Франкфуртер торта – най-домашният кексов сладкиш (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 16 парчета
Един стар десерт носи името на Франкфурт - петия по големина град в Германия.
Но Франкфуртер торта, под това име или по-често под друго, със сигурност присъства във всеки бабин тефтер. Простичка и особено домашна.
С невероятно съчетание на обикновен кексов блат, маслен крем с ванилов пудинг плюс домашно сладко и ядки.
Продукти
За блатовете: 225 г брашно, 75 г нишесте, 75 г масло, 7 яйца, 225 г захар, 1 щипка сол.
Блатовете може да се приготвят по всяка друга рецепта за кекс по избор.
За крема: 1 и ½ пак. ванилов пудинг на прах, 3 с.л. захар, 750 мл прясно мляко, 375 г меко масло, 6 с.л. желе или конфитюр по избор, 200 г нарязани на ситно или счукани лешници или бадеми, орехи.
Приготвяне
Смесват се съставките за блатовете на гладко тесто. Разделя се на 3 части и се изпичат три кръгли блата. Оставят се да изстинат докато се приготви останалото за сглобяването на тортата. По желание може да се приготви сироп от малко захар и ароматен алкохол и да се напръскат блатовете.
1
От пудинга, захарта и прясното мляко се сварява крем. Покрива се повърхността с прозрачно фолио, за да не се получи ципа, и се оставя напълно да изстине на стайна температура. Разбива се маслото до пухкавост. Добавя се лъжица по лъжица към пудинг крема с разбъркване. 3 с.л. се отделят в пош, шприц.
2
Трите блата се поставят един върху друг. Слага се в центъра чаша и с нож се изрязва дупка през трите блата.
3
Блатовете се намазват с избраното желе или конфитюр.
4
Разстила се 2/3 от крема върху всеки блат. Подреждат се един върху друг. Намазва се и отстрани с останалата 1/3 от крема.
5
Покрива се отвсякъде с наситнените ядки. С поша се шприцоват отгоре 16 малки розички, като така се маркират парчетата. Върху всяка може да се сложи захарна черешка, пресен плод или малка бонбона. Тортата се оставя в хладилника поне 2 часа.
Франкфуртер тортички
От същите съставки могат да се приготвят малки тортички. От тестото се изпичат малки кексчета. Отгоре се гарнират с крема и с желето и се поръсват с ядките. Получават се около 18 тортички.