Ген. Димитър Димитров пред Lupa.bg: НСО не е ясла да се учат да прохождат!

Актуално интервю
13:55 - 19 Юни 2020
19149
Ген. Димитър Димитров пред Lupa.bg: НСО не е ясла да се учат да прохождат!

Ген. Димитър Димитров е началник на Националната служба за охрана в периода от месец май 2007 г. до май 2012 г. През 2011 г. е награден с орден „За военна заслуга“ първа степен за големите му заслуги и за дългогодишната му безупречна служба за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България. 

-Ген. Димитров, какво става с НСО – първо създадоха нова структура, която дублира службата, после главният прокурор се отказа от охраната си от НСО, след това премиерът нападна службата за снимките в спалнята му... Целенасочено ли се атакува НСО?

-Аз съм се зарекъл да не давам оценки за НСО, защото не нося отговорност. Но ще ви кажа с едно изречение – това, което се случва, е следствие от политиката на държавниците през последните години. Върнете се назад 7-8 или 10 години и вижте колко началници са сменени, как се правят съгласуванията, как се назначава и освобождава началник...

НСО не е детска градина или ясла да учиш детето да прохожда и да се храни, не е училище! Оттам тръгват нещата. Рано или късно това щеше да се случи със службата. В зависимост от това как се отнасяха държавниците през последните години. 

Това не е никаква изненада за мене, но за службата ми е мъчно.

-Искате да кажете, че последните години за шефове там се назначават неподготвени хора?

-Абсолютно! Вижте ги назначенията... Първият въпрос е как се назначават. И вторият въпрос – след като се освобождават след година, година и половина или две работа – някой ще излезе ли да каже защо са ги назначили, защо са ги освободили?! Щом те освобождават, значи трябва да има някакви аргументи.

-Значи смятате, че наистина има основания за критики към тази служба, не са просто атаки?

-Има основания за критики, защото нещата се натрупват във времето. Не обвинявам никого от колегите, но нали разбирате, че ако ръководството не е компетентно, какво очаквате от службата? Щом един началник се сменява, значи това е оценката на политиците за неговата работа. Дали е правилна или не е правилна, е съвсем друг въпрос. Но кой носи отговорност за това? Както за всичко в нашата държава – никой.

-Мислите ли, че премиерът Борисов е прав, като насочи вниманието към НСО за снимките в неговата спалня, които станаха публично достояние?

-Не допускам. А иначе темата е дълга. Ще ви кажа един факт: аз бях освободен от работа като шеф на НСО през 2012 г. Малко преди това започна да се говори за новия закон за службата – да, трябва да има нов закон... Понеже ние дотогава работехме по едно постановление на Министерски съвет. Ето и моят призив към журналистите: не бива да се викат експерти, които нямат хал хабер какво се случва в тази служба, а други са минали като бърз влак през нея... И точно те да дават мнения, без да носят отговорност. Да, всеки има право да критикува, но нека да е градивно. Но никой нищо не предлага.

Давам ви само един пример: когато започнахме да пишем новия закон, големият проблем беше – има ли право НСО да задържа. Има ли, няма ли – всеки ден по медиите беше дрън-дрън... Питайте ги сега, в ново време и в старо време, колко хора са задържани от НСО? Аз ще ви кажа – нула! Е, това ли е проблемът на НСО?

-Кой е основният проблем според вас?

-Основните проблеми са няколко: кой да е принципалът на службата – защото това, което ме питате, е следствие от този въпрос – ако НСО е извършвала нерегламентирани поръчки, кой ги е поръчвал и защо са го направили. Вторият въпрос е касае кръга на охраняемите лица, тези, които се осигуряват транспортно от НСО, и обектите, които трябва да се охраняват от службата. Защото това е свързано с бюджета, с числения състав и т.н. В новия закон за НСО беше написано – НСО ще охранява този, този и този. И отдолу беше написано – „и други по решение на един кой си”... Нали разбирате, че тези другите, които се добавят, отварят нов дебат – ама защо този, защо онзи... Тези, които са правили закона, си отварят вратичка, и след това започваме да се питаме – защо е така?

-А кой трябва да е принципалът на НСО по ваше мнение?

-По мое време – аз съм работил 25 години в службата, не е тайна, че съм работил и в УБО – принципал беше президентът и службата работеше. Защото зад гърба на началника на НСО стоеше човек. Да, той трябва да се отчита, има комисия по национална сигурност и т.н... Но в същото време зад гърба му трябва да стои човек. И когато един началник на НСО взима принципни решения, той трябва да има съответната подкрепа. Не може всякакви политици, министри, депутати да му клатят стола.