато искахме това разрешение за "Белене", и Гърция беше против. Много ми е любопитно как ще стане.

-За колко години тогава може да стартира?

-Между 7 и 10 години от взимането на решението. В конкретния случай за 7-и блок тежката работа е свършена, защото имаме избор, проектиране и лицензиране на площадка.

-Но от кабинета обявяват, че до 2033 г. блокът трябва да е завършен?

-За 7 години – от 2026 до 2033 г. може да бъде построен. Въпросът е, че строителството не може да почне до 3 години. Защото процедурите са тежки и тромави.

-Поне е ясно кой ще го строи.

-Да, категорично е ясно, защото е определена технологията – AP 1000.

Единственият изпълнител на подобна технология, е Уестингхаус. В това също има някакъв намек на проблематичност, защото няма търг!

Вижте, преди 16-17 години, когато правехме "Белене", първото нещо беше да се обяви световен търг за доставчици на технологии. Тогава се явиха и канадците, с тяхната технология, и руснаците, французите, американците... Че и чехите. Освен това имаше един съвет по време на правителството на Сакскобургготски, в който влизаха 30 души – най-изявените енергийни експерти в страната. И този съвет в продължение на 6-7 месеца се събираше, дискутираше и взе решение каква е най-добрата технология за българските условия. Отпаднаха канадците, но останалите можеха да продължат да играят. Така че и сега трябваше да се направи търг. Може би това е, което президентът иска да каже.

-Въпреки твърде оптимистичния срок, да приемем все пак, че след 10 години 7-и блок ще е наличен. Това ще гарантира ли поносима цена на тока и въобще достатъчно количество енергия?

-И на двата въпроса отговорите са – не. Защото по-ниската цена на тока се гарантира от пазара. Ние сме се запътили с гигантски крачки към свободния пазар, където цената на електричеството се определя от търсенето и предлагането.

В Европа има недостиг на електроенергия, който няма да бъде наваксан в следващите 40-50 години. Дори по изследвания на Световната банка до 2050 г. цената ще се движи между 250-300 лв. за мегаватчас.

Така че няма как да стане. По втория въпрос – отпадането на въглищните централи означава 4 500 мегавата да отпаднат от системата, а тези 2 блока са общо около 2 000. Т.е, трябва да си построим и „Белене”.

-Но проектът „Белене” беше окончателно зачеркнат...

-Ако дойдат нови хора, може пък да го отворят отново.

-Да не се окаже, че и 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” днес го строим, а след година ще отиде в историята...?

-За съжаление, в нашата държава всичко е възможно.

-Добре, а какво правим до 2033 г.? Каква е прогнозата ви за цената и наличието на електроенергия дотогава?

-За цената вече ви казах каква ще бъде.

28-30 стотинки за киловатчас. При днешна цена 15 стотинки. Колкото до наличието на ток – по-скоро ще има проблеми, защото дори формално да не закриват ТЕЦ-овете, ще ги оставят да се борят със свободния пазар. А на свободния пазар те нямат шанс. Защото тяхната себестойност е около 30 стотинки за киловатчас - те не могат да продават на загуба!

Или ще могат да продават, ако държавата ги подпомага. За да се върже енергийният баланс, най-вероятно ще се наложи ТЕЦ-овете да се включват, когато липсва ток, но това ще бъде на такава цена, която трябва да бъде субсидирана. Т.е., ние пак ще си платим, защото субсидирането е за наша сметка.

-Какви са вашите изводи в крайна сметка? 

-Наистина ми е странна математиката. Преди десетина години, когато направихме референдума за „Белене”, в дебатите имаше едни хора, които бяха категорично против и прочие, и прочие... Само глупости говореха. Една от основните беше, че е прекалено скъпо – щяло да стува 6 млрд. евро довършването на „Белене”. Друг е въпросът, че ако го бяхме направили, щяхме вече да го имаме „Белене”.

Но  - 6 млрд. евро били много пари и нямало никога да се изплатят, никога цената на тока нямало да стане 100 лв. Е, стана 250 лв.! Друго ми е по-интересно – 6 млрд. евро са много пари, не ни е необходимо това  електричество, нямаме нужда от него, а 30 млрд. примерно за два блока са ок! Не е проблем!

-30 милиарда? За двата блока?

-Вероятно. Никой не знае точно колко е цената, но по аналогия с двата блока, които Уестингхаус строи в Щатите, горе-долу толкова ще струват.