Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Радев ще даде мандата на Мая, ако иска да има кабинет

Актуално интервю
17:00 - 27 Април 2021
9106
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Радев ще даде мандата на Мая, ако иска да има кабинет

Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Потърсихме го, за да коментира драматичната ситуация около съставянето на кабинет, след като ИТН на Слави Трифонов връща мандата и все още не се знае кой ще е третият избран от президента, на когото ще възложи съставянето на правителство.   

-Доц. Стойчев, след отказа на ИТН от мандат, всички говорят за предсрочни избори, и то през юли. Независимо кой ще бъде третият, получил мандата, има ли начин евентуалният вот да се измести за август или септември? Как президентът може да „забави топката”?

-Няма определен от конституцията срок за връчване на мандат на трета политическа сила. Президентът може да го връчи и след 1 месец, може да го направи когато той реши и не е длъжен да дава обяснения. Всичко зависи от него. Не че и досега не зависеше. Всъщност Радев може да направи работеща коалиция, или напротив - да даде мандата на БСП и да провали създаването на кабинет.

-За следващия в щафетата се спрягат БСП или "Демократична България"? Според Вас кой ще бъде избран?

-Мандатът ще бъде даден на Мая Манолова най-вероятно, ако президентът иска да има кабинет. Ако не иска, тогава ще го даде на БСП.

Ако президентът предложи на Манолова да прави кабинет, тя ще поеме отговорността и ИТН и „Демократична България” ще ги подкрепят. А „Мутри вън!” всъщност са същите, като на Слави партията, само че са малко по-различни хора. Пак са от протеста, а на всичкото отгоре взеха слогана на президента  „Мутри вън!”

Ходиха при Радев, правиха при него предизборна коалиция, така че като цяло те са си негови хора. Защо да не им даде на тях…

-Но така Румен Радев няма ли да загуби гласовете на БСП за президентските избори, още повече че са трети по изборен резултат?

-Въпрос на калкулации. Радев в момента е по-популярен от Корнелия Нинова, а и комунистите така или иначе го припознават като техния човек. Нинова вече не е лидер, след провала на изборите. Това никой няма да й го прости. В момента тя абсолютно няма опция да изнудва Радев или да не го подкрепи.

Ако не го подкрепи на избори, това ще разцепи партията, така че ще предприеме тази стъпка при всички положения. А това, че ще даде мандата на „Мутри вън!”, БСП ще го преглътнат, те преглътнаха, че БСП с костовистите ще правят коалиция, че няма да преглътнат мандат с Мая Манолова…Много ясно, че ще го преглътнат.

Тя нали е техен кадър. Ще кажат: „Наше момиче е.”

Няма проблеми. Ако иска, да го реализира, ако не иска, това е друга тема. Аз ако съм на негово място, ще реализирам мандата. Защото тези хора в момента са с настроение, искат да правят ревизии и подобни неща. Такива, които Радев със служебен кабинет не може да направи, защото няма да има действащ парламент.

А те могат да си променят закони, имат си мнозинство, могат много работи да правят.

-Но Манолова не би ли отбой вчера, след като заяви, че не върви по-големите партии да се крият зад тях?

-Е, тя така казва, прави се на скромна, като казва: „Всички искат да се скрият зад нас”, но никога не е върнала нито един пост. Кога друг път ще стане министър-председател, а Николай Хаджигенов вътрешен министър, например?

-Но как би изглеждал кабинетът на „малките”?

-Експертен кабинет, широк, всеки си има квота вътре. "Мутри вън!" неформално са се консултирали с ИТН и ДБ, трябва да се подготвят някакви хора. А другите задължително ще изпратят хора, нищо че казват, „Ние само ще подкрепяме и няма да има наши представители.” Да, те няма да са партийни членове, но реално ще се техни хора, защото те са ги посочили.

Този вариант, при който хващаш от улицата граждани и ги правиш министри, няма такъв филм.

-Вие какво разчетохте зад отказа на Слави Трифонов от властта? Какви ли версии не се предлагат - че зад него стоят тъмни сили, че се е уплашил, че няма капацитет…

-Просто той влиза с 50 депутати и ще го изгърбят в парламента. Това значи да понесе цялата отговорност за трудните години, които следват оттук нататък и да му се извиват ръцете от най-различни партии, защото той няма мнозинство. А трябва да договаря бюджет… За всеки законопроект, Трифонов ще трябва да се пазари и да се споразумява с много играчи. И като дойдат следващите парламентарни избори, а те бездруго са предсрочни след година-две, той може да не влезе в парламента, защото тогава ще има много по-малка популярност.

Сега ако директно отиде на избори, много хора ще си кажат: ”Ето, той успя,  влезе, нека да му дадем още гласове.”

Така че за него този вариант е идеален. А и според мен, ИТН са имали разговор с групата на Манолова.  

Тая схема с групата на Манолова, още вечерта на изборите се видя прекрасната възможност да се направи новото правителство. Още повече, че никога не сме имали втори мандат реализиран в България. Като мине първият, идва направо третият. Ето така стана при Тройната коалиция - бе направен кабинет с мандата на ДПС.

Сега е идеално да се направи кабинет  - хората от протеста, искат ревизии и т.н. И Хаджигенов ще каже: „Ето, аз се жертвам да стана министър.”

-Да, Хаджигенов отдавна си даде заявка…

-Да, и Манолова каза:”Поемаме отговорността.” Те са мислили отдавна за това. Ако беше направен кабинет на Слави, нямаше да станат министри, щяха да си стоят в парламента като депутати. Но пък Радев е непредсказуем - като си науми нещо, го прави по неговия си начин, не слуша никого.

Но все пак, ако президентът беше тръгнал да прави нещо свое, досега да беше взел властта сто хиляди пъти, но го достраша. Той излезе на площада, но после се прибра вътре… А хората щяха да гласуват за него.

-Как работи времето за ГЕРБ? Червени или черни точки трупат в момента?

-За ГЕРБ е добре да има поне година до избори. Трябва малко да се отдалечи времето от тяхното управление. Борисов е в най-добра позиция - на него му дай да е хейтър, да е опозиция. Хваща актуална тема от сутринта, като улавя някакъв детайл и казва: ”Ето, вдигнаха си заплатите на 10 000 лева.”, например.

Ако действа така в продължение на една година, няма проблеми - след  това пак ще има 1 милион гласа.

Но трябва да се знае, че в следващ парламент ще влязат и патриотите. Сега те се реформират сега, за да се поизчистят от стари вражди. Меркантилни са- какво са приказвали и са се клели, няма значение. Просто Каракачанов се дръпна, защото мислеше, че ще изкара 120 000 гласа и ще му стигнат. Това беше цялата схема. А провалът се случи, защото го нямаше Джамбазки, ама те това не можаха да го калкулират. Ами сложете го да се репчи и да се бие, а той вместо това, той си стоеше в Брюксел. А хората харесват Джамбазки.

 

      

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жилищата в Со