Д-р Бацелова пред Lupa.bg: Опасните мутации на Ковид тръгват от места с ниска ваксинация

Коментар
11:58 - 30 Ноември 2021
9306
Д-р Бацелова пред Lupa.bg: Опасните мутации на Ковид тръгват от места с ниска ваксинация

Д-р Христиана Бацелова е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив. Освен другите й задължения като епидемиолог, тя има страница във Фейсбук, която е отворена за всички и там отговаря на всякакви въпроси, касаещи Ковид и ваксините. 

- Д-р Бацелова, какво знаем към момента за варианта Омикрон? По-опасен ли изглежда?

- Все още предстои да се уточнява. В момента учените работят точно по това да уточнят неговите мутации, до каква степен ще му позволяват да се разпространява. Дали ще протича по-тежко болестта. Така или иначе знаем към момента, че този вариант има повече мутации в сравнение с предходните варианти. Но има още въпросителни. Предстои да се докаже и дали ваксините ще са ефективни срещу него. Вероятно до две седмици нещата ще се изяснят.

- При какъв вариант може да стане така, че сегашните ваксини да се окажат безполезни към новия вариант?

- Зависи от мутациите. Мутации в шипчестия протеин означава, че има промени в него, които го правят различен от предходния. Ако се установи, че са прекалено съществени промените, това може да означава, че нашите антитела няма да го разпознават, тогава те няма да могат изобщо да го неутрализират. Тоест трябва се направи промяна във ваксината точно конкретно към този променения вариант с тези мутации. Но може и да се установи, че тези промени не са съществени, дори да са много на брой може да не са съществени спрямо предишния, към които антителата ни имат отговор. Това предстои да се проверява.

- СЗО вчера излязоха с твърдения, че новият вариант може да доведе до по-сериозни последици. Правят ли се вече такива заключения?

- Прекалено рано в момента е да се твърди каквото и да е. Трябва да се наблюдава известно време вариантът, за да се види как се държи. Може да се окаже фалшива тревога. Но така или иначе трябва да се пазим и да спазваме мерките, за да не допуснем да се случи това, което се случи с Делта. Много зависи от обществото и от управляващите.

- Прави впечатление, че по-силно заразните мутации тръгват от места с ниско ваксинационно покритие- в случая с Делта, а сега и южноафриканският вариант.

- Това е съвсем нормално развитие на мутациите- през колкото повече хора преминава вирусът и то хора от различни раси, той толкова повече се променя и се получава нов вариант. Колкото повече ваксинирани има, толкова по-трудно се разпространява. Където няма ваксини, нещата не са добре и ние го виждаме всеки ден. Освен това колкото по-малък е ваксинационният обхват, толкова повече е рискът да се появяват нови и нови варианти, които да ни заплашват.

- Много хора, най-вече такива, които са против ваксините, изтъкват, че в държави, в които има голям брой ваксинирани, отново има заболели и локдауни. Какво всъщност е положението там?

- Нека не забравяме, че дори държавите с висок процент ваксинирани, продължавата да имат много неваксинирани хора. Великобритания махна мерките още началото на лятото, там маски не се носят. Ограничения почти няма. Да, нормално е вирусът Делта да се разпространява, но там имат малко хора в интензивните отделения. Може да има новозаразени, но те боледуват леко. Тежко боледуват и умират предимно неваксинирани, това го виждаме и в България особено много.

- Съветвате ли да се слага в момента бустерна доза?

- Категорично да. Да не се отлага бустерът.

- А тези, които да слагат и противогрипна ваксина?

- Спокойно двете ваксини могат да бъдат сложени дори в един и същи ден. В европейските държави ги слагат с интервал 7 или 14 дни. Това е решение, което лекарят трябва да прецени. Но напълно безопасно е да се поставят и в един ден.