Гъби с рукола и див лук
за 1 порция, 20 мин
Продукти
125 г гъби кладница или други по избор
1 шалот или друг по-дребен лук
2 клонки мащерка
1 ч.л. зехтин или олио
1 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
10 листенца рукола
див лук за поръсване (може да се замени със зелени пера на пресен лук)
Приготвяне
Обеленият шалот се наситнява. Гъбите се нарязват на едро - ако са дребни, се оставят цели.
Запържва се шалотът в загретия зехтин или олио. Добавят се гъбите и листенцата мащерка и се сотира всичко за кратко.
Сипват се балсамовият оцет и зеленчуковият бульон. Оставя се да заври и се готви под капак на средна температура 5 мин.
Руколата се нарязва, като се оставя едно цяло листенце.
Гъбите се овкусяват със сол и черен пипер. Поръсват се с руколата и нарязания на пръстенчета див лук. Гарнира се с цялото листенце рукола.