Генерал-лейтенант Бен Ходжис Трети: Пригответе се за разпадането на Руската федерация

Ако някои чеченски бойци решат да започнат нова война за независимост, откъде Путин ще намери военните ресурси да им се противопостави?

Коментар
15:42 - 14 Септември 2022
6302
Генерал-лейтенант Бен Ходжис Трети: Пригответе се за разпадането на Руската федерация

Пригответе се за разпадането на Русия, пише в анализа си за в. "Дейли телеграф" генерал Бен Ходжис, бивш командващ въоръжените сили на САЩ в Европа.

Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.

Става все по-ясно, че Украйна ще спечели войната и че Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието. Сега вече наистина си мисля, като вземем предвид сериозността на слабостите на Путин, които вече са видими, че е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на неговия режим, но и на самата Руска федерация.

Тази огромна империя, в която живеят над 120 различни етнически групи, е с нестабилни основи и, ако трябва да се изразим в стил Хемингуей, рухването ѝ може първоначално да е постепенно, но бързо да придобие рязък, белязан от насилие и неконтролируем характер. Ако не успеем да се подготвим за тази възможност, както не успяхме да се подготвим за краха на Съветския съюз, това може да доведе до огромна геополитическа нестабилност.

Виждам най-малко три фактора, които могат да доведат до рухването на Руската федерация, отбелязва Ходжис. Първият е загубата на доверие на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.

Мъжете руснаци някога бяха примамвани от обещанията за добро заплащане във въоръжените сили, а сега мнозина от тях правят всичко възможно да не бъдат взети в армията, тъй като знаят каква съдба ги чака на бойното поле. Това доведе до още по-голямо набиране на войници от етническите малцинства, като например чеченците, които е най-лесно да бъдат използвани за пушечно месо. Това провокира недоволство, което няма лесно да утихне.

Ако някои чеченски бойци решат да започнат нова война за независимост, откъде Путин ще намери военните ресурси, за да води тази война, като вземем предвид колко силно е ангажиран сега с Украйна, пита риторично бившият американски командир. Той без съмнение си дава сметка, че ако такава война бъде спечелена бързо и убедително от чеченците, това може да доведе до вълна от други такива конфликти в Русия.

Второ, ударът, който бе нанесен на руската икономика, е съкрушителен и ще доведе до невъзможност за 144-милионното население на Русия да продължи да съществува нормално. Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Европейските правителства повече няма да разчитат на "Северен поток 1", след като видяха колко лесно може да бъде спрян.

Русия разчиташе също така на износа на оръжия, но коя страна ще бъде заинтересувана сега да купува нейните оръжия? Русия може да живее месеци с тази икономическа криза, като се надява, че компаниите ще се върнат един ден, но дори и руският стоицизъм си има граници, подчертава Бен Ходжис.

Стигаме и до третия фактор, който се състои в разпръснатостта на населението на Русия, което е само два пъти по-голямо от това на Обединеното кралство. Тази особеност е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.

Западните санкции ще принудят елитите в Москва да направят икономически отстъпки по отношение на средната класа в столицата, която е по-непосредствена заплаха за властта. Малцинствата в другите региони обаче едва ли ще бъдат ухажвани по този начин.

Като вземем всичко това предвид, шокиращо е колко малко се говори за потенциалния край на Руската федерация. Трябва да си задаваме трудните въпроси сега, за да не ни връхлетят изневиделица.

Като например: до какво ще доведат всички тези процеси в една страна, която има сериозен ядрен арсенал и малко властови центрове? В чии ръце ще се окажат ядрените оръжия? Как да предотвратим изтичането на оръжия и бойци към балтийските страни? Неизбежен ли е големият вътрешен конфликт или крахът може да се развие в рамките на политическия контекст?

Всички тези неща, взети заедно, са наистина сериозно предизвикателство за Запада. Ако направим грешка, ще се сблъскаме с катастрофа. Не успяхме да се подготвим за последния руски крах преди около 30 години и можем да твърдим, че вътрешният хаос, който го последва, доведе до управлението на Путин. Не можем втори път да си позволим да бъдем неподготвени, заключава Ходжис.

По БТА