Гаспачо с риба и бяло вино
за 2 порции, 25 мин
Продукти
1 глава лук
2 карамфилчета
1 дафинов лист
200 мл бяло вино
½ краставица
1 червена чушка
250 г чери домати или от големите
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
3-4 стръка магданоз
½ ч.л. кимион
сол и бял пипе
1 с.л. оцет
4 с.л. зехтин или олио
250 г филе сьомга или друга риба по избор
Приготвяне
Обелената глава лук се разполовява. В едната половинка се забождат карамфилчетата, другата леко се цепва и се пъха дафиновият лист.
Кипва се 800 мл вода с бялото вино и лука с подправките и се вари 10 мин.
Обелената краставица се разполовява по дължина и се нарязва напречно на филийки. Почистената от семето чушка се нарязва на кубчета. Чери доматите се нарязват на четвъртинки. Пресният лук се нарязва на пръстенчета. Чесънът се наситнява или счуква. Всички зеленчуци се смесват.
Магданозът се нарязва на дребно. Разбърква се с кимиона, сол, бял пипер, оцета и зехтина. Поливат се зеленчуците и се разбърква.
Сьомга филето се нарязва на малки хапки. Слага се в горещата, но не кипяща винена марината. Оставя се да се маринова 4-5 мин. и се изважда. Внимателно се смесва със зеленчуците.