Доц. Антоний Гълъбов пред Lupa.bg: ГЕРБ не са изгонени, нито извадени от уравнението

Актуално интервю
16:30 - 15 Април 2021
10414
Доц. Антоний Гълъбов пред Lupa.bg: ГЕРБ не са изгонени, нито извадени от уравнението

Доц. Антоний Гълъбов е изключително популярен политолог и социолог. Доктор по социология с дисертация на тема „Етническа идентичност и етнически конфликти“. Старши научен сътрудник ІІ степен в Института по социология към БАН. Доцент в Департамент Политически науки на Нов български университет. Потърсихме доц. Гълъбов, за да даде своя коментар и да направи важните изводи след днешното първо заседание на 45-ия парламент.

-Доц. Гълъбов, какви знаци разчетохте днес от страна на политическите сили на първото заседание на 45-ия парламент?

-Резултатът от днешното заседание показа, че имаме ясна опозиция, но липсва ясно управляващо мнозинство. Същественият отговор за това кой ще поеме отговорност за структуриране на мнозинство, така си остана открит. Но имаме ясно очертана опозиция.

Което изобщо не означава, че и други, в рамките на останалите парламентарни групи няма да се окажат също в различна позиция.

-Разчетохте ли сигнал, който да подскаже дали все пак ще има кабинет в рамките на този парламент, или да се съгласим с изказванията, че се откри Народно събрание, което не знаем дали ще го бъде?

-Засега не. Официалното, изключително кратко изявление на ИТН, сведе нещата до промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии и дори не за цялостна промяна, която да засяга въвеждането на мажоритарна система на гласуване. Така, че това е най-минималистичната възможност - в рамките на 2-3 седмици парламентът може да промени изборния кодекс с идеята да отиде на избори.

-Как прозвучаха посланията на партиите от трибуната на парламента? Какво се открои най-отчетливо? Или по стар навик пак чухме познати рефрени?

-За съжаление имаше малко от гледна точка на тези важни 2 хоризонта - има един, който е абсолютно задължителен, който касае оперативното управление на страната и е с много ясен дневен ред. Другият е по-далечен, който е по-скоро по отношение на законодателството. Проблемът е, че част от партиите говореха и за двете неща, смесвайки ги.

Но много е важно да се разбере, че може да се сформира само програмно  правителство по този ясен дневен  ред на България, която трябва да е зона на съгласие. Относно по-дългосрочните законодателни промени, като се започне от речта на президента Румен Радев и се мине през част от другите изказвания, това са заявки за промяна в конституцията или за нова конституция.

-Предвид общия фронт срещу управляващите в оставка, да смятаме ли, че  ГЕРБ са изтикани в ъгъла? От много лидери чухме, че ГЕРБ е изгонен.

-ГЕРБ не са изгонени, те преминават организирано в опозиция. Партията разполага с достатъчен брой народни представители, за да може нито едно сериозно решение да не може да бъде взето без тях в Народното събрание.

И едновременно с това имат осигурена стабилна защита, защото този брой депутатиим позволява да се оттеглят организирано и да бъдат една сериозна опозиция.  

-Изглежда, че Бойко Борисов вече е приел тази роля?

-Така изглежда. Като цяло виждам от изказването на шефа на ПГ на ГЕРБ г-жа Десислава Атанасова, че практически става дума за умишлена стратегия, в която ГЕРБ ще си запази възможността да подкрепи възможно мнозинство и по този начин да не позволи да бъде изтласкана или извадена от уравнението.

-Със сигурност ще бъдат доста по-активна и агресивна опозиция. Не като беззъбата БСП в предишния парламент?

-ГЕРБ има парламентарен опит и най-вероятно ще бъде компетентна опозиция. Най-малкото, ще бъде по-ефективна в тази си роля. Видяхте гласуването за председател на Народното събрание - ГЕРБ не гласува „против”, а „въздържал се”. Което е знак точно за това - по-скоро за отказ от конфронтация, отколкото на допълнително изостряне на противопоставянето.

Те познават процедурите и практиката и най-вероятно ще се оттеглят организирано. Големият въпрос е как ще се структурира мнозинство. Защото анти-ГЕРБ гласуването не ни даде възможност да видим мнозинство. Зад това гласуване такова не стои.

Фактът обаче, че всички подкрепиха една кандидатура, не означава, че биха направили нещо друго заедно.

-Да направят кабинет, например?

-Точно така. Но искам да обърна внимание на нещо друго - за мен спорът  в коя сграда да се водят заседанията, е абсолютно несъществен и изостряне на темата по този въпрос по-скоро би било контрапродуктивно. Онова, което е голямото предизвикателство на оперативното управление, е решението за това как да се постъпи с плана за възстановяване и устойчивост. Дали той бързо да се редактира и да бъде внесен или да се тръгне към вариант на пренаписването му с риск това да забави достъпа на България до жизненоважните европейски средства.

Това е сериозен политически въпрос, при който това анти-ГЕРБ гласуването ще се разпадне.